家陣枝區旗好難掛咩?!

政治 / 最新文章綜覽

(最新補充:https://www.facebook.com/photo.php?fbid=310641725712627&set=p.310641725712627&type=1&theater

首先回吓帶,話說舊年七月,有條友1無無聊聊發現咗獅子銀行張新一百蚊紙,背面個圖案枝區旗搞錯咗……哎呀,唔止,係倒轉咗嚟掛添呀陰功!

(低清轉載截圖,點擊進入明報網站閱讀)

 

呢條友話,其實都唔係第一次見,好多學校、酒店,甚至政府部門都會掛錯咁話喎。佢仲同啲記者解釋得好清楚究竟點錯法,哦,原來只要認住朵洋紫荊係只有一片花瓣直指正上方,咁就唔會錯架啦。

 

點知啲人都係唔聽書嘅,尤其話自己愛護香港果啲力量呢,成鬼日都鍾意要大家倒吊架!

(取自庫斯克facebook,2012年12月11日。蒙准許使用。)

 

(低清轉載以釐清評論對象。點擊進入《蘋果》網站看全文)

究竟呢班人係唔睇報紙唔睇電視冇聽過果條無聊友解釋吖,定係佢地連基本圖案認知都有問題呢?口口聲聲話自己愛護香港,連自己枝招牌旗都掛得錯,愛極有限啦老友!哦……或者又唔怪得佢地嘅,係有人叫佢地愛護嘅,好似黃子華話齋,茄哩啡有糧出就係因為佢「嚟咗」之嘛,出現咗咯,你叫佢做清兵咪清兵,死大佬咪死大佬囉。姓陸果位先生吹雞咯,先仆出嚟效忠之嘛,啲戲唔係發自內心,難免有錯漏架喇。裙拉褲甩尚且難免,何況區區一塊紅布?睇開啲啦!

不過,又未必個個都有果條無聊友咁眼利嘅,最衰都係設計果個啦,整朵花旋轉對稱嘅 - 睇怕果啲力量嘅人都唔明咩叫旋轉對稱架喇 - 又唔見有人掛錯呢枝旗?

(羅柏斯攝)

 

補多句,有啲人咁樣解釋倒掛旗幟架~~~

  1. 編按:《明報》那位受訪者的名字與本文作者好相似…………

關於作者:慶生

慶生
慶生,唔係好乖嘅基督徒,前中學教師,篤爆匯豐錯版100蚊紙始作俑者,曾經留學日本,而家係freelance日語教師。 此外亦係行動不便嘅拐杖友,最近新寫專題:「椅杖遊蹤」系列,希望喚起大家關注呢個常人唔為意嘅咫尺天涯。

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 人失敗到盡頭總要學會打飛機 by 田小姐
    我呢位朋友,大學畢業五年,一個月前搵到一份寫字樓工,月入唔夠一萬。早幾日成班朋友約出黎食飯,呢位朋友就話佢想辭職唔做,自己搞生意。我心諗,搞生意?你連自己嘅生活都未搞得掂喎!於是我就問佢:「你份工好哋哋做咩唔做呀?」佢「唉」左一聲,話:「我…
  • 愛男友,請愛埋佢屋企人 by 小盛女
    「有無人要食麵啊?幫你地夾。」Mike大喊。「使乜幫佢地夾,佢地無手o架?」Brenda黑面說。Mike即時怔了一怔,他從沒想過這麼簡單的舉動會令Brenda爆seed。「都係順便姐,大家一家人,我幫你夾埋喇。」Mike盡量壓抑自己的情緒,…
  • 應如何對待男友嘅朋友? by 小盛女
    晚飯後她又教大家玩大學時O-Camp的集體遊戲,很快便和Mike的朋友們混熟,特別是男性朋友。玩遊戲少不免有些身體接觸,Mike都一一看在眼裡,他最怕就是看到這些疑似抽水的行為,出聲唔係唔出聲又唔係,自己女友又鬼死咁主動,同人玩得鬼死咁盡興…
  • 「我想結婚之後先搞,有錯咩?」 by 樂人
    點會有錯呢,我覺得堅持係好事,o岩架,千其唔好俾佢得手添呀,唔係好快趙完鬆!VV,你要醒水!呢啲咁嘅臭男人,我仲見得少咩!…
  • 【年輕新貴】識打工一定係做半更保安 by 鵝鑾鼻燈塔
    看更呢樣野,做得真係好足,而且唔需要太多體能訓練,單係實踐呢方面抱負,門檻又低,已經贏左。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。