話不投機半句多

(photo via cc Flickr user antwerpenR)

(photo via cc Flickr user antwerpenR)

 

「話不投機半句多」是我一直抱有的交友態度,有人相信日久會生情什麼的,我就覺得如果一個人投契在認識的一個月中,就會知投不投契,有的人半句可以引起你對他的與趣、一句說話可以帶你逛盡所有話題,有的人不用說話也知道他與你有著一堵厚厚的牆…

雖然喜歡「道不同不相為謀」和「話不投機半句多」的思想,但現實是「個人無論你同佢幾大個Gap、幾唔鐘意佢」都要溝通,點都要扮下friend。很不喜歡這樣,但成年人總要這樣逼自己那樣去完成一些目的。話不可以說太盡,情不可以斷太絕。

 

年輕的我,太容易交出真心,不論是愛情、友情……我在書本讀過人情冷暖的恐怖、聽過蘇秦約縱的故事、看過TVB的友情親情也會被出賣的情節……

但我從未經歷過,所以沒有什麼共嗚。

但當我有所共嗚時,就會怪原來自己太年輕。

 

記得上年DSE中文小組題目討論 「面面俱圓這種待人態度 有人認為能促使和諧的人際關係 亦有人認為會令人變得虛偽 試談談你的看法。」,五個人,只有我一個是說「虛偽」,我主要的論據是說長期而言,別人只會覺得你虛偽,也不會與你交上真心。 回望這樣天真的自己要說句「少年!我太年輕了……」

朋友分好多種咖!傻仔!工作的朋友、訴苦的朋友、真心朋友和酒肉朋友……

在我的世界,朋友只有一種,若朋友也要分類,那是醜化了「朋友」這詞。

的確是,有時候「人際關係」 在某些行業是你想像不到那麼重要,

「不要太快交出真心、投入情感!」

「你老是這樣子! 混熟了不等於可以交出真心,難道你以為你對別人好,別人就會對你好?」

我媽常這樣教訓我。

 

有些人,你一開始很在乎,似乎你看重了自己在他心目中的位置。

不要試圖猜度自己在別人心中的位置,不像預期高你會傷心,高於預期你卻受寵若驚。

人與人之間的溝通,你永遠有排學,永遠唔會有一張證書同你講你終於大個仔啦!sorry,您呢一世都要繼續學,一樣米養百幾十人,到你老嗰陣,有人會比你老練、比你更世故圓通……

當你輕視「話不投機半句多」這個說話,這樣的你會被昨天的你討厭。

有些事,在書本中是學不了的。有些人,在你生命中只是個過客。

 

關於作者:嬰兒肥

嬰兒肥
作者簡介:愛文學愛時裝愛電影,偽文青,90後;別人說我很奇怪我會很快樂,自少"訓練有素",對批評有著免疫力。 FB PAGE: https://www.facebook.com/Yingefat

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【塔羅個案】有個客為咗受男人歡迎,走去養狐仙 by 神婆
    Rebecca唔算係一個好精明嘅女人,佢做侍應嘅,但因為唔識英文,所以黎黎去去都係喺啲大財團連鎖店度打工。佢本身外表唔算特別標青,年紀都唔係青春少艾;偏偏對愛情仲有好強烈憧憬,渴望壯健、俊美嘅肉體同外表,「咁我先有安全感」,佢咁講。…
  • 【真人真事】現代名妓嘅完美經營模式 by 阿標
    佢一心想做雞,都係想多啲錢去多啲日本,但佢想做雞之餘,又非常揀擇喎,咁點算呢?佢就諗到一個「以服務換服務」既經營模式:橫掂都係去旅行,佢就用旅行去做交換。你只須要提供來回機票,基本食宿,佢就提供性愛服務同拖手仔行街街。而最鬼馬地方係,朋友S…
  • 【真人真事】識到個唔會去蒲既女朋友,其實已經好好 by 熱豆腐仔
    男女之間拍拖,點都會有嘈交既時候。 而好多時都係基於對方同異性有懷疑過份親密既行為,好似成個醋罈子打爆左一樣,成地酸味湧上心頭 。//除左舊知已舊朋友舊同學舊同事之外,往往出現最多異性既,就係Party或者酒吧。…
  • 【重口味真人真事】禁室 · 幼齒 · 血紅色 by 陸子瀧
    AV女優將會長駐在互聯網上,不會消失。…
  • 有咩好得過有馬紀筠做女朋友? by 毛言地
    講外表唔係差,甚至有一種睇片仲靚過睇相嘅感覺(嗱,你唔好話我知你冇睇過),而且一個喺床上面配合度咁高嘅女朋友,冇邊個男人會討厭。講真吖,好多女仔連含都未必肯,仲話要拍片?你今晚準備定瞓廳都可以。你話我咁諗好膚淺咩?有幾多個女仔大叫碧咸靚仔同…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。