馬殺豬菜?食得嘎?

膠事錄地名掌故 - 前奏 - 馬殺豬菜的問題,講到口都乾,都講到厭。當然,既然可以繼續壟斷,某蟹當然唔理你,繼續任由主播讀「格奧耳機馬爾格韋拉什維利」食螺絲。

 

1391573_533726510038079_99544413_n

 

所以突然心生一計,為何不講全世界最長的地名人名都放在一起,作下假新聞,才能凸顯這些「科學音譯」的荒謬:

 

德國司法部長勞伊特豪瑟-施納倫博格、希臘文化與體育部長帕納伊奥托普洛斯、格魯吉亞總統馬爾格韋拉什維利以及馬達加斯加總統拉喬納里馬曼皮亞尼納,週三在墨西哥阿瓜斯卡連特斯出席活動後,搭乘符拉迪沃斯托克航空包機前往埃塞俄比亞首都亞的斯亞貝巴,稍後轉機前往烏克蘭第聶伯羅彼得羅夫斯克,據了解,他們此次行程的目的地是俄羅斯遠東的堪察加彼得巴甫洛夫斯克。

 

跟住有個歷史版

蘇聯總書記勃列日涅夫週四訪問在烏克蘭家鄉第聶伯羅彼得羅夫斯克,表示塞瓦斯托波爾和阿爾漢格爾斯克都是蘇聯海軍重地,兩地的安全非常重要。而他對布拉迪斯拉發的事態表示相當不滿,希望捷克斯洛伐克社會主義共和國儘快回復正常生產秩序。

 

當然,又有網友要求阿拉伯世界版,這次毫不費功夫,竟然可以用真新聞

伊朗總統艾哈邁迪內賈德週日抵達阿拉伯聯合酋長國首都阿布扎比機場,開始為期兩日的國事訪問。在機場接機的包括阿聯酋總統哈利法本扎耶德阿勒納哈揚,總理穆罕默德本拉希德阿勒馬克圖姆,武裝部隊副總司令謝赫穆罕德本扎耶德阿勒納哈揚,副總理哈姆丹本扎耶德阿勒納哈揚。

 

如果你可以在半分鐘內,以清晰的廣東話朗讀出上述內容,很好,你可以加入日月神報,或者三色台,神打上身,堅守崗位,繼續日日何李輝輝。

 

關於作者:膠譯館總裁

膠譯館總裁
會說法文的德奧膠一名,熱愛旅行、古典音樂,疑似和一個叫甚麼膠事錄的,還有維基百科有不可告人的關係,但最重要係崇優,其實這個世界沒有左膠,只有腦殼壞掉和知識不足,卻扮很有料,但往往笨實而轉彎不能

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 琴日我第1次約PTGF,有感而發(利申23歲男) by losing her was blue
    話說前日放假,無聊係IG到禁下ptgf呢樣野睇下。我就咁睇,行個街,睇場戲,全部都收人幾百蚊個鐘。但我見到個tag有成4萬幾個post。係個刻,我就知道,原來真係有人會幫襯。係到我想講句,多謝哂你班仆街毒撚/9公係到成日頂爛市,做壞規矩,寵…
  • 雞之報應 by 霏子
    二零一四年嘅春天,阿海同阿琪仲讀緊Year_One,阿海仲未識到Miki,同阿琪仲係好friend。嗰一年,佢地見證咗一場悲劇,阿海稱為「雞之報應」。 …
  • TVB 是大到不能倒 by 阿享
    香港有咩企業唔可執笠?公營企業,港燈、中電,煤氣?四大發展商?港鐵?港交所?你依家要我答,通通唔係。TVB先係最香港大唔能夠執笠嘅企業。…
  • 與其同條女去遊埠鬧交,不如陪下老母去旅行 by 何君默
    同阿媽同埋同條女去旅行係一定有分別嘅,但係我真係從來冇諗過同阿媽去旅行可以去得咁過癮,咁開心。…
  • 【塔羅個案】你身邊有無日日覺得自己懷才不遇嘅人? by 神婆
    你唔知道自己鍾意、擅長做咩唔緊要,起碼你要話到比我知你討厭、抗拒做啲咩,咁我先可以用最少嘅問題引導到你去較清晰嘅方向;如果你咩都「唔知呀」咁,老老實實,你可能問好多問題都問不出個究竟。 …
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。