記者朋友,你有點常識好嗎?

抄報膠媒塘邊鶴 – 看香港報紙的「國際」新聞,新聞基礎知識,國際關係基礎知識不足,經已是常識。但是連生活常識也沒有,就無辦法不恥笑。

 

Screenshot 2014-04-10 18.32.44

 

尤其看著這篇「堆填區民主旗艦報」的佐治王子playgroup新聞,不難看到這份報紙奇怪的取態。照理說,大中華膠的話,恐怕會完全忽略不計,但這篇文章似乎又在「討好港英漁業」。

文章第一段寫到:

「不愧為英國皇位第三順位繼承人,正跟隨父母訪問新西蘭的佐治王子(Prince George),昨天(周三)出席人生首項公職活動,與10名年紀相若的朋友仔耍樂時喜怒不形於色,貫徹沉穩、冷靜的作風」。

 

大佬,好明顯王子係幾開心啦,而且幾時英國人要求他「喜怒不形於色,貫徹沉穩、冷靜」,仲有作風啊。不僅懷疑這個執筆之人,睇《資治通鑑》上腦,個個要做康熙,定係唐太宗啊。

下面段落有更嘔電的:「即使其他寶寶嚎啕大哭也無被『傳染』,一臉氣定神閒,間中又為母親凱蒂撥頭髮,溫柔盡現。」哇大佬,咬你頭髮都溫柔?唔好玩啦,8個月bb 口腔期,甚麼都搞,甚麼都咬嘎啦,作文你都睇下Context啦。(凱蒂你個頭,又蝗語)

其實仲得人驚的是,編輯呢?老總呢?咁違反常識既野都出得街,真係事事旦旦 lor。

所以香港報紙睇得多,人都會腦殘,下面還有幾例。

 

Screenshot 2014-04-10 15.41.23

樣子精靈可愛?使你講,我唔識睇嘎?(一看原來是娛樂即時新聞)

 

Screenshot 2014-04-10 15.37.13

政府大樓?17年就唔記得應該叫總督府啦?

 

Screenshot 2014-04-10 15.31.00

 

呢個算做高呢d。

「據英國《每日郵報》報道,正在新西蘭訪問的英國威廉王子夫婦和8個月大佐治小王子,今日首次出席一場公開活動--與同齡嬰兒玩耍作『文化交流』。」

 

不過,8個月大佐治小王子連說話都未懂,又怎樣作文化交流?

 

派假膠都唔好咁低莊啦,有少少常識都知這是daily mail 的慣用修辭啦。(香港不少報紙國際版都好中意quote 《每日郵報》,但似乎都未能搞清楚這是份甚麼報紙,除了網頁版好吸引的撮要。)

可食用的版本?台灣水果日報 lor (一唔係學膠事錄,自備太陽報。)

image

 

關於作者:膠譯館總裁

膠譯館總裁
會說法文的德奧膠一名,熱愛旅行、古典音樂,疑似和一個叫甚麼膠事錄的,還有維基百科有不可告人的關係,但最重要係崇優,其實這個世界沒有左膠,只有腦殼壞掉和知識不足,卻扮很有料,但往往笨實而轉彎不能

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。