連漢學家都會譯錯,每個人都要
好好定位自己!受惠一輩子的良言!

10922667_755174494589543_996644133279052780_n

 

人貴自知。其實我好怕啲人亂咁定位自己。當然,喺呢個全球化、資本主義、包裝大於一切嘅社會,適當地亂吹亂定位,係有助幫你搵機會同提升自己視野以至能力嘅。

但係一旦吹得過份咗,或者催眠到自己都信埋,就好易變得自大。

 

例如,作為一個香港土生土長嘅人,對於香港嘅事物當然會更熟悉,某程度上好多嘢甚至會比外國嘅「香港學者」(if any) 了解得更透徹。一個英國著名嘅漢學家曾經試過將「赤腳大仙」譯作「red-footed immortal」,於是就…… 成為翻譯界經典案例。按理說「赤腳大仙」按字面解的確可解作「紅腳」,但實際上大家就係會明,「赤腳」係指無着鞋嘅裸腳,呢一點只要係以中文為母語者都會明白,唔使去到漢學家嘅程度。

相似而又相反地,香港人去了解、評論外國事物,或者自己唔熟悉嘅範疇時,就應該好小心地定位自己,不宜用一種「我好識呢啲冷門嘢」嘅態度去「眾人皆醉我獨醒」。雖然資訊爆炸之下,有心搵可以搵到好多資料,但咩係翔實嘅資料,咩係第一手資料,咩係真實可信嘅來源等等,係需要相當長嘅時間去浸。

 

咁我唔係話大家唔應該了解世界,唔應該了解新事物,唔應該評論,絕對唔係,我只係提醒大家要小心,只係喺門外徘徊望兩望,喺外圍兜兩兜,就扮晒專家咁。呢個時候某些簡單但又直接嘅原則反而更有用,尤其是要將某些外國經驗外國文化套入香港時。

吹,我唔反對,但吹得耐,吹得大變咗「撑」,就開始好危險。一個唔覺意社會加多你幾個銜頭同光環,到時你覺得唔衰得,撑得越來越恆,就好危險。名同實永遠有個距離,適當嘅距離可以令你進步,距離太遠就會心虛,一係就提升自己,但更快捷嘅方法,係死撑。

 

關於作者:林非

離經,不欲縛於經書舊說,欲自成一家自成一經。八十後,以追求人生自由之道為己任。

我有回應

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 樣貌協會 by 文士琛
    采兒不算奇醜,可也真算不上漂亮:眼睛是單眼皮的;鼻子不算塌,但鼻翼太寬,不好看;兩唇有點厚;下巴有點突出。雖然如此,采兒一直不以為忤,這大概是因為讀女校的緣故吧,沒有了男生在場,同學間對外貌的競爭就沒有那麼慘烈。采兒從不覺得自己有什麼不足。…
  • 插入之後,先至係惡夢嘅開始…… by 巫堃泰
    人類總是重複同樣的錯誤,雖然我插錯過好多嘢之後依然繼續插錯。 最近嗰次,更加恨錯難返………
  • 【塔羅個案】少婦的苦水:老爺話古人死忌就唔搞得喜慶活動呀! by 神婆
    「即係咁,原本小朋友呢排要擺百日宴,咁就揀日子啦,之前話唔搞,又話唔體面,到我同老公話好啦,搞啦,諗住揀18號啦,吖,你知唔知我老爺講咩?」…
  • 一起嗎?隨便吧。 by 毛言地
    男生每天陪她聊電話直到深夜,假期陪她到不同地方,甚至為她而苦練自己拍照技術,希望這段關係能為她帶來甜蜜的回憶。只是對女生而言卻沒有半點感動,畢竟自己本來就對這個男生沒多少心動的感覺,與男生會走在一起只是剛好在自己失戀時男生出現在自己面前然後…
  • 偷食的人有難了:我用GPS追蹤男友(一) by B612
    從來都唔會主動講密碼俾我聽,就連喺我面前解鎖手機都會遮遮掩掩。唔係身有屎嘅,怕咩俾人知?佢越係神神秘秘,我就越覺得佢想要嘅,唔止係私隱咁簡單。果然,一齊咗未夠兩年,就發生咗一連串令我哋無辦法繼續一齊嘅事………
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。