好彩我出世得早,起碼我有童年,唔駛報11個興趣班

(photo via cc Flickr user Mike Liu)

(photo via cc Flickr user Mike Liu)

 

「都係游水、非洲鼓、唱歌、朗誦,加上中英數,都可以話係特登搬黎九龍塘」

早前一則「為了讓兒子入讀喇沙而搬到九龍塘及為兒子報讀11個興趣班」的新聞,令平日都是寫一些抽水搞爛 gag 文章的高教授,即是本人,都要認真起來寫一下自己的看法。

 

多得各位怪獸家長,現在的小朋友比大人更忙了。不同的是,大人的忙是賺錢的,而小朋友的忙是花錢的。大人平日忙完,週末還可以休息,但小朋友卻連週末都要在補習、興趣班中度過,可能連耕田的牛都比現在的小朋友多休息時間。

為甚麼要報這麼多的興趣班?巴閉囉,精英主義。我唔妥你,可以𢭃你。𡃁仔你啤咩呀?出黎鬥多才藝呀。

現在的小朋友,profolio 比大人的 CV 還要厚。一代不如一代?鋼琴小提琴演奏級、樂理八級、跆拳道黑帶、奧林匹克數學比賽、中英日法德五國語言。這樣的十八般武藝,上一代的大人們,你們有嗎?

 

興趣班、搬屋、扮信耶穌,家長們做的都是為了讓孩子入名校,贏在起跑線,將來出人頭地。可是怪獸家長似乎還未有認清香港殘酷的現實,你為誠哥打份牛工,那麼你的孩子就算贏在起跑線,他們長大後一樣是為誠哥,或者誠哥個孫打份牛工,改變不了社會狀況。贏了一條沒有用的起跑線,輸了童年,值得嗎?

 

我小時候,還未有 ipad、iphone,家庭電腦亦未普及,小朋友玩的不外乎是 gameboy、數碼暴龍機、爆旋陀螺、搖搖、四驅車。現在的小朋友社交靠 facebook,認識新朋友靠興趣班。我這一代的人小時候社交就是與朋友一起看 CoCo、Yes,認識新朋友靠打波。現在的小朋友要上 Interview 之皇,又要用一百萬買名校的面試機會,而我這一代都是等教育局派位。現在的小朋友都要上 play group,而我這一代小時候最好的 play group,就是公園和球場。現在的小朋友在物質上無疑是更豐富,但我會羨慕他們嗎?當然不會。因為儘管他們擁有的比我這一代多,可是他們卻沒有時間去享用,他們的時間都是被一些他們不喜歡的興趣班佔據了。

 

我慶幸自己是個九十後,起碼我小時候有看過譚玉瑛姐姐的兒童節目,聽過林保全先生配音的多啦A夢,唱過「遇怪魔我即刻變大個」。我慶幸自己是個九十後,起碼,我擁有過真正的童年。

 

關於作者:高教授

一個 90 後大學畢業生,社會上的新鮮人,自以為是經常以教授自居,用 90 後的角度探討千禧後的世界。 FB PAGE:https://www.facebook.com/professor.ko

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 婚前無扑過野?睇下有幾多單一個月就想離婚囉? by 焦總的蕉很腫
    女人呢,結婚前真係要同條仔扑過野先好決定結唔結。我見阿Steve又高又大隻,完全無諗過佢條野硬左都係同我中指咁上下咋,又短又牙簽,仲要分零鐘就射喎,大佬阿,我唔會犧牲自己下半身既幸福架!…
  • 呢個世界有D人,真係唔可能有女朋友 by 超哥
    經過兩年alevel同兩年asso,我發覺其實我跟本係我性格有問題。原來我本身就唔識同人溝通,之所以啲女同學驚我,唔係因為我其貌不揚咁簡單,而係我行為怪異。例如:我會喺啲女仔前面整到自己好可憐咁,仲會不停眨低自己嘅自我型像。所以啲女仔,個個…
  • 天下烏鴉一樣黑——韓國酒吧遊 by Sunshine
    其實去到邊個國家的大部份酒吧,都想係搵吃架喇,「天下男人一樣咸」係咪?落得呢啲地方,識到咩人,咪自然有咩結局囉,不過咁,原來韓國呢個地方,可能比我哋想像中更為開放。首先,喺韓國人口中「酒的店」有好多的,一啲係睇韓劇成日見到女主角坐喺啲食店入…
  • 如果有機會,你會唔會去偷食? by 小盛女
    「今日有同事問我如果有機會,我會唔會去偷食。」Mike說。「咁你點答?」女友Brenda說,並心想這個傻佬一定會答甚麼寧死也不會偷食的答案。「我話好難講,我都唔肯定自己會唔會偷食。」Mike平常地說。「咩話!?」Brenda說,內心已即時把…
  • 男女戀愛週期 by 熱豆腐仔
    「我地未拍拖個陣,佢都唔係咁既」曾經好多女仔埋怨,自從佢同男仔一齊之後,對方就好明顯無之前咁上心,感覺上變得無咁愛鍚自己,就連脾氣同鬧交都多左, 就只能慨嘆佢變左好多。曾經亦有好多男仔解釋,自從佢追左個女仔得手之後,明顯自己係無放咁多心機落…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。