人到底值幾錢?我只係值萬五蚊一個月

(photo via cc Flickr user Lucy Fisher)

(photo via cc Flickr user Lucy Fisher)

 

Maggie是Ryan的師姐,也是讀設計,在一間小型廣告公司捱了兩年,過著那些非人生活,每天也不知道何時才能下班。這份工人工不高,福利不好,唯一的好處是「多嘢學」,那時她剛畢業,人人都說:「fresh grad係要捱吓架啦,有人肯比機會你已經好好架喇!」所以她很珍惜這個機會,即使每天加班,亦安慰自己,多勞多得,做多啲學多啲,只是希望捱兩年後將來可以找到一份更好的工作,至少人工高一點、加班少一點,可以早點下班陪陪父母。

每個人都有不同的底線,當情況越過底線,便會爆,Maggie受夠了,她不想每晚回家也是黑漆漆,不想爸媽為她擔心,不想身體越來越差,不想朋友每次看到她也說:「點解你越來越殘?」,而且也完成了目標,捱過兩年了,於是她便下定決心辭職。一如所願,辭職後她輕易地找了間fashion 界的大公司,之前的努力總算沒有白費,只是為自己公司的不同品牌設計,不用pitch客,應該沒以前那麼忙吧?她以為。

 

大公司有大公司的制度,喜歡把所有事都簡單覆雜化,簡單一個design可以改千百次,那種雞蛋裡挑骨頭的情況比前公司更嚴重,還要學習很多不同的system,又有很多無聊表格,請假填表、拎文具填表,想叫IT加大個driver又要填表。工作上看似麻煩,但其人才是最麻_煩,「喂,阿A今日無化妝啊!你睇吓佢幾殘!」、「嘩,阿B使咪著啲咁貼嘅裙啊,都唔知搏咩!」、「阿C係咪同經理有路?成日一齊食飯嘅!」每天就只有這些事事非非,比小學雞更要小學雞,而這裡的同事就只會是同事,不再像以前在廣告公司般,同事既像朋友,更是戰友。

從前會等同事一起下班,做不完工作會一起幫忙做,目標以盡早下班為大前題,現在大公司分工都很清楚,每個同事都有一堆project要handle,這亦意味著有甚麼問題都要自己一個解決,別妄想其他人會伸出援手,不落井下石已經很好。Maggie剛到新公司,已經負責幾個大project,工作量大、環境局促,加上辦公室政治等令她感到很大壓力,每天徘徊在崩潰的邊緣。

 

「朝九晚九不特只,就算而家放緊假,同我拍緊拖你都諗住公司嘢?萬幾蚊就買起咗你成個人,值得咩?」男友看不過眼說。

「唔值,呢份工真係好辛苦,其實我好平,萬五蚊一個月,不如你買我返屋企啦,好無?」Maggie眼紅紅地說。

「我一定會比心機搵錢。」男友認真地說。

 

Maggie頓覺一陣心酸,她知道自己可能說錯話了,冷靜過後她說:「傻啦,就算嫁咗比你,我都要做嘢架,唔係悶死我。」老實說,誰不想做少奶奶?可是又有多少人可以做到?愛情與麵包,從來只可擇其一,現實就是那麼殘酷。難怪越來越多援交妹,因為錢真的從來不易賺,又有多少人為了錢而出賣自己的肉體與靈魂而不自知?

 

 

關於作者:小盛女

小盛女
十分可愛(可憐沒人愛)的淑(熟)女,享受自嘲自諷的life style,仍然相信"Nothing is impossible"的老土金句。FB PAGE:https://www.facebook.com/littlevibrantgirl

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 婚前無扑過野?睇下有幾多單一個月就想離婚囉? by 焦總的蕉很腫
    女人呢,結婚前真係要同條仔扑過野先好決定結唔結。我見阿Steve又高又大隻,完全無諗過佢條野硬左都係同我中指咁上下咋,又短又牙簽,仲要分零鐘就射喎,大佬阿,我唔會犧牲自己下半身既幸福架!…
  • 呢個世界有D人,真係唔可能有女朋友 by 超哥
    經過兩年alevel同兩年asso,我發覺其實我跟本係我性格有問題。原來我本身就唔識同人溝通,之所以啲女同學驚我,唔係因為我其貌不揚咁簡單,而係我行為怪異。例如:我會喺啲女仔前面整到自己好可憐咁,仲會不停眨低自己嘅自我型像。所以啲女仔,個個…
  • 天下烏鴉一樣黑——韓國酒吧遊 by Sunshine
    其實去到邊個國家的大部份酒吧,都想係搵吃架喇,「天下男人一樣咸」係咪?落得呢啲地方,識到咩人,咪自然有咩結局囉,不過咁,原來韓國呢個地方,可能比我哋想像中更為開放。首先,喺韓國人口中「酒的店」有好多的,一啲係睇韓劇成日見到女主角坐喺啲食店入…
  • 如果有機會,你會唔會去偷食? by 小盛女
    「今日有同事問我如果有機會,我會唔會去偷食。」Mike說。「咁你點答?」女友Brenda說,並心想這個傻佬一定會答甚麼寧死也不會偷食的答案。「我話好難講,我都唔肯定自己會唔會偷食。」Mike平常地說。「咩話!?」Brenda說,內心已即時把…
  • 男女戀愛週期 by 熱豆腐仔
    「我地未拍拖個陣,佢都唔係咁既」曾經好多女仔埋怨,自從佢同男仔一齊之後,對方就好明顯無之前咁上心,感覺上變得無咁愛鍚自己,就連脾氣同鬧交都多左, 就只能慨嘆佢變左好多。曾經亦有好多男仔解釋,自從佢追左個女仔得手之後,明顯自己係無放咁多心機落…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。