見到「偽 ABC」、「偽韓妹」的出現,我開始懷念起「MK 妹」

MK 妹

 

「可能我個 look 似 ABC,and then 我鬼妹性格,so I think 啲男仔會覺得我高竇囉」

「Well 其實我對 dinner 真係無咩要求,but you know 個環境好重要架嘛,所以我唔係咩地方都會去囉」

阿 Sam 和 Veronica 最接近的時候,他們之間的距離只有 19.25 cm。除了她那「十零分界」的髮型和扮作 ABC 的捲舌口音,阿 Sam 對她一無所知。當她在整頓飯裡說了二百六十八次 well 和 you know 之後,阿 Sam 決定再也不會約她出來食飯。

「嘩塊牛扒 is so juicy,唔好食住,等我影張相先」

嘴上說的是環境,但其實從頭到尾都是在看價錢,以及放上 instagram 呃不呃到 like。這一刻,阿 Sam 更明白這種「偽 ABC」,是溝唔過的。

 

依家香港地,周圍都係呢啲偽 ABC,扮哂野

食完飯後,阿 Sam 獨自在海旁散步。想起剛才 Veronica 說話中英夾雜,多說幾句好像就會穿崩的英文,還有她刻意模仿美國口音,講出的英文卻是標準的港式 grammar。明明是個土生土長的香港人,Chinese-born Chinese,卻要扮成 American-born Chinese。

現今香港充斥著這種「偽 ABC」,留著一把「九一分界」、「十零分界」的所謂「女神頭」,了無止境的撥頭髮。身穿 A 字頭、H 字頭的外國品牌服飾,無論甚麼天氣都總要露點腰、露點腿,人前總是說自己「唔係好識睇中文」,人後卻是就算在社交網站上打一段簡單的英文都要 google 翻譯。

「做作、扮高竇,仲衰過很假的肥仔」,這是阿 Sam 對這種偽 ABC 評價。

 

 

「我上次去睇 bigbang 演唱會,G-dragon 超靚仔呀」

「我都有去呀,Taeyang 真係好型呀」

在海旁吹著海風,阿 Sam 見到欄杆上坐著幾個作韓風打扮的少女在聊韓國的偶像。

 

原來除咗偽 ABC 之外,仲有呢啲偽韓妹

幾個少女畫著粗眉毛、粗眼線、眼尾向上勾,極紅的唇色加上「空氣瀏海」,這就是所謂的韓妝吧!
「呢套衫係韓國買架,靚唔靚呀」

其中一名少女展示身上那件黑底白字 tee 和超短的高腰褲,配上一對厚底鞋,這套在韓國買的服飾,卻予人一種「淘寶 Feel」。身高不足 160,不如韓國女生的高挑身型,又不是長得像 IU、Hani 那種韓妹樣,這些少女一看就是徹頭徹尾的香港人。

 

「依家啲女仔既打扮,我真係唔識欣賞」

阿 Sam 一邊慨嘆著,一邊走到巴士站坐車回家。

「小心啲呀,返到去記得要即刻打俾我呀」

排在阿 Sam 前面的,是一對穿著校服的情侶,剛約完會準備回家,男朋友正在送女朋友上車。

「BB 我上車啦,我會記得打電話俾你架啦,byebye」

那女生留著厚厚的瀏海,明顯改短過的校服裙,腳上穿的是人字拖。

「呢種打扮,真係好 MK,但又好有香港特色」

這一刻,阿 Sam 想起了中學時的初戀情人,Suki。

 

「禾巧中意梨呀 Sam 豬豬」

阿 Sam 開始懷念 Suki 這種 MK 妹最喜歡打的火星文,她們不會像偽 ABC、偽韓妹那樣在網上打英文、韓文。MK 妹性格率直爽朗、有話直說、有煙就抽,不會裝模作樣,連講句粗口都要想一想怎樣用英文講。買衣服就到旺角中心,不會流連名店,身上的潮牌也不一定貴。收到男朋友一份小禮物已經像小朋友般開心一整天,不會食昂貴大餐,收名貴禮物還一副不滿足,西口西面的說著「Well 我覺得呢份禮物好普通囉」。MK 妹那種愛得轟烈、戀愛大過天的魅力,更是偽 ABC、偽韓妹無法比得上的。

 

MK,才是真正的香港 Style

在日益受韓流、西方文化侵入的香港,MK 妹就像是保衛香港本土風格、地道文化的清泉。

 

「我想念你的吻 和手指淡淡煙草味道 記憶中曾被愛的味道」

MK 妹,我好掛住你呀。

 

關於作者:高教授

一個 90 後大學畢業生,社會上的新鮮人,自以為是經常以教授自居,用 90 後的角度探討千禧後的世界。 FB PAGE:https://www.facebook.com/professor.ko

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 每對情侶都有自己嘅love language by Grace
    佢真係好唔浪漫。過時過節從來唔會話俾咩驚喜我,唔會話要去咩餐廳慶祝,唔會送禮物,唔會話要同我合照留念…佢甚至唔會話要約定我,因為喺佢心目中我要陪佢過呢啲日子係理所當然嘅事。我諗起跨年嗰時佢都係咁——我見佢冇約我我就自己搵朋友打邊爐,點知佢知…
  • 偷看男友的手提電話 by 葵倩鈴
    週末的一大早,Joanna的男友還在枕邊鼾睡,她卻悄悄起床享受清晨的閒暇。茶几上擺放著他的手提電話,她隨手取起,悠閒地輕觸屏幕。她喜歡把玩任何人的電話,無論是同事、朋友還是父母的。她會肆無忌禪地當面看別人電話內的照片和短訊。由於父母和最要好…
  • 每個女人都有個價,價值嘅價 by 明鏡
    我係三年前喺趙世曾度見過當時叫Givanna嘅Seasun。街外人以為趙生最出名嘅係孤寒,知情人士自然知道佢最出名係bad taste。當年19歲嘅事主,以趙女郎嚟講其實已經算明顯above_average(編按:哇乜咁搞法)。咁當然,對我…
  • 飛機師,唔係人人都啱做?呢幾樣中曬你就唔好諗喇 by 細機細機師
    機師既性格同態度﹐係好影響到佢地會唔會犯錯﹐直接影響到飛行安全。當大家發現自己有D習慣唔係咁岩﹐唔洗灰心﹐依D都係可以糾正既問題黎。如果你都想成為飛機師﹐不妨由日常生活開始訓練自己﹐令自己成為一個更可靠既航空界棟樑。…
  • 港版La La Land by Samantha Leung
    「做咩演員呀? 發明星夢呀? 你以為自己好靚呀? 讀金融啦!」於是係父母嘅支持下,佢去咗讀金融。但係畢業發現,原來所有大學生都係讀金融,所以佢去咗做Sales。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。