對得你麻甩,唔會做情人

女漢子

 
問:「男女間,是否能有真友誼?」

答:「好講個女仔本身咩性格……..」

數數身邊餘下的好朋友,其實佔大多數都係男性,我不知道其他女人係唔係一樣,不過,我好細個時,妹妹們尚未出世,一屋都係表哥、堂哥,記得每逢新年中秋都會見吓佢哋,但係唔係玩煮飯仔同Barbie……….通常都係玩「打劫銀行」「飛虎隊」「扮葉繼歡」之類,記得第一件玩具是一支有聲嘅假AK47………..

 

後來被送去海外寄宿了,全女校的日子幾乎都是靠書包和拳頭捱過那幾年,再之後回了香港住了好幾個月,入讀某間私立中學,入學第一天,已經好自然地打了籃球,嚴格來說,打從我懂得保護自己之後,身邊盡是男性的朋友,但當然了,亦有很多女性朋友嘛,因為好多時,都是某某想結識某某,就會派我去「對家」做無間道,混熟了,就成了他/她們找大家去玩的一個理由。

 

又後來,又去了海外入讀中學、大學,大家各散東西了,滿以為終於功成可身退;

怎料………

又自然而然地結識一班死仔包,好不容易捱到入大學了,他們知道我入讀的科系,有美女如雲後,老是找我來當借口「前來探望」,然後成就他們一對對令人眼冤的愛侶,hahahaha~

 

只能說,當一個女生認識異性時,正式見面的第一次,她會肆無忌旦地食煙、R pat pat、撩鼻屎、講粗口、UN腳食煙、講鹹gag、一齊打機睇波,盡是麻麻甩甩的「儀態」時,說明了這班男人在她面前只能會是純友情,絕冇可能發展為情人的。

 

因為,女人天生有好幾面,並非是我們要偽裝什麼,而是,當真正愛上某個人的時候 ,自不然會被基因裡的荷爾蒙刺激大腦,不經意地發姣,不經意地介意自己在某某面前的印像、感觀,然後不知不覺間,會化妝、扮靚,會溫柔得令一眾兄弟起雞皮…………

所以,你能想像那個打從認識那刻起,比麻甩佬更麻甩的女漢,突然間拿出那個千嬌百媚的女人樣給你看的震撼嗎?hahahaha~

一個平日總是被一眾兄弟稱為人妖、男扮女裝的好朋友,突然變成一個懂發姣的女人在身邊…..想想也覺得驚嚇吧~

所以,一開始時,若然女人真的把身邊的異性看作「兄弟」時,基本上可以發展成情人的機率是 – 零;

這,就是我的睇法;不過,世事無絕對,只是在我的世界裡,有這樣的一個見解吧 ~hahahaha~

 

關於作者:夏晴

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【真人真事】我見過中大counsellor,我真係見過 by 蘇豬
    Year3嘅某個下晝,我因為壓力瀕臨爆煲,終於走咗上Franklin二樓,約見中大嘅counsellor...…
  • 數到三,就射了 by 濕鳩作家
    「Come_on_James,你可不可以成熟一點呢?」這是我們分手時的對白。世上最遙遠的距離不是生與死,而是他成為了ASSO仔,而我進了港大。吃著手上的奶油豬,看著眼前這個毫無上進心的男孩,我想起了那個夜晚。…
  • 一句講哂,單身定拍拖開心? by 樂人
    單身,可以自由自在,但無人共同進退,晚上渴望擁抱;拍拖,可以分享快樂,但代價是需要承擔苦惱,盼望一點自由。世界沒有完美之事,做人如此,拍拖如此。…
  • 人失敗到盡頭總要學會打飛機 by 田小姐
    我呢位朋友,大學畢業五年,一個月前搵到一份寫字樓工,月入唔夠一萬。早幾日成班朋友約出黎食飯,呢位朋友就話佢想辭職唔做,自己搞生意。我心諗,搞生意?你連自己嘅生活都未搞得掂喎!於是我就問佢:「你份工好哋哋做咩唔做呀?」佢「唉」左一聲,話:「我…
  • 【重甜慎入】黃之鋒,當日你選擇保護我,點解今日卻要污辱我? by 木人里
    「又係佢地,黃之鋒,仲有好似叫梁國雄既一班人。」「係我仲未知道點樣反應既時候,佢地……」「佢地就強行進入左我身體……」「我數唔到有幾多人,數唔到過左幾耐,我好驚,好辛苦……」「從來未有人入過黎,仲要入得咁深入……」 …
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。