「Michelle 成日乜都post 上IG,我真係唔想知佢啲嘢囉!」

 

 

Amy﹕
「係啦,你地見唔見阿Michelle 成日喺IG post 佢啲泳衣相,哇以為自己好好身材咁,一睇就知縮緊肚啦!平時條腰至少28吋啦。」

Cindy:
「乜你仲有睇Michelle 嘅咩?我unfollow 咗佢好耐啦,來來去去都係去歐洲啲旅行相,去日本又自駕遊又著和服咁,乜都要擺上IG 呃like,啲hashtag 仲要9唔搭8咁唔關事嘅。仲有成日同佢男朋友周年紀念去山頂食法國餐廳,真係唔想知佢啲嘢囉。」

Betty:
「That’s true. 每次一打開個IG就見到佢啲扮哂素顏嘅自拍,仲加啲咩懶係感性嘅caption,oh my god。」

Cindy:
「喂唔係呀,你有無發現呢,佢每次同啲friend 自拍都會揀啲醜過佢嘅friend?佢尋晚先post 佢同佢大學組mate 嘅合照,話咩best friend forever,但係佢個組mate 對眼唔小心合埋咗少少㗎!」

Amy:
「下係咩佢尋晚有post 相咩?」

Betty拎出手機,打開Instagram:
「我都見唔到wor⋯⋯well,係咪呢張呀?Oh right! 佢個friend 對眼真係合埋咗!Oh my god poor girl!」

Cindy:
「仲話係咩best friend,識咗唔夠兩星期,可以有幾best呀?真係勁假囉唔該。我都廢事睇佢啲相!」

Betty:
「You see, 你睇下佢又扮哂無化妝,明明查咗BB cream、concealer、胭脂、眼線、唇彩,真係啲男仔先會以為佢係素顏㗎咋!個鼻仲打哂鼻影添!」

Amy:
「睇下佢個profile picture!拗哂腰咁托起個胸,唔好以為著住T-shirt 可以扮純情啦,當正自己係女神呀?你睇下啲comment,nice body,wow,流哂鼻血啦,擺明想收兵啦!」

Cindy:
「 我記得仲有一張呢⋯⋯
(鈴鈴鈴)喂阿媽?哦哦,係呀係呀食緊飯呀⋯⋯喂我唔同你講住啦,呢啲你whatsapp 問我啦,bye-bye。
喂唔好意思,我地講到邊?呀係啦講緊Michelle 有張相呢,係同阿Janet 影㗎!你地記唔記得,之前Michelle 咪同Janet 鬧過交嘅?而家又扮哂好姊妹咁,勁好笑。」

Betty:
「Wait⋯⋯係咪就係呢張呀?好似係Janet 生日,所以Michelle 約佢出去食飯嘛。」

Amy:
「食飯咪食飯囉,洗唔洗下下擺上IG 呀?驚死人唔知咩。你係friend 嘅洗乜話比全世界知啫?咪又係想話比人知自己有好多朋友,扮哂淨係同女仔friend 咁搏收兵。」

Betty:
「By the way Michelle 唔係有個一齊咗幾年嘅男朋友咩?」

Amy:
「唉我點知啫,有男朋友都可以收兵㗎啫。聽講佢成日同男朋友鬧交,隔一排又嗌分手,無幾耐又復合。」

Betty:
「Sorry girls I’ve to leave now. 我要返去先啦,下次再傾啦。」

Cindy:
「等等先,我地好似未合照呀,影埋先走啦。」

 

女 IG

 

Instagram –
1 hour ago CindyLam unforgettable night chatting with you gals @bettyyy @iamamy xoxo stay awesome
‪#‎photooftheday‬ ‪#‎chill‬ ‪#‎hongkonggal‬ ‪#‎friends‬

 

(情節及人物純屬虛構 :0) )

 

 

關於作者:林璃蝶

林璃蝶,九十後香港博客。活在記憶,迷戀過去,因此喜歡以文字記下已發生的一切。最新文章﹕《張先生,謝謝你來探望我,可是……》、《鳩夢想》、《點解香港人就係唔識欣賞魔術》等。 Facebook專頁:https://www.facebook.com/o.indicum

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 何君堯家中藏中觀音像,廢老唔該學下網路自拍文化先衝出黎柒啦好冇? by 隨緣
    從遠古的陳冠希事件,到幾年前在台灣發生牛奶哥哥讓天菜寄住然後天菜在家中打飛機自拍片流出的事件。網民其實都知道,自拍,其實會流出很多個人資訊。這一刻你穿什麼?那一秒你在那兒?你家中有什麼陳設?在床邊有沒有一個透明魚缸是放安全套的?你家的畫是什…
  • 其實係旺中變咗,定係我哋變咗? by 小盛女
    有一日我竟然心血來潮想返去睇下懷舊下,我發現旺中原來已經唔同咗好多,最大分別係多咗好多嘢食(食評後補)。我見到好多衫都係細件到喊,根本無可能著到,而且啲款已經唔再啱我style,甚至無興趣揭嚟睇。後嚟終於見到有條連身裙幾靚,點知一拼上身,嘩…
  • 英國軍艦上的香港貓Simon——成船貓奴靠佢執番條命仔。 by 港識多史
    Simon是一隻來自昂船州的黑色貓仔,在1948年的時後,被一名英國皇家海軍紫水晶號巡防艦(HMSAmethyst)的水兵在昂船州發現。水兵不忍心Simon無家可歸,因為便偷偷把牠帶回軍艦上。…
  • 如果你哋兩位一早知道大陸人都唔買iPhone,你仲會唔會諗住炒? by 白木乩
    今次iPhone8面世,香港果農更加係無啖好食,即日跌穿機價,有收買店甚至打趣,iPhone仍有12蚊炒賣空間。但如果再睇睇昨日iPhone在大陸發售情況,就知道除了自用之外,根本唔應該大手買入。…
  • 「中學揀phy chem bio,大學揀BBA」 by 派拉特
    「先生,請問有咩可以幫到你?」我背後傳黎一把應該係屬於呢間服裝店sales既聲音。老實,其實係冇,你唯一可以幫到我既就係叫我位朋友快啲揀完套衫快啲埋單走人。正當我想hea應佢既時候……「咦?」我地兩人四目交投既一剎那,都異口同聲咁咦咗聲。小…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。