香港英文廢,弊在離地

香港英文廢,弊在離地

 

最近唔同人都有講,就係香港近代英文水平下降 。

唔知你識得幾多個外國讀書嘅朋友親戚,但係你都應該會聽過有人話喺香港學校學過嗰啲英文,喺外國其實冇人會咁講。咁你聽完又可能會心諗「__,又講呢啲,I go to school by bus。」

 

但呢樣嘢其實係冇講錯的。俾大家睇幅筆者影嘅圖:

香港英文廢,弊在離地

 

單嘢個背景基本上係間運輸公司要轉RFID 付款(基本上似八達通),因為有技術問題,結果要自己倒自己米將所有巴士線都收一個價。但重點係呢句:

“Bus anywhere with a 1-zone fare.”

 

「乜咁樣講都得架咩?」 得。

「唔啱grammar 喎,好似。」啱grammar呀。

 

平日對答,你搭乜,將你搭緊嗰樣嘢直接當verb 就得,我連training(搭火車)都聽過。我咁列出嚟唔係話任何情況寫paper 都要寫呢啲,但係如果你中學vocabulary worksheet 寫呢啲做example,肯定會俾阿sir 打大交叉。我以前就真係試過寫short story 入面其中一句對白寫 “I did go there.”,跟著被人圈個did,話要寫 “I went there.”。但係呢句嘢我正正就係native speakers度學返嚟,加did係有加重語氣嘅作用。嗰句嘅意思即係「我的確有去嗰度喎」,如果寫「我去咗嗰度」,嗰語氣嘅落差真係會好明顯。

語言嘅嘢,真係隨時間不斷變嘅。唔單只係英文,就算你依家睇返幾十年前嘅TVB 新聞報導,你都會覺得啲主播講嘢有啲怪怪哋。但係你今日睇返啲幼稚園英文教材、小學英文書就會發現,點解依家仲會教人問 “How do you do” 嘅?北美呢邊就肯定冇人咁樣問,我前幾日睇過有一篇由英國留學生寫嘅文章,原來如果你英國咁樣問人,仲會隱含諷刺嘅意味,都幾大鑊。呢啲咸豐年前嘅phrase 冇update,反而依家native speakers 會講嘅 How’s it going 呢啲就被唾棄。香港近年教出嘅英文就係咁同世界脫節離地,日常都用唔到,又點可以叫學生多講多聽丫。如果你嘅課程全部都係十年前嘅料,咁就算你請幾多個NET 返嚟都冇用。

 

I bus to school.

 

關於作者:域寒根

土生土長香港90後,熱衷於政治議題上發聲,考完愛恨交纏的DSE後現留學加拿大,依然熱愛香港本土文化,望指出冷門角度激發討論。

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 人失敗到盡頭總要學會打飛機 by 田小姐
    我呢位朋友,大學畢業五年,一個月前搵到一份寫字樓工,月入唔夠一萬。早幾日成班朋友約出黎食飯,呢位朋友就話佢想辭職唔做,自己搞生意。我心諗,搞生意?你連自己嘅生活都未搞得掂喎!於是我就問佢:「你份工好哋哋做咩唔做呀?」佢「唉」左一聲,話:「我…
  • 愛男友,請愛埋佢屋企人 by 小盛女
    「有無人要食麵啊?幫你地夾。」Mike大喊。「使乜幫佢地夾,佢地無手o架?」Brenda黑面說。Mike即時怔了一怔,他從沒想過這麼簡單的舉動會令Brenda爆seed。「都係順便姐,大家一家人,我幫你夾埋喇。」Mike盡量壓抑自己的情緒,…
  • 應如何對待男友嘅朋友? by 小盛女
    晚飯後她又教大家玩大學時O-Camp的集體遊戲,很快便和Mike的朋友們混熟,特別是男性朋友。玩遊戲少不免有些身體接觸,Mike都一一看在眼裡,他最怕就是看到這些疑似抽水的行為,出聲唔係唔出聲又唔係,自己女友又鬼死咁主動,同人玩得鬼死咁盡興…
  • 「我想結婚之後先搞,有錯咩?」 by 樂人
    點會有錯呢,我覺得堅持係好事,o岩架,千其唔好俾佢得手添呀,唔係好快趙完鬆!VV,你要醒水!呢啲咁嘅臭男人,我仲見得少咩!…
  • 【年輕新貴】識打工一定係做半更保安 by 鵝鑾鼻燈塔
    看更呢樣野,做得真係好足,而且唔需要太多體能訓練,單係實踐呢方面抱負,門檻又低,已經贏左。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。