【唔關教會事】唔好以為結左婚就一定有得做愛!

 

我有個朋友叫阿輝,前排佢同女朋友結咗婚,仲買埋樓,前途一片光明。佢女朋友係基督徒,唔可以有婚前性行為。我朋友無怨言,因為佢真係愛佢女朋友,於是佢就發奮圖強瘋狂搵錢同女朋友結婚。

今日放工去食譚仔,叫咗兩碗米線,阿輝就開始同我訴苦。

「我真係唔明你,你自己又唔係信徒,做乜識個基督徒呢?」我問。
「我諗住基督徒又pure又true嘛。」
「你之前都話有信心調教佢嫁…」
「我真係調佢老味啊,我老婆同我講,神就係佢阿爸,我唔鍾意佢老豆,點同佢有將來喎!我心諗都痴線,咁佢當自己親生老豆係咩啊?」

「你拍拖咁耐真係一次都未搞過啊?」我問。
「搞?!我連暗示都唔敢啊!」
「點解?唔試過點知唔得呢?」
「每次我有少少暗示,老婆就晨咁早起身要我陪佢行山,有次我話想唱K,佢帶我返教會唱埋啲唔啱音嘅聖詩啊!」
「你而家都結咗婚又買咗樓啦,咪日啪夜啪囉。」
「我初初都以為係啊!但我為咗供樓,日一份晚一份,夜晚返到屋企,一諗起第日晨咁早起身返工,臨訓我老婆仲要祈禱話同阿爸父傾陣計先訓,我就無晒性趣…」

呢個時候,譚仔阿姐行過黎,問我哋係咪想加嘢食。阿輝佢睇黎真係谷精上腦,愈講愈激動,佢對住譚仔阿姐講:
「我想扑嘢啊!」
「痴線!扑嘢過譚仔三哥啦!」阿姐邊鬧邊彈開。

「冷靜啲,你試吓同阿爸父傾吓,心情會唔會平伏少少…」
「我平佢老母啊!喂我想扑嘢啫,我唔係無努力過喎,我為咗扑嘢而買層樓啊!」

我都唔知點樣安慰我朋友。於是,我哋就一直保持沉默咁去食完眼前碗米線。
唔知碗米線係咪辣得濟?我見到阿輝喺度喊…

我望住滴眼淚滴落混濁嘅麻辣湯底度。
呢一刻,我望唔透,我望唔清究竟呢個世界仲有幾多野我係掌握到。
當你以為搵個基督徒女朋友係未開發嘅清泉,但原來都唔輪到你開發。
當你以為結咗婚買咗樓,就可以改變生活,但原來…你忙到根本無時間扑嘢。
話時話,究竟點解譚仔阿姐聽見扑野,就叫我哋去譚仔三哥呢?!

 

 

關於作者:藍橘子

藍橘子
仍未被世人發掘的詭異生果。至今共推出七本個人小說,不停寫作,目標是將荒誕奇怪的故事嵌進讀者的腦裡。若你喜歡怪人,其實我很美。專頁:http://www.facebook.com/BlueGodzi

我有回應

睇完文有嘢想講?入嚟Gööp嘅「輔仁文誌」社群講兩句啦!可以匿名發言﹑即時睇文,輔仁專屬嘅討論空間。

即上iOS App Store/Google Play下載「Gööp」手機程式,碌緊手機嘅讀者可以立即開啟
註冊成為用戶後,輸入社群邀請碼: vjmedia 即可加入,入面見!

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。