一人一段職場坎坷史

image

 

我唔知我有無同你地講過?我返第一份工果陣,寫完個REPORT,即刻俾老細叫左入房照肺,最正既係,其實字裡行間,已經知道佢係咪無睇份REPORT,但佢又一口咬定:

What you write is just bull shit? OK?

然後佢一再強調再咁寫落去就會炒左我。因為我試用期都未過,要炒好容易,又話HR同佢好熟,然後三五兩排七日,又係咁同我講我呢個人工可以請個好我好多既人。

You better secure your job by your performance.

OK,你咪自己鬧個夠。佢仲試過當住成TEAM人面前將我寫既野掉落垃圾桶添。唔知真係以為佢玩緊個人SHOW。

如是者,我真不動聲色咁,係三個月內搵到工即走。而最好笑既係佢竟然挽留我,話後尾發覺我做得都算唔錯。我真係頭也不回。講都費撚事同佢講啦下話。打份工,你估真係要出賣人格?俾你插完,仲對住你笑好唔好。

唔好再戇鳩落去啦,得唔得!面人俾,架自丟。真係無錯。

所以今日有個90後見工半個鐘老細唔黎即走。當然係岩啦。求職你估真係要跪地?真係你老闆果D就叫日理萬機,分秒必爭呀;人地果D就唔叫時間咩?痴撚線!

 

關於作者:鵝鑾鼻燈塔

鵝鑾鼻燈塔
前高登講故人。現為廢中。努力抵抗中年危機中。FB PAGE:https://www.facebook.com/Ellan.Ou/

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 中學時,唔准我拍拖;工作後,唔准我單身。你到底想點呀? by 高教授
    「Ranee,琴日放學個時我見到你同隔離班個個阿 Sam 拖住手喎,你點解釋呀」解釋?與男同學拖個手都要解釋?要不要好像參觀完博物館之後那樣寫個五百字的感想,描述自己在過程裡學到的知識和深刻的體會呢?「你無說話好講啦嘛?好,我同你家長講」…
  • 人失敗到盡頭總要學會打飛機 by 田小姐
    我呢位朋友,大學畢業五年,一個月前搵到一份寫字樓工,月入唔夠一萬。早幾日成班朋友約出黎食飯,呢位朋友就話佢想辭職唔做,自己搞生意。我心諗,搞生意?你連自己嘅生活都未搞得掂喎!於是我就問佢:「你份工好哋哋做咩唔做呀?」佢「唉」左一聲,話:「我…
  • 【塔羅個案】個客自我介紹:「我覺得我係一個情場殺手」 by 神婆
    Lilian今年三十幾歲啦,佢都好直接咁同我承認「自己都唔細,唔係𡃁妹仔」,想知道自己黎緊一年到底會唔會遇到好姻緣,再順手問埋工作情況咁樣。我一路洗牌,一路循例問下Lilian嘅背景。「妳做邊行架?」「我本身做PR嘅,不過⋯⋯」Lilian…
  • 「我想結婚之後先搞,有錯咩?」 by 樂人
    點會有錯呢,我覺得堅持係好事,o岩架,千其唔好俾佢得手添呀,唔係好快趙完鬆!VV,你要醒水!呢啲咁嘅臭男人,我仲見得少咩!…
  • 周庭英文叻但冇品 by Terence Yun
    重點是取笑所謂人家的不足,是無品的。英文叻係咪一定好威呢?香港人還停留係黃子華楝篤笑當中英文叻是世界第一的境界,英文好就高人一等。所以為何食洋腸、ABC以及這麼多人要做偽ABC就是這個理由。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。