一人一段職場坎坷史

image

 

我唔知我有無同你地講過?我返第一份工果陣,寫完個REPORT,即刻俾老細叫左入房照肺,最正既係,其實字裡行間,已經知道佢係咪無睇份REPORT,但佢又一口咬定:

What you write is just bull shit? OK?

然後佢一再強調再咁寫落去就會炒左我。因為我試用期都未過,要炒好容易,又話HR同佢好熟,然後三五兩排七日,又係咁同我講我呢個人工可以請個好我好多既人。

You better secure your job by your performance.

OK,你咪自己鬧個夠。佢仲試過當住成TEAM人面前將我寫既野掉落垃圾桶添。唔知真係以為佢玩緊個人SHOW。

如是者,我真不動聲色咁,係三個月內搵到工即走。而最好笑既係佢竟然挽留我,話後尾發覺我做得都算唔錯。我真係頭也不回。講都費撚事同佢講啦下話。打份工,你估真係要出賣人格?俾你插完,仲對住你笑好唔好。

唔好再戇鳩落去啦,得唔得!面人俾,架自丟。真係無錯。

所以今日有個90後見工半個鐘老細唔黎即走。當然係岩啦。求職你估真係要跪地?真係你老闆果D就叫日理萬機,分秒必爭呀;人地果D就唔叫時間咩?痴撚線!

 

關於作者:鵝鑾鼻燈塔

鵝鑾鼻燈塔
前高登講故人。現為廢中。努力抵抗中年危機中。FB PAGE:https://www.facebook.com/Ellan.Ou/

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 銀行真的很多假?生日放你一日假 by 90後銀行MT
    「少年你太年輕了!是的,我們是有生日假,這亦是銀行的政策,但是……」…
  • 年輕下屬不似預期,若要走總要傾 by Gexpi
    就在這位年輕同事離職的前一天,HR(人力資源部同事)召他入房,提出讓他早一天離職。年輕同事返回坐位後,發現他已不能登入公司電腦,他向IT同事要求恢復帳號,因為他有些私人資料要先刪除,卻遭到IT同事拒絕。年輕同事回家後,忿然利用公司的一個科網…
  • 食牛扒熟過medium rare?你食鞋底算啦 by 賤咀男
    有次上FB見到有D_on9講「最鐘意煎到7成熟嘅牛扒」are_you_fucking_serious?!…
  • 日本「文明之父」福澤諭吉:「港豬是不值得可憐的!」 by 港識多史
    對於福澤諭吉影響最深刻的,卻是一件有關小販的小事。話說,當福澤諭吉初到港時,一個本地小販帶著鞋子上船向人兜售。正好福澤亦想買一雙鞋子,但因為太過無聊,福澤決定與小販好好討價還價一番。(而我不知他們用什麼語言溝通,大概是身體語言吧)但身旁的英…
  • 我供樓.你做家務——Just Be Fair by 葉希林
    其實,有哪一個女孩子不想嫁個對自己死心塌地的有錢仔?這樣,女孩可以天天睡至日上三竿、到五星級酒店吃下午茶、逛廣東道名店。可是,我知道這些機會不屬於我的。再低一層次,即使有男子願意養我,但要求我做家庭主婦,我也未必會答應,我不想老公變老闆。我…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。