點解?點解你哋搵食都要傷害毒撚嘅弱小心靈?

 

13441516_10153815028789200_905078990_o

 

我,是一條毒撚,一條 IT 狗兼毒撚,行年二十有四,今年生日也順利踏入第廿四個單身的年頭。今次寫下此文並沒有想說甚麼大道理,純粹見到有人恥笑一些新穎的交友開場白,我又想講(發洩) 一下自己的經歷。

自問樣衰又未算(毒撚最忌有自信),條件又未算好差(朋友講?你有朋友咩?),就是身形健碩了一點(肥就肥啦你鹵味),眼見身邊毒過自己的、肥過自己的都在情場有所斬獲,就不信自己條件那麽差,偏偏兩打年頭都開不了個頭,不禁像升中四了一樣問一問自己:「到底邊度出咗錯呢?」

第一次碰上這樣的交友方法也是在 facebook。還記得條女叫 Car Leung,當時的開場白是「add 錯人」,亦有用到「順水推舟」之「不如做個朋友」大法。梁小姐絕非國色天香,但絕對稱得上 okay。法官大人,依家有女主動 add 我,我又 dry 足廿幾年,當識個朋友冇錯啫?

按照劇情發展,如果你像我一樣沒有抗拒、沒有戒心的情況下講多兩句,她就會主動提供電話,使出一招「我好少 on facebook,不如 WhatsApp 傾」。毒撚如我入世未深,當然未有多加防範,反而更是心花怒放,以為有機。

梁小姐沒有單刀直入,一到 WhatsApp 就推銷她藏在底蘊,卻是深耕細作,又是問我做盛行,又是說起了她的生活瑣事。談起美食,更是把自己和老母(佢話係,你當係啦)吃自助餐的合照發來,目的是進一步攻陷小毒撚的防範之心。

說是深耕細作,也不止於一時三刻。梁小姐和我斷續 WhatsApp 都有足足一星期。儘管不算上至天文下至地理,卻也足以讓遭工作壓力迫得透不過氣的我,心靈得以慰藉,可以在密集的工作中找到喘息的空間。現在回想起來,實是疲憊沖昏了頭腦,寂寥矇蔽了雙眼。

如果此時此刻,你發現對手開始提到「享受生活」的重要性,或者問你類似「平時有冇 relax 下?」的問題,那表示對家開始入正題 —— 氹你做 treatment。也許她們(好吧!我暫時還未遇到男士向我推銷)會見君生疑,尚會隨機奉送一堆男士美容的重要性。

人在某些時候或狀態是可以蠢得沒譜——我不虞有詐,還接受了她的邀約想要去做 treatment。梁小姐將相約地點一改再改,到我臨出門前,叫我自己上去「先」,我才好像男人最清醒的十秒那樣,動手 WhatsApp 門小她,然後再將她加入封鎖名單。

其實所謂的深耕細作,可能只是微不足道的事,但搵食就碌遠啲啦,毒撚都搵,仲要傾咁耐!?喂呀!毒撚都有尊嚴架!

唉!其實我到現在都未接受到自己曾經咁愚蠢,我真係冇用 …

受朋友介紹,我開始玩 tinder 嘗試求偶,不過都遇上不下十次同類事件 … 金融的始終未有遇上,但真心「拜託你的對白不要那麽公式吧?」,又 relax?其他女士 match 完之後又好像不想理我 … 是我迷失了在這樣愛情遊戲了嗎?咦?有人應機喎 …

「你幾似我之前係Melb study既 frd 以為甘好可以見翻大家」

 

關於作者:楊衝文

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【塔羅個案】名校老師婚外情的故事 by 神婆
    大家對老師嘅印象係乜嘢?係有教無類,抑或係道德端正?我中小學都有幸就讀風評唔錯嘅所謂名校,大部分老師教學用心,係我嘅榮幸。…
  • 黃于喬(Emilia Wong) 收費裸照爭議給了我一點點的倫理學實踐。 by 司徒曉生
    亞里士多德(Aristotle)的德行論(Virtue_Ethics)強調的是行事的人是依照他的良好人格去行事,實踐道德上應該做的事,而培養人格重於大眾的價值觀。人生的目的就是成為一個有道德的人。雖然這個涉及循環論證(因為甲等於乙,所以乙等…
  • 好多謝啲網民haters 幫Emilia 宣傳裸體寫真 by Cmw Boni
    Emilia嘅plan由八蚊美金去到四十美金不等,值唔值就見人見智啦,我覺得呢個世界,明買明賣,當你地班友,又要睇又要罵,咁點解唔好好利用呢個勢去順便搵下錢,就算科學家都會搵下點樣儲起行雷啲電啦,將負面嘅嘢化為錢唔好咩。…
  • 夜半,被彈鐘的第一個人 by 余該隱
    「呢度三千蚊,我哋之間就咁算。對唔住,你令我諗起一個人……」Sally眼定定望住三張金牛,佢唔係未試過俾人彈鐘,但喺半夜三點,俾人彈鐘仲要收足錢,就真係第一次。…
  • 唔通波大著衫會柒啲架? by 堂前燕
    話戴咗呢隻bra令個胸集中啲睇落去大啲,聽到真係笑到我gapgap聲,個pad仲大過你個胸睇落緊係大架,你唔好話塞兩個手球落去,大過杉原杏璃都得啊。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。