識揀一定係揀麻甩女漢子做女朋友

(photo via cc Flickr user Diamond Farah)

(photo via cc Flickr user Diamond Farah)

 

我知我知,好多香港嘅男仔都係鍾意長髮、大眼、斯文嘅女仔丫嘛(最少外型上係鍾意呢類),但阿叔我由懂性以來已經知道自己唔係行/行唔到呢個風格嘅,所以咁多年都仍然係我行我素,粗口照講,頭髮照短,大眼嘅話,間唔屎化下妝畫條眼線TUM下身邊果個囉!

好,講返正題。你首先會問,點為之麻甩女漢子?其實我開始發現身邊好多女仔FD都係麻甩女漢子底,例如好有義氣、非常獨立、時而講下咸野、會講粗口、唔介意食地MAU嘢。我覺得呢D都係麻甩女漢子有嘅特質,咁點解識揀一定係揀麻甩女漢子做女朋友?

首先,佢地真性情,有主見,一就一,二就二,唔會同你扮野扭扭檸檸多廢話,作狀嘅人真係好煩好討厭你懂的。有咩好處:節省好多時間,起碼諗食咩佢都有機會快過你決定!有時甚至令你覺得多左個兄弟既感覺添!

第二,佢地唔會痴身,因為麻甩女漢子多數都唔係會拍拖大過天嘅人,佢地會專注自己工作,自己搵錢自己洗。會自己處理生活上既細節,唔洗你下下湊女要你幫。有咩好處:你會多出好多自己時間同錢。佢都成日一條冷去旅行啦,又洗咩你陪呢?

第三,佢地不拘小節,唔會下下要你比錢食貴野,好多港女次次食野都要食貴野呃LIKE影相,喂呀哥,貴係個景呀,唔係貴係D食物度呀。阿叔我真係覺得食景係非常奢侈的事,我真係覺得食茶記舒服好多架。
有咩好處:你糧尾時候食平D佢都唔會介意,錫住你銀包!

最後,麻甩女漢子好多時都願意同你講甜野嘅,唔係話佢地本身咸濕,而係佢地明白「性」係兩性關係避免唔到嘅問題,關於呢方面,佢地多數會樂意同你好好溝通,甚至會同你進行賽前準備同埋賽後檢討。
咩好處:性生活更加開心囉係咪先?

大家冇仇冇怨,真係唔點你,如果你發現自己另一半係麻甩女漢子,請你好好珍惜佢。不過大家唔好誤會,其實麻甩女漢子都有溫柔嘅一面,至於你見唔見到,就要睇你係佢心目中位置喇!

 

提示/戴頭盔:有D麻甩女漢子都係長頭髮、大眼同斯斯文文咁架,所以冇樣睇架!麻甩女漢子係講緊性格上同埋大家相處上呀下!

 

關於作者:麻甩女漢子

九十後中文系女生兩枚,以「麻甩女漢子」自居。直覺至善至美嘅女性,點都要有啲麻甩。無乜喜好,閒時寫作,鳩噏幾句,鍾意就睇下。

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 《彼岸島》絕對是我人生中看的其中一套最令我無言的漫畫。 by 鵝鑾鼻燈塔
    如果你沒有看過,恭喜你,你的人生是完全沒有任何損失的。這種比狗血更狗血的劇情,永無休止又不斷無限loop的橋段,看了也想把自己雙眼也插盲。簡單來說,主角不論做了甚麼,也無法打死早已不死的吸血鬼之王,只能眼看自己的同伴一個又一個的死去(有時甚…
  • 【朋友之道】點解我要你還番手袋俾我都要受你阿媽氣? by Anita M. Mok
    有個「朋友」黎到我屋企,好鐘意我D手袋。 問我可唔可以借俾佢,我借左3個俾佢用。用左半年至9個月,我叫佢還。佢好surprised,問我點解要還?! …
  • 點解班後生咁唔鍾意老一輩?因為廢中廢老其身不正。 by 清風
    搵工或者出嚟做臨時工時,成日都會見到啲其實真係冇咩料嘅老頂成日吹水吹到天花龍鳳,但永遠就唔會落手落腳淨係識尸位素餐,衰左就射波俾死貓人食;日光日白見人個時將「後生仔冇道德急功近利」掛喺嘴邊做衛道之士,但轉個頭夜黑飲左兩杯就大言不慚向人提出性…
  • 只知死亡花,不知彼岸花浪漫的香港人 by Sunshine
    相傳彼岸花係有段故的,有一對妖精,一個叫蔓茱,一個叫沙華;一個係花妖,一個係花仙,佢哋負責彼岸嘅開花,因為呢種花開花不見葉,開葉不見花,所以呢對妖精從來都不會相見。…
  • 廢青港大生被踢出校營商做生意 by Terence Yun
    近期有一個較新穎的是《雙商》,節目主要是講述一些年輕情侶如何營商做生意,把他們的經歷以故事敘述模式以及實況訪問拍攝,當中看倆人關係,存在何種的人生觀及其價值觀。最近一集是講述一對情侶如何由興趣變成生意,男主角原本在香港大學唸書但因為成績不佳…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。