識揀一定係揀麻甩女漢子做女朋友

(photo via cc Flickr user Diamond Farah)

(photo via cc Flickr user Diamond Farah)

 

我知我知,好多香港嘅男仔都係鍾意長髮、大眼、斯文嘅女仔丫嘛(最少外型上係鍾意呢類),但阿叔我由懂性以來已經知道自己唔係行/行唔到呢個風格嘅,所以咁多年都仍然係我行我素,粗口照講,頭髮照短,大眼嘅話,間唔屎化下妝畫條眼線TUM下身邊果個囉!

好,講返正題。你首先會問,點為之麻甩女漢子?其實我開始發現身邊好多女仔FD都係麻甩女漢子底,例如好有義氣、非常獨立、時而講下咸野、會講粗口、唔介意食地MAU嘢。我覺得呢D都係麻甩女漢子有嘅特質,咁點解識揀一定係揀麻甩女漢子做女朋友?

首先,佢地真性情,有主見,一就一,二就二,唔會同你扮野扭扭檸檸多廢話,作狀嘅人真係好煩好討厭你懂的。有咩好處:節省好多時間,起碼諗食咩佢都有機會快過你決定!有時甚至令你覺得多左個兄弟既感覺添!

第二,佢地唔會痴身,因為麻甩女漢子多數都唔係會拍拖大過天嘅人,佢地會專注自己工作,自己搵錢自己洗。會自己處理生活上既細節,唔洗你下下湊女要你幫。有咩好處:你會多出好多自己時間同錢。佢都成日一條冷去旅行啦,又洗咩你陪呢?

第三,佢地不拘小節,唔會下下要你比錢食貴野,好多港女次次食野都要食貴野呃LIKE影相,喂呀哥,貴係個景呀,唔係貴係D食物度呀。阿叔我真係覺得食景係非常奢侈的事,我真係覺得食茶記舒服好多架。
有咩好處:你糧尾時候食平D佢都唔會介意,錫住你銀包!

最後,麻甩女漢子好多時都願意同你講甜野嘅,唔係話佢地本身咸濕,而係佢地明白「性」係兩性關係避免唔到嘅問題,關於呢方面,佢地多數會樂意同你好好溝通,甚至會同你進行賽前準備同埋賽後檢討。
咩好處:性生活更加開心囉係咪先?

大家冇仇冇怨,真係唔點你,如果你發現自己另一半係麻甩女漢子,請你好好珍惜佢。不過大家唔好誤會,其實麻甩女漢子都有溫柔嘅一面,至於你見唔見到,就要睇你係佢心目中位置喇!

 

提示/戴頭盔:有D麻甩女漢子都係長頭髮、大眼同斯斯文文咁架,所以冇樣睇架!麻甩女漢子係講緊性格上同埋大家相處上呀下!

 

關於作者:麻甩女漢子

九十後中文系女生兩枚,以「麻甩女漢子」自居。直覺至善至美嘅女性,點都要有啲麻甩。無乜喜好,閒時寫作,鳩噏幾句,鍾意就睇下。

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 新同事,唔識記住要問人呀! by 扮工室の膠秘s
    花生友:「喂新同事,你個email_id係咩啊?經理叫我send_email要cc你。」新同事:「無啊。」…
  • 真正既朋友係咁樣寫Postcard既.. by 港女友
    寄卡畀我既係中學既好朋友,而我印象中佢都唔係第一次令我發笑,有次寫左「朋友我當您一世朋友」,有次佢去左澳洲寄左張佢攬住樹熊既鋪卡畀我,我指係真係有佢個樣係鋪卡上面!我媽第一時間問:呢個人係您朋友呀?係。我諗澳洲同香港既郵差應該都想問我...…
  • 不懂得愛,不懂得我,別親我 by 焦總的蕉很腫
    有晚送佢返屋企個陣,佢拉左我去後樓梯,過程大家都好投入好激烈,第一次有人對我講老公我愛你,第一次有人對我講好鍾意我插係佢入面,第一次有人問我感唔感覺到我同佢合二為一。 …
  • 馮盈盈都叫唔造作,咁麥美恩叫咩? by 小盛女
    無可否認,人靚真的比較多著數,至少兵都可以收多一點,發姣都可以稱為不造作、率真。說句公道說話,盈盈都算靚,雖然比她有氣質/靚的藝人也大有人在,例如李佳芯、黃心穎等,但盈盈都叫做比上不足,比下有餘。靚也分很多種,清純的、詩文的、誘人的、可愛的…
  • 校友會上的野獸與餓狼 by 單字晴
    為什麼我會想起《美女與野獸》?因為我眼前確實有一些野獸,可惜伴隨野獸的不是貝兒,而是一隻隻餓狼。三大畢業的男生,即使沒有城堡,也有一隻「三斤釘的小船」,襯得起貝兒有餘。但「三高」中女卻不是清純的美人兒。所謂女人三十如狼,四十如虎,餓狼們遇上…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。