佢係仆街我一早講左啦,呻咩姐你?

 

(photo via cc Flickr user kaurjmeb)

(photo via cc Flickr user kaurjmeb)

 

又到年尾,又係時候回顧一下今年身邊發生咩事,忽然察覺,今年見到的離合特別多。諗落覺得既好笑,寫落黎,俾大家笑下。

唔知係乜心態,大家拍拖既時候,總會同身邊既人交代一下,炫耀一下(我有人要啦!),係呢D時候,身邊既人總會八掛下佢伴侶係邊個黎。然而,當你知道你朋友既伴侶係一個仆街時,你會點做?

根據我呢年既發現,人類揀伴侶都係有個特別既原則:係一堆好人之中揀最仆街果個;係一班仆街裏面揀最仆街果個,不論男女。(如果覺得Old News is exciting 先行道歉)回到問題,點做先?

 

我大概歸納左以下3個情況:

  1. Player型,你只係識佢但唔熟既,呃錢呃感情既,中出即飛甚至齋做愛稱唔上唔拍拖而你朋友又FF緊以為自己拍緊拖既。
  2. 你朋友個伴侶同你有過節,whatever 背叛搵老襯請你食死貓。
  3. 你朋友個伴侶你識既,份人嘛嘛,指控來自你同佢相處過以及佢D ex。

對付第一種情況往往最難,因為你朋友只會覺得你眼紅佢有拖拍(呢個心態已經令人廢解,係廢事理解),而且你冇/好難有真憑實據去指控,即使你有,情人眼裏出閪施,你覺得你個朋友信你定信佢伴侶啊啦?

第二種既情況有D唔同,你可以同你個朋友詳細交代晒佢伴侶既衰野,甚至可以成為一個你個人既呻苦大會,不過你朋友信唔信你就係另一個問題啦吓。而最尷尬既係,係可見既未來,你同你個朋友既見面會多一個你覺得篤眼篤鼻既人出現,咪話我唔點醒你,唔想自己辛苦,真係絕交算數。

或者你覺得第三種比較易,錯!呢種都最煩既,因為佢既問題令你覺得唔太好,但又唔覺得需要由你出口鬧,而呢種情況會不斷出現,好似好雞毛蒜皮,但你心中又不是味兒,想出口講果陣你又會諗到,你個朋友受呢套啊吹咩,甚至反個轉頭叫你唔好話佢,認真睇見都眼冤。

 

眾觀以上各種情況,當佢地真係仆左街whatever頭頂綠光閃過甚至被家暴呃錢,佢地又會搵你安撫開解,要搵個熟人呻一翻。

吊,你呻乜鳩姐,一早話左你啦,佢仆街我唔係第一日知,又唔係冇同你講,你呻所謂苦係我一預見既野,你宜家係到呻係辛苦我囉好冇。

即使以下係閣下心聲,你都唔會講到出口,一場朋友嗎。然後又要請啊寶出場,真係慳返啖氣好過。唉,朋友好難做啊~~~

 

關於作者:偽述家

學生,愛寫文章,偽文青,小試牛刀,尋找共嗚,不定時發稿

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【塔羅個案】「我想分手,佢話唔好,不如去開房;然後我覺得佢仲愛我」 by 神婆
    Sally壓低聲線,「我當時話,如果你呢兩年唔娶我嘅,就分手啦!你都唔愛我嘅!結果佢聽完,同我講,唔好分手啦,不如咁,我,我同你去開房好無?神婆,妳明唔明我嗰刻嘅心情?」…
  • 毒理學家:香港係冇黑色嘅蛇嘅! by Fava Bean
    「唔⋯⋯病人冇影相⋯⋯佢話佢係黑色。」「喔。」毒理學醫生頓了一頓,突然語出驚人地說:「首先,香港係冇黑色嘅蛇嘅!」我不由得大為震驚,感覺人生迄今的世界觀被徹底刷新了,長居在此多年,連香港有蛇都不知道,更遑論會知曉此地沒有黑色的蛇!我兀自沉溺…
  • 從無綫台慶睇老屎忽點摧毀一個電視台 by 清君
    這些年來,你講得出有幾多個大台主持?阿旦、曾志偉、阿叻、Liza、Do姐,較後生的可能要數崔建邦了,或者我算漏不少人,但來來去去都是那一撮人。昨晚一開show,就是Liza、曾志偉和阿叻引領,有前輩坐鎮當然係坐定笠六,但不放手給後生揸大旗,…
  • 你會同另一半講你嘅性史嗎? by 我從不穿睡裙
    講曬出黎,對方真係完全無野,完全接受倒,覺得呢D過去左既野係唔重要的話,我真係恭喜你。但萬一,對方聽完之後唔係咁既話,你要小心了。…
  • 廢青的一天 by 木人里
    「我到底做緊咩?我到底做緊咩?我到底做緊咩?我到底做緊咩?幾時放工?幾時放工?幾時放工?幾時放工?幾時放工?幾時放工?下又叫我?我未回氣呀﹗幾時放工?幾時放工?屌你老母都唔撚講道理架﹗幾時放工?幾時放工?你條死老野識條春咩?幾時放工?幾時放…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。