我叫李世民,其實我係一個仆街

 

我叫李世民,其實我係一個仆街。

唐太宗係一代賢君呀可?貞觀之治好威呀可?但我而家喺十八層地獄受緊苦。

其實冇乜點解,因為我呢世人做陰質野做得太多。

所有野講起,就由我殺我皇兄李建成開始。而家你地學校教你就係太子荒淫無道,嗜酒好色,又要心胸狹窄,我為求自保所以只可以先下手為強,殺左佢同四弟李元吉,我先頂上做太子。

你都白癡,李建成身為太子,勢力又大過我,父皇又鍾意佢多啲,佢要殺我真係易過借火,洗乜搞咁多又揾刺客又要落毒又要起兵咁麻煩。身為太子,求其揾日奏明朝臣父皇,加我一條罪名,我就已經死得。反而其實老四想隊冧我好耐,三番四次同大佬講話可以代佢手刃世民,但大佬次次都唔準,仲鬧佢不念手足之情。

咁代表咩?係呀,代表玄武門之變唔係因為我要自保,而只係我想做皇帝。

你話唔係喎,當我部下入到皇宮同高祖講建成謀反被殺,叫佢立我為太子,父皇話一早就想咁做(此吾志也)。唉,用個腦諗下啦,我班馬仔揸住刀刀槍槍入到去叫隻死老野立我做太子,佢試下話唔得?你估佢仲有冇太上皇做?

做天可汗好似好威,四夷賓服,豐富進口資源,富足民生?真係人唔笑狗都吠。我邊到人呀?鮮卑人呀,霸主心態係鮮卑文化黎架。你睇史書成日都見到我怒插隋煬帝不恤民命,殘暴不仁,征高麗失敗。其實你地有冇見過我外交政策係點架?我跟緊煬帝哥炸,你以為中國兵好好打?我只不過係先贏左一個比較易打嘅外族,然後佢降伏左之後用佢啲兵去打其他好打少少嘅部落,到我得到比較強嘅回紇或者吐蕃兵,我咪用佢地黎打比較惡嘅突厥囉。

煬帝大業二年全國有890萬戶,我貞觀十二年時全國不足380萬戶,你唔係覺得煬帝時期國力咁強都打唔贏嘅高麗,我會打得贏掛?點解我仲要打?咪講左囉,威囉,疊馬囉,我唔單止要話比人聽我係霸主,我要話比人聽煬帝做唔到嘅野,我李世民做到,點知… 一時失手,唔講啦。

選賢納諫呢個係最好笑,書咁寫你地就咁咁信。你地有冇仔細睇過我做過乜架?魏徵係叻係有用,但我用佢唔係因為咁囉。魏徵係我大佬舊部,而且又係山東寒族,我起用佢唔單止安撫到我死鬼大佬果邊嘅人,仲可以懷柔山東地域。你以為我真係咁信佢咩,係佢個墓碑係我御筆親撰,仲話要嫁個女比佢個仔添,但之後我好快就借啲意悔婚,仲揾人拆左佢個碑,權宜之計姐。

我對李勣好好?佢醉酒我我用自己件披件褸住佢?你知唔知我諗死前同李治(唐高宗)講咩?我話:「我岩岩將李勣調左去甘肅做野,如果佢肯即刻走,我死左之後你就起用番佢做宰相集團嘅人,如果佢妹下妹下,左騰右騰都唔出發,你就拿拿聲殺左佢。」你唔係覺得咁樣係史家引以為佳話嘅「君臣相得」下話?算個李勣識做啦,收到旨之後即刻野都唔執,經過家門而不入,即日就飛馬去甘肅,遲一步我抄佢家都似。

好老實講,我做皇帝不知幾風流,中後期生活鬼咁奢華,你話我大佬「喜酒色游畋」,其實我咪一樣。我只不過係執現成貨,用煬帝開好嘅運渠,大佬同老豆整好嘅《唐律疏議》做法典,然後用下權術去駕馭群臣幫我做野,咁就彈左個貞觀之治出黎。後人睇野就係咁表面,書寫乜你就信乜,其實我要求過觀史,你地而家睇緊嘅野,我分分鐘一早睇過冇問題先出街。

所以我都唔明點解我要落地獄,奸有咩問題,慘得過你班後人冇腦?蠢係原罪黎架。

 

關於作者:海燕韶光

一個土生土長,普普通通的香港人。作為一個理科大學生,欲深信文字並非只是關乎考試學習,更是反映自己對生活的思考和態度。

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 何君堯家中藏中觀音像,廢老唔該學下網路自拍文化先衝出黎柒啦好冇? by 隨緣
    從遠古的陳冠希事件,到幾年前在台灣發生牛奶哥哥讓天菜寄住然後天菜在家中打飛機自拍片流出的事件。網民其實都知道,自拍,其實會流出很多個人資訊。這一刻你穿什麼?那一秒你在那兒?你家中有什麼陳設?在床邊有沒有一個透明魚缸是放安全套的?你家的畫是什…
  • 其實係旺中變咗,定係我哋變咗? by 小盛女
    有一日我竟然心血來潮想返去睇下懷舊下,我發現旺中原來已經唔同咗好多,最大分別係多咗好多嘢食(食評後補)。我見到好多衫都係細件到喊,根本無可能著到,而且啲款已經唔再啱我style,甚至無興趣揭嚟睇。後嚟終於見到有條連身裙幾靚,點知一拼上身,嘩…
  • 英國軍艦上的香港貓Simon——成船貓奴靠佢執番條命仔。 by 港識多史
    Simon是一隻來自昂船州的黑色貓仔,在1948年的時後,被一名英國皇家海軍紫水晶號巡防艦(HMSAmethyst)的水兵在昂船州發現。水兵不忍心Simon無家可歸,因為便偷偷把牠帶回軍艦上。…
  • 如果你哋兩位一早知道大陸人都唔買iPhone,你仲會唔會諗住炒? by 白木乩
    今次iPhone8面世,香港果農更加係無啖好食,即日跌穿機價,有收買店甚至打趣,iPhone仍有12蚊炒賣空間。但如果再睇睇昨日iPhone在大陸發售情況,就知道除了自用之外,根本唔應該大手買入。…
  • 「中學揀phy chem bio,大學揀BBA」 by 派拉特
    「先生,請問有咩可以幫到你?」我背後傳黎一把應該係屬於呢間服裝店sales既聲音。老實,其實係冇,你唯一可以幫到我既就係叫我位朋友快啲揀完套衫快啲埋單走人。正當我想hea應佢既時候……「咦?」我地兩人四目交投既一剎那,都異口同聲咁咦咗聲。小…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。