鼓勵母乳餵哺,要去到咁盡?而家是咪佢係男仔就唔洗幫佢諗「兒童色情」呢個課題?

 

 

蓮燈,丫唔係,係連登瘋傳呢張相,聽講係澳門母乳協會搞嘅相片展覽,話係鼓勵母乳餵哺,圖中小男孩,我有網友話係五歲零九個月。

母乳餵哺,係好過食牛奶羊奶豆奶乜奶,呢個係健康常識,因為人係人、牛係牛、羊係羊、豆係豆,牛羊豆嘅蛋白質,對B來講都可能致敏,而且母乳有抗體,食人奶唔需要加熱加工,入面嘅抗體唔會分解,可以俾BB 用來抵抗疾病,很好,好過奶粉很多。

不過問題就係,係呀,母乳很好,但鼓勵母乳餵哺嘅組織呢?佢地嘅行為,其實有時都幾發人深省。

 

好似呢張相咁,如果真係要討論,第一樣就梗係講緊五歲幾,仲埋身食奶(rather than 吸奶出來俾佢自己飲),是咪對個小朋友好(尤其是係男仔好)。男仔去到呢個年紀,應該會ALERT 男女之別,五歲幾,仲行為上鼓勵佢習慣咬下咬下吸下吸下,可能我比較保守,可能我比較擔憂個男仔嘅童年生活,可能我過份憂慮,我只係會怕,當遇到佢身邊嘅同輩(同學朋友隔離屋),甚至家人以外的長輩(幼稚園MISS 乜乜乜),而個小男孩又習慣性地唔覺意有呢個柯索,咁佢從此就會被人標籤為鹹濕仔,呢個係災難性的,傷害係不可逆轉的,心理陰影面積會趨近無限大。

可能有D 前衛嘅父母,到時會覺得,人地誤解佢個金菠蘿,佢唔係咁㗎,天性唔壞㗎,只係習慣左咋,但係呢,damage is done,人生無take 2 。

有D 流派嘅鼓勵母乳餵哺人士,可能會覺得五歲食人奶係OK 的,係均衡飲食嘅一部份,呢一點下一段討論啦,但我覺得,就算五歲要食奶,都係媽媽吸左出來先俾佢用杯飲,會好好多,係講緊個行為,講緊社教化。

 

好啦,咁五歲嘅小孩(不論男女啦,雖然被討論嘅係圖中男仔吸媽媽),是咪需要食人奶。

人奶嘅營養,不外乎碳水化合物、蛋白質、脂肪、礦物質、維他命乜乜乜,其實在均衡飲食都有曬㗎喇,咁人奶相比其他飲食,唯一多左嘅,就係媽媽的抗體,初生嬰兒免疫力仲未發展得好,母乳抗體就係雇傭兵,幫佢打住外敵先,人仔大個D,個免疫系統見慣世面,就會自己識打,唔講咁深,有興趣可以自己睇immunology of human,大學書局百幾蚊本,好厚又有圖,抵睇的。

SOR 講遠左,我只係想講,從健康角度睇,五歲小孩食人奶,係唔會比佢自己食飯食肉食菜食生果(甚至食維他命丸)為好。

 

最後梗係要講嘅係,都講到口臭,就係「我對穌哥無乜嘢,只係頂唔順佢D o靚」。

母乳餵哺係好的,連世界衛生組織都不斷咁鼓勵,政府都鼓勵工商界要俾空間同時間在職媽媽,咁問題係,倡議母乳餵哺嘅組織,要鼓吹咁好嘅母乳風氣,但佢地用嘅手法點解要咁歪曲咁趕客?

五歲、沙灘、跪地、男童、飲奶、人妻、野外、露半球,呢D KEYWORDS,就係睇完張圖立刻浮現在腦海嘅。

「喂你心邪咋嘛?」咁而家係你做訊息傳播,由你建立個文本開始,你就要考慮受眾點樣解讀,受眾嘅解讀,同時關係住呢個文本在受眾之間再傳播嘅時候點樣被人加料。

除非就係,母乳餵哺組織由一開始就係諗住「摟屌」,利用呢個「摟屌」來搏取最大的曝光,嗯,咁呢個係敝網好多文章嘅寫作手法,所以我係好明白嘅:)

但係,睇番呢張圖被人廣傳之後,該母乳餵哺組織嘅反應,睇來佢地真係以為自己咁樣係有利母乳餵哺呢個風氣?佢地仲揚言評論嘅人要負法律責任,版權法律常識之差劣令人嘖嘖稱奇:

 

社會風氣嘅形成,係好複雜嘅,奶粉咁風行,除左係工業革命、市場經濟之後搞虛假需求,仲係女性生育後都出來做工,要用奶粉代替母乳餵哺,N 咁多樣野,好啦,而家仲有母乳組織出來派膠,自己派完膠,就衝出來譴責笑佢地嘅人,試問一D 咁個人,點樣可以正面咁搞好母乳餵哺呢個議題?

其實正正經經普普通通,影住一個阿媽,抱住個B 餵奶,成個畫面咪好有母愛,而家整色整水,賣弄性感,當人地有性聯想就譴責,我只係想回一句:

仆街啦你 LOL

 

關於作者:白木乩

白木乩
聽聞係總編分身,專用來出D 與總編身份不符既膠文

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 銀行真的很多假?生日放你一日假 by 90後銀行MT
    「少年你太年輕了!是的,我們是有生日假,這亦是銀行的政策,但是……」…
  • 年輕下屬不似預期,若要走總要傾 by Gexpi
    就在這位年輕同事離職的前一天,HR(人力資源部同事)召他入房,提出讓他早一天離職。年輕同事返回坐位後,發現他已不能登入公司電腦,他向IT同事要求恢復帳號,因為他有些私人資料要先刪除,卻遭到IT同事拒絕。年輕同事回家後,忿然利用公司的一個科網…
  • 食牛扒熟過medium rare?你食鞋底算啦 by 賤咀男
    有次上FB見到有D_on9講「最鐘意煎到7成熟嘅牛扒」are_you_fucking_serious?!…
  • 日本「文明之父」福澤諭吉:「港豬是不值得可憐的!」 by 港識多史
    對於福澤諭吉影響最深刻的,卻是一件有關小販的小事。話說,當福澤諭吉初到港時,一個本地小販帶著鞋子上船向人兜售。正好福澤亦想買一雙鞋子,但因為太過無聊,福澤決定與小販好好討價還價一番。(而我不知他們用什麼語言溝通,大概是身體語言吧)但身旁的英…
  • 我供樓.你做家務——Just Be Fair by 葉希林
    其實,有哪一個女孩子不想嫁個對自己死心塌地的有錢仔?這樣,女孩可以天天睡至日上三竿、到五星級酒店吃下午茶、逛廣東道名店。可是,我知道這些機會不屬於我的。再低一層次,即使有男子願意養我,但要求我做家庭主婦,我也未必會答應,我不想老公變老闆。我…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。