識揀一定揀個唔識行山又唔識攝影既女朋友

(photo via cc Flickr user David Compton)

 

大多數男仔是熱愛行山,登山的滿足感是其他事無可比擬的;既可欣賞大自然的美景,又可以當作鍛鍊,可謂一舉兩得。自己一個行得多了,自然便想有新夥伴一起行山。與不同朋友行山是不錯選擇,但記住記住記住一定唔可以同女友一起行山影相。

其實近幾年越來越多年輕一族愛上行山,要找愛行山的女友,永遠都唔好嘗試去搵,搵到既話,你的行山和攝影生涯已經玩完。

筆者當年同一班巴打征服左無數既山和澗、以至一D死過人既路線,我們至今行過的山頭已多不勝數。例如我們行過哂香港三尖,其中蚺蛇北脊,更是令人難忘。我們又著了魔般去了很多路線包括:南天門、黃龍、橫涌、屏南、大城、雙鹿、青山腹地、杯靈雙渡、麻連坑礦洞、馬礦、大堪森、鬼手岩等等等等等,有好多時去行果陣更是風雨交加,黃雨紅雨都經歷過。(筆者並非故意前往,而是突然行到中途才出現惡劣天氣)。最好玩的一次是同朋友係大帽山冰封落雪果一晚上山登頂,我地落山果時仲救左D跑山既參加者。

每一次行山,都有唔同既朋友同新朋友加入,每一次行山,都加深左我地既友誼。每一個山頭,也是嶄新的地方。每一次旅程,也是大家獨一無二的回憶及經歷。

 

 

找到一位與自己一樣熱愛行山影相的女朋友固然可以,但如果對方都唔係咁鐘意行山影相,唔通要分手咩?香港有好多仔仔鐘意行山同影相,但邊有咁多女鐘意同影相?潮流過幾年又轉,之後唔興行山同影相,唔通要飛左佢咩?如果你真係咁堅持另一半要行山同影相,或者你可以試下走出confort zone,試下HEHE都唔錯,話唔定一個肯陪你上山下海既麻甩佬先係你既真愛。

之不過如果你女朋友真係好鐘意同你去行山及攝影,其實你真係會好大獲。即係話你以後只可以同佢兩個人去行山及攝影。同好兄弟去行山?NO! 識下新朋友?NO! 想行d難行既路線?NO! 爆林?NO! 跳潭?NO! 你永遠只可以同女朋友去二人世界行D山系情侶路線,漸漸你就愈來愈少朋友。大佬呀,一條女日見夜見,你唔攰架咩?陣間女朋友又發脾氣又要曬時間去氹佢,其實都幾掃興。

你明明是一個風景攝影人,為左女朋友就要轉做人像攝影。你明明鐘意構圖得個大景,唔鐘意有人入鏡,依家張張相都要有女朋友,仲要張張都要攬住女朋友又同佢KISS。而你女朋友既facebook同IG既like同follower(兵)一定會比你多。你女朋友周圍有一班兵圍住,唔駛點努力成就比你高,媒體和大眾既眼光都只集中係佢度,你心裡一定不是味兒。

當女朋友行山和攝影時,代表你的荷包一直乾塘,節日紀念日送咩好?鏡頭?相機背裹?行山用品?是旦一樣已經夠你窮。最重要既係,你既用來買鏡頭的錢就已經進貢左比佢,你就已經無錢玩下新鏡。當女朋友玩緊Full Frame,你仲玩緊apsc。或者你的愛鏡要share俾佢用,一唔小心跌爛你支鏡,罵佢又唔得,發佢脾氣又唔得,唔通叫佢賠支咁貴既鏡頭比你咩?佢實同你講分手~

筆者的話: 識行山識影相真係無乜咁特別,最重要係搵到一個可以同你捱譚仔都唔會抱怨既女朋友,希望各位山系攝影男士可以放開一點,搵D非山系攝影既好女仔 😀 其實各有各空間和興建,都可以一齊相處得好好架~

 

關於作者:90後山系攝影人

山系攝影齡8年,平時鐘意約不同既朋友去行山。有一個唔鐘意行山唔鐘意露營唔鐘意攝影唔鐘意上鏡唔鐘意玩FACEBOOK同IG既4年女朋友

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 琴日我第1次約PTGF,有感而發(利申23歲男) by losing her was blue
    話說前日放假,無聊係IG到禁下ptgf呢樣野睇下。我就咁睇,行個街,睇場戲,全部都收人幾百蚊個鐘。但我見到個tag有成4萬幾個post。係個刻,我就知道,原來真係有人會幫襯。係到我想講句,多謝哂你班仆街毒撚/9公係到成日頂爛市,做壞規矩,寵…
  • 雞之報應 by 霏子
    二零一四年嘅春天,阿海同阿琪仲讀緊Year_One,阿海仲未識到Miki,同阿琪仲係好friend。嗰一年,佢地見證咗一場悲劇,阿海稱為「雞之報應」。 …
  • TVB 是大到不能倒 by 阿享
    香港有咩企業唔可執笠?公營企業,港燈、中電,煤氣?四大發展商?港鐵?港交所?你依家要我答,通通唔係。TVB先係最香港大唔能夠執笠嘅企業。…
  • 【塔羅個案】你身邊有無日日覺得自己懷才不遇嘅人? by 神婆
    你唔知道自己鍾意、擅長做咩唔緊要,起碼你要話到比我知你討厭、抗拒做啲咩,咁我先可以用最少嘅問題引導到你去較清晰嘅方向;如果你咩都「唔知呀」咁,老老實實,你可能問好多問題都問不出個究竟。 …
  • 點一根煙,記梁天琦 by 程悅
    作為投過他和梁頌恆的新界東選民,我總想找回那夜曾支持他的六萬多人,大家現在是意氣消沉得不欲說話,還是早已恨透他的「懦弱」,變成在連登為他入獄而喝采的人?我寧願相信,大家只是對現實無語,像面對抑鬱病人,了解的盡頭反而吐不出半句安慰說話。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。