識揀一定揀個唔識行山又唔識攝影既女朋友

(photo via cc Flickr user David Compton)

 

大多數男仔是熱愛行山,登山的滿足感是其他事無可比擬的;既可欣賞大自然的美景,又可以當作鍛鍊,可謂一舉兩得。自己一個行得多了,自然便想有新夥伴一起行山。與不同朋友行山是不錯選擇,但記住記住記住一定唔可以同女友一起行山影相。

其實近幾年越來越多年輕一族愛上行山,要找愛行山的女友,永遠都唔好嘗試去搵,搵到既話,你的行山和攝影生涯已經玩完。

筆者當年同一班巴打征服左無數既山和澗、以至一D死過人既路線,我們至今行過的山頭已多不勝數。例如我們行過哂香港三尖,其中蚺蛇北脊,更是令人難忘。我們又著了魔般去了很多路線包括:南天門、黃龍、橫涌、屏南、大城、雙鹿、青山腹地、杯靈雙渡、麻連坑礦洞、馬礦、大堪森、鬼手岩等等等等等,有好多時去行果陣更是風雨交加,黃雨紅雨都經歷過。(筆者並非故意前往,而是突然行到中途才出現惡劣天氣)。最好玩的一次是同朋友係大帽山冰封落雪果一晚上山登頂,我地落山果時仲救左D跑山既參加者。

每一次行山,都有唔同既朋友同新朋友加入,每一次行山,都加深左我地既友誼。每一個山頭,也是嶄新的地方。每一次旅程,也是大家獨一無二的回憶及經歷。

 

 

找到一位與自己一樣熱愛行山影相的女朋友固然可以,但如果對方都唔係咁鐘意行山影相,唔通要分手咩?香港有好多仔仔鐘意行山同影相,但邊有咁多女鐘意同影相?潮流過幾年又轉,之後唔興行山同影相,唔通要飛左佢咩?如果你真係咁堅持另一半要行山同影相,或者你可以試下走出confort zone,試下HEHE都唔錯,話唔定一個肯陪你上山下海既麻甩佬先係你既真愛。

之不過如果你女朋友真係好鐘意同你去行山及攝影,其實你真係會好大獲。即係話你以後只可以同佢兩個人去行山及攝影。同好兄弟去行山?NO! 識下新朋友?NO! 想行d難行既路線?NO! 爆林?NO! 跳潭?NO! 你永遠只可以同女朋友去二人世界行D山系情侶路線,漸漸你就愈來愈少朋友。大佬呀,一條女日見夜見,你唔攰架咩?陣間女朋友又發脾氣又要曬時間去氹佢,其實都幾掃興。

你明明是一個風景攝影人,為左女朋友就要轉做人像攝影。你明明鐘意構圖得個大景,唔鐘意有人入鏡,依家張張相都要有女朋友,仲要張張都要攬住女朋友又同佢KISS。而你女朋友既facebook同IG既like同follower(兵)一定會比你多。你女朋友周圍有一班兵圍住,唔駛點努力成就比你高,媒體和大眾既眼光都只集中係佢度,你心裡一定不是味兒。

當女朋友行山和攝影時,代表你的荷包一直乾塘,節日紀念日送咩好?鏡頭?相機背裹?行山用品?是旦一樣已經夠你窮。最重要既係,你既用來買鏡頭的錢就已經進貢左比佢,你就已經無錢玩下新鏡。當女朋友玩緊Full Frame,你仲玩緊apsc。或者你的愛鏡要share俾佢用,一唔小心跌爛你支鏡,罵佢又唔得,發佢脾氣又唔得,唔通叫佢賠支咁貴既鏡頭比你咩?佢實同你講分手~

筆者的話: 識行山識影相真係無乜咁特別,最重要係搵到一個可以同你捱譚仔都唔會抱怨既女朋友,希望各位山系攝影男士可以放開一點,搵D非山系攝影既好女仔 😀 其實各有各空間和興建,都可以一齊相處得好好架~

 

關於作者:90後山系攝影人

山系攝影齡8年,平時鐘意約不同既朋友去行山。有一個唔鐘意行山唔鐘意露營唔鐘意攝影唔鐘意上鏡唔鐘意玩FACEBOOK同IG既4年女朋友

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 婚前無扑過野?睇下有幾多單一個月就想離婚囉? by 焦總的蕉很腫
    女人呢,結婚前真係要同條仔扑過野先好決定結唔結。我見阿Steve又高又大隻,完全無諗過佢條野硬左都係同我中指咁上下咋,又短又牙簽,仲要分零鐘就射喎,大佬阿,我唔會犧牲自己下半身既幸福架!…
  • 呢個世界有D人,真係唔可能有女朋友 by 超哥
    經過兩年alevel同兩年asso,我發覺其實我跟本係我性格有問題。原來我本身就唔識同人溝通,之所以啲女同學驚我,唔係因為我其貌不揚咁簡單,而係我行為怪異。例如:我會喺啲女仔前面整到自己好可憐咁,仲會不停眨低自己嘅自我型像。所以啲女仔,個個…
  • 天下烏鴉一樣黑——韓國酒吧遊 by Sunshine
    其實去到邊個國家的大部份酒吧,都想係搵吃架喇,「天下男人一樣咸」係咪?落得呢啲地方,識到咩人,咪自然有咩結局囉,不過咁,原來韓國呢個地方,可能比我哋想像中更為開放。首先,喺韓國人口中「酒的店」有好多的,一啲係睇韓劇成日見到女主角坐喺啲食店入…
  • 如果有機會,你會唔會去偷食? by 小盛女
    「今日有同事問我如果有機會,我會唔會去偷食。」Mike說。「咁你點答?」女友Brenda說,並心想這個傻佬一定會答甚麼寧死也不會偷食的答案。「我話好難講,我都唔肯定自己會唔會偷食。」Mike平常地說。「咩話!?」Brenda說,內心已即時把…
  • 男女戀愛週期 by 熱豆腐仔
    「我地未拍拖個陣,佢都唔係咁既」曾經好多女仔埋怨,自從佢同男仔一齊之後,對方就好明顯無之前咁上心,感覺上變得無咁愛鍚自己,就連脾氣同鬧交都多左, 就只能慨嘆佢變左好多。曾經亦有好多男仔解釋,自從佢追左個女仔得手之後,明顯自己係無放咁多心機落…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。