40年前的警廉衝突

 

 

1977年,即係岩岩好40年前,香港曾經發生大型既警廉衝突。

根據記載,香港六七十年代一片烏煙瘴氣。多次反貪,但成效不彰。賄風盛行,亦禁之不絕。私相授受為常態,作奸犯科可當正牌。麥理浩接手管治後六七暴動時期既香港,面對滿途荊棘,要為英國同中國談判爭取籌碼,必先著力令香港係國際經濟局勢成為不可輕易抹殺既一枚棋。政令不通,則所謂改善民生,只會成為滿紙空談(依家都無人明呢個簡單道理)。於是,佢決心開波,清理門戶。

1974年,廉政公署成立。姬達為首任既廉政專員。佢係軍人出身,有情報工作經驗,後來轉任文職,處理英殖民地事務。姬達接手廉署既工作,既然得到總督首肯,自然對警隊內既貪邪歪風絕不姑息,採取既係強硬鐵腕手段,雷厲風行。當時報道,廉署係會叫警察做 “SCUM”,應該仲差過依家香港人叫警犬既。結果,幾位大老虎被查辦,警隊上下開始人心惶惶,最終,爆發大型示威,甚至到廉署總部搗亂。

當時國際形勢比依家更為波譎雲詭,緊急關頭,麥理浩要即時作出研判。佢認為如果事件繼續升級,會令到警察同犯罪分子連成一線,最終會令香港進入無政府狀態,加上當時英軍無意介入平亂,麥理浩決定特赦一次,既往不究,下不為例。當時,呢個完全係政治決定,並無所謂民意基礎可言,亦都犧牲左姬達(果然最親密戰友都用黎出賣)。雖然事後前者被擢升為布政司,而且加官進爵,但亦都令到廉署幾乎一鋪清袋,完全喪失當初成立講求絕對肅貪倡廉既目標。

事後咁多年,警權同埋廉署既調查權,一直都維持係一個極度微妙既關係,當中只靠最高級既官員去平衡同埋維持。呢個就係所謂一直所講究既check and balance。邊個去查,邊個去放生,邊D鬆,邊D緊,旁人無辦法得知。你以為英政府就無所謂黑箱作業?但不論如何,經過二三十年既努力,廉署成功重建到一個「好打得」既形象,香港係回歸前成為世界數一數二既廉潔城市。香港勝在有ICAC成為人人皆知既口號。而與此同時,警隊既形象係回歸前,亦都相比六七十年代(所謂有牌爛仔,兵即係賊),正派番好多。

今日係2017年。1997年岩岩好係20年既分水嶺。警隊依家係過去20年,點樣進步左;而香港既廉潔程度,又進化到咩一地步。大家有目共睹。無用多說。

 

 

關於作者:鵝鑾鼻燈塔

鵝鑾鼻燈塔
前高登講故人。現為廢中。努力抵抗中年危機中。FB PAGE:https://www.facebook.com/Ellan.Ou/

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 我一直以為我們是十年好兄弟,但為甚麼去旅行你要帶安全套? by 蚊子
    十年了,我們之間沒有曖昧,更沒有愛情。我們就像人們所說的那種不存在的男女之間純粹的友情,我們會吵架、會打架、他會跟我說如何「搞掂」那些女仔,我會笑他賤格⋯⋯我們什麼都能分享,無論相處多久都覺得只會是「哥們」,他也曾經向我爸爸敬酒:「uncl…
  • 識揀另一半,人生已經贏左一半。 by 窮家有道——窮一生
    其實呢個題目我想寫好耐,因為講到理財,其實係一件終身事業黎。我教你開支點減都好,都係一時既野,個個人既生活節奏都唔同,套武功都要有所變化。一項咁漫長既任務,當然係由陪你最長時間既人開始!老豆老母冇得揀既,好似窮生咁,出身係單親家庭,家母唔係…
  • 烈女 by 亞愁
    聽説她三十歲那年嫁了個青年才俊,不夠兩年就離婚了。我記得她說過,女人一定要在三十歲前嫁一次,結果她做到了,儘管婚姻是如此的短暫。…
  • 偷食的人有難了:我用GPS追蹤男友(一) by B612
    從來都唔會主動講密碼俾我聽,就連喺我面前解鎖手機都會遮遮掩掩。唔係身有屎嘅,怕咩俾人知?佢越係神神秘秘,我就越覺得佢想要嘅,唔止係私隱咁簡單。果然,一齊咗未夠兩年,就發生咗一連串令我哋無辦法繼續一齊嘅事………
  • 偷食的人有難了:我用GPS追蹤男友(三) by B612
    有時有啲嘢就係咁。你以為自己距離做個壞人、變態佬、或者跟蹤狂好遠,又點會估到有一日,你會歇斯底里地不停check自己男朋友嘅所有電子用品。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。