戴妖,由始至終你都係黎智英嘅棋子而已,狡兔死走狗烹你聽過未

 

Popvote民間推薦全線玩完,戴妖撰文解釋此事,行文間悲憤之情顯而易見。但其實呢單嘢都可以話戴妖有咁風流有咁耐折墮,且容我娓娓道來

話說戴妖當初搞雷動計劃果陣,有條後生仔自薦話可以幫佢處理哂有關IT問題,然後又拉呢個果個搞成「雷動聲吶」Telegram,之後如果有留意我講都知,呢壇嘢明明由無人理,無啦啦去到最後關頭變咗飯民配票指標,但當中先踢走哂所有本土派支持者、再話因為絕大多數參與者唔支持本土派所以踢走雙黃(比你踢走哂就梗係剩番大多數飯民啦)、然後仲要故意話系統故障遲更新力捧村長搞死李卓人等何君堯入局,然後當中決策過程完全黑箱作業,話公開數據結果公開到而家差唔多半年都仲未有。

果時我已講,呢壇野去到最後關頭突然出現劇變,成個機制同之前唔同哂,然後仲要比人當配票機器咁用(但點配就唔係你市民話事),唯一一個可能就只有比黎智英騎劫左──只有佢先有咁嘅財力同勢力,可以成個雷動搶咗過黎。但對於戴妖黎講其實佢無所謂,因為佢要名聲、要享受改變香港民主發展嘅快感,所以黎智英騎劫基本上同佢無矛盾。

但係今次民間推薦戴妖又想照辦煮碗搵雷動Team人做,問題係呢舊嘢對肥佬黎而家大方向:All in John Tsang黎講已無利用價值,因為佢已夾哂大部份飯民選委上船,反而民間推薦如果推咗長毛出黎仲會打亂佢嘅計劃,結果反過黎呢位舊Telegram會成為佢威脅。

結果係點大家都知。響第一日出呢個Telegram時,飯民第一打手、現任教協總幹事馮家強就即刻仆出黎叫大家唔好用,因為有好嚴重保安漏洞,去到而家私隱專員公署直頭話要全面停用,戴妖心血付諸一旦。問題係,點解一個咁嚴重嘅保安漏洞雷動Team竟然會「完全唔知」?點解雷動Team會拒絕IT前線乜乜物物組織響技術上協助或者提供意見?戴妖話唔用SMS確認係因為無錢,但講到尾都係幾十萬預算,雷動幕後金主黎智英會出唔起錢?明顯就係黎智英想呢舊嘢胎死腹中所以斷水斷糧,但都驚搞佢唔死,然後潛伏響入面嘅「雷動Team」索性用一個極之低級嘅保安錯誤,令到呢個Telegram永無翻身之日。

其實你睇戴妖呢篇文不但止將成個來龍去脈詳細講清楚,將成個責任推去雷動Team,仲要連個負責人趙智勳Angus個全名都開埋,照常理,一個咁嚴重嘅鑊你都搞得出黎,以後老闆一見你個名都請定唔請都要諗過先;戴妖不惜斷人米路,原因有二:首先係要同條友劃清界線,講明成PAT屎與戴妖無關,法庭又好左膠又好網撚又好,有乜晦氣搵佢;但更重要係咁比條撚樣跣實在係CHOK撚住條氣,唔開你全名搞到你身敗名裂都真係氣難下。

不過你戴妖由佔中開始一直到雷動、到而家民間推薦,每一樣都靠肥佬黎奶水先有財力搞大佢,而家因為搞壇嘢逆佢老人家意思得此下場,都算係風水輪流傳。至於果條趙智勳Angus同佢Team人,你真係傻到當佢係「主動電郵聯絡,說可以用telegram去推行「雷動計劃」。透過Angus的網絡找其他人幫助。沒多久『公民數據』成立了。」咁撚簡單?傻嘅都知佢後面金主係邊撚個啦,開佢全名你估真係阻倒佢搵食?肥佬黎安插佢響你身邊,就係為咗呢一日呀懵撚!

 

關於作者:無神論者的巴別塔

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • PTGF 有咗餡,唔想生又懶得落,可以點? by 神婆
    男子唔想阿媽再受驚,一嘢拉咗個女仔去樓梯,大約係講「妳再玩嘢我就報警」之類嘅說話。我睇到呢度已經覺得呢件事嘅發展好Dramatic,但真正難以想像嘅嘢,而家先開始。…
  • 寶寶抽煙,但寶寶不說 by 的士陳
    見多識廣嘅朋友,應該一睇就知,女神手上嘅係iQOS;一款由煙草商推出嘅電子產品。而Angelababy嘅回應,其實相當巧妙,充分應用邏輯學上訴諸無知謬誤去為事件解畫。正如當年有記者問Baby有無整容,佢答人話箍咗牙;同梁振英回應護老院虐老風…
  • 買避孕套或者食避孕藥係咪真係咁難? by 神婆
    首先,個女仔今年十七歲,未讀完書;經手人(經佢推斷)係一名三十幾歲單身男子。女仔發現有饀之後,第一時間同個男人講,咁人地梗係唔認數啦:「點知妳出黎做會唔食藥架啫」「妳接幾多客我鬼知啊」「妳話加錢可以中出架」女仔好嬲咁同我講返當時男方嘅說話,…
  • 女人要脫離「不幸」 by 三個水
    女人際遇不好的時候就會想「最多咪嫁人」。如果本身財政、家事一團糟,處處需要人去照顧,東不成西不就的人,嫁人,不過是從一個家庭的包袱,轉讓成另一個家庭的包袱。所以,嫁人,又叫找個歸宿。我不是男人,已經覺得女人天生投胎是easy_mode,男人…
  • 女人的賞味期限 by 喜言
    女人的賞味期限是在十多歲至四十歲左右。如果將近四十的女人保養得好的話,美態可以多延幾年。而到五十、六十仍保持吸引力的女人,屬極端例子,不提。坊間有個講法,說男人幾時都鐘意十八廿二的女人,其實不然。好多廿零三十甚至四十的女人好多都仲風韻猶存,…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。