王子病

 

男人睇女人好現實嘅。

大家未必要求女朋友有苟姑娘嘅外表身材,但起碼都要過到「法官大人」嗰關吖,否則洞房花燭夜,你最好帶埋個嘔吐袋上陣,免得一陣忍唔住砰一聲開門飛奔出房,咁就唔好啦。(花燭夜支蠟燭係咪咁用架其實?)

當然啦,如果你係遇到「真愛」就唔同計法。「真愛」係金手指嚟,可以令兩個人超越一切障礙,同偕共老。但係,喂阿哥,呢個世界邊有咁多「真愛」呀?

平時大家就識得恥笑港女「公主病」,即係佢哋會覺得冥冥之中有個「白馬王子」無條件咁鍾意自己,然後 happily ever after。咁低 B,你唔係信呀? 如果你覺得咁樣真係好低 B,咁就不如問下自己,男人幻想自己係一個「心地善良但身份低下嘅好人」,無端端搭上女神,然後 happily ever after,呢個故仔同 《灰姑娘》 有咩分別?(答案:冇呀!)

如果男人希望女伴有幾分姿色係正常,點解女人唔可以要求男伴有返「基本」嘅經濟保障?要求還要求,現實還現實,好多男人,評論女性就講到自己勁高要求,庸姿俗粉不入法眼,但當你見過佢條女咩樣,⋯⋯⋯。其實啲女話要男人揸住幾層樓,都係車大炮咋嘛(通常)。

講到尾所有嘢都係供求問題,當有人鳩痕閪痕,就會自動降低要求架啦。

男女關係講到咁「現實」,係咪好唔浪漫?係架喇,唔通幾十歲人仲信 Cinderella 咩。如果女人唔講外表唔講錢,淨係要「真愛」,佢只會比拜金港女嘅要求更高。有車有樓嘅人,隨街都搵到幾百個,但「真愛」有幾多個?可能佢個 true love 出生在 1874 呀,邊個話一定會存在?

講咗咁多,可能大家會以為我係個現實主義者。唔係。Nothing can be further from the truth. 如果你相信真愛嘅,咁你就要相信緣份。有緣就會遇到 The One 架喇,所以出面有幾多拜金港女,男女供求失衡,又關你叉事咩~~~~

認咗佢啦,你哋全部都患上咗「王子病」。你哋以「真愛」之名去攻擊港女嘅「現實」,唔係浪漫嘅體現。你哋只不過係幻想自己做咗 Mr. Cinderella,身無過人之處就妄想有女神幫你執玻璃鞋。醒下啦,童話世界唔適合你架。

 

關於作者:散彈一號

散彈一號
全職文字工作者、應用哲學家。對「邏輯一致性」、「系統複雜度」之類的偏門學問獨有心得。在美利堅合眾帝國邪惡資本主義集團的領導下,嘗試改變世界。

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 遇見一個零分的男生 by 110316191099
    青春是甚麼?青春是義無反顧。長大回看,那時跌得很痛,才顯得替你貼上膠布那人的體貼。…
  • 「你出手咁低我咪hea做囉~」 by Grace
    有啲人初出茅廬見到公司俾啲手板眼見功夫嘅嘢佢做就覺得自己假假地都大學畢業點解公司大材小用,於是無心裝載輕看細節做到炒晒粉。結果公司覺得「你連寄封信都可以出錯仲要唔止一次,點對你委以重任?」於是佢繼續做嗰個咁低rank咁低人工嘅位,繼續覺得「…
  • 有樓有高潮 by BEAR 兒
    「我不想回家。」他們在車上擁抱接吻,他們回到他在何文田的獨立屋,一進家門,他就把她抱起並貪婪地啜吸着,在將她丟到大床前,他們的嘴沒有一刻是分開的。她有種奇怪而且荒淫的感覺,她從來沒有想過自己會在情人節跟兩個男人做愛。 …
  • 飛機師,唔係人人都啱做?呢幾樣中曬你就唔好諗喇 by 細機細機師
    機師既性格同態度﹐係好影響到佢地會唔會犯錯﹐直接影響到飛行安全。當大家發現自己有D習慣唔係咁岩﹐唔洗灰心﹐依D都係可以糾正既問題黎。如果你都想成為飛機師﹐不妨由日常生活開始訓練自己﹐令自己成為一個更可靠既航空界棟樑。…
  • 你(地)會唔會接受一段「開放關係」? by 君萃
    我唔會知道呢一種關係去到最後會唔會行得通,但唔見得主流嘅戀愛制約喺我地身上會行得通——皆因我地兩個都係非常之大食嘅人,如果用傳統方法,只係會搞到個人超級心癢,出軌,之後好內疚,之後就會頂唔住個壓力講分手——而明明解決性需要係冇咩值得內疚嘅事…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。