終於,睇你哋啲片我係會大笑

 

十一個月前嘅某個晚上,忽然,有個人facebook message我…….

「阿享」
「咩事?」
「返工呀?」
「放假呀,冇工介紹俾你喎」
「非也非也,有鴻圖大計」
「搞咩呢咁?」
「香港綜藝」
「然後呢?」
「沒有然後……」

呢位哥仔,叫阿pat,其實係我大學同學。係熟,但又未係最熟個啲,雖然畢左業之後都會一大班人約出黎食飯同玩。仲讀緊書個陣,佢已經好多諗頭,想拍下呢樣,又想拍下嗰樣。最後,我地真係付諸實行嘅,就係拍左一個圍繞四個大學生合租一間屋,而之後有多個女仔想租房所發生嘅爭女趣事。簡單黎講,套劇基本上就係寫返自己,做返自己。但同普天之下嘅學生作品一樣—粗疏、求其,唔謹慎(咪即係跑得慢、唔夠快,冇速度)。因為我地借左一間教會黎拍嘅原故,咁多集其實一張似樣嘅床都冇。而四個大學生每人有一間房,成間屋差唔多成千呎更加係不合常理到一個唔知咩點。

儘管係咁,拍嘢嘅呢段時間都係我大學時份好美好嘅一段回憶。每個星期等嗰一日Dayoff就晨咁早出發去拍嘢,大家一齊度劇本、度gag、度機位、度點打燈,仲有就係練成用最快最慳錢嘅方法解決現場無限問題。久而久之,大家成為左一team人,大小project都係同呢班人一齊做。不過,拍劇呢壇嘢,最後就係爛尾嘅。第四集拍左都剪埋,好似淨係漏左啲vo未錄就冇出街;至於第五集,拍左一半,大家就好似冇再提起要埋尾(係我做主角,真係好彩)。

所以,當佢第一次提呢個idea嘅時候,我第一時間彈出兩個字-「爛尾」。

係嗰次之後,阿pat間唔中都會係facebook搵我。因為我多睇韓國綜藝,所以會問下我覺得做一班人主持,類似《無限挑戰》咁嘅綜藝work唔work、有時又會問下我啲遊戲點樣玩先至好睇,啲gag要點樣出先好笑,搞到好似半個顧問咁,當然有時都係問下有冇場地借咁。終於,第一集出爐,節目名叫《四仔》,咁明顯就係每集都搵4條仔做主持。第一集係講4條仔去髮型屋剪指定嘅髮型,途中又問下啲髮型師問題黎玩遊戲咁喇。

「你睇完有冇咩意見?」
「開緊工未得閒睇哂」
「唔緊要,明白」
「但過場好靚」

我唔知邊度黎嘅智慧,驅使我答個咁嘅答案。咁的確佢啲過場真係好靚,當你做過電視台見啲graphic鳩做你就明。但咁樣亦其實側面講左個答案俾人聽,我都坦白,唔係唔好嘅,不過唔夠好啫。而之後佢哋都出左唔同系列,做朋友嘅嘢,坦白講,有啲我都真係開左幾分鐘就會熄,咁你煮下嘢食個啲都幾有趣嘅,但係就唔會有追嘅心囉。

正當諗住都差唔多時間收皮嘅時候,但佢哋冇好似預期咁執柒左佢,反而做下又一集,做下又新一集,做下做下做到第六集,做緣份速配計劃,又真係俾佢哋捱出個頭來。無可否認呢一集係幾精彩,因為啲人嘅反應夠真心,又夠老尷,而香港人(包括我)又極鍾意睇啲情情榻榻老套嘢,係中到應一應嘅。但反過黎諗,呢一集咁順眼,亦都可能係呢集你哋班主持出得好少XD

雖然,第六集係有啲noise,但其實講緊都不過係7百幾like,百幾share,同埋三萬view左右,呢啲數對於啲大紅page黎講簡直係用一,兩個鐘就夠數。甚至佢哋自己個page,都係啱啱先夠1千like。但係,我見到嘅係呢班人一點一點咁累積,一步一步咁經營。佢哋有收到唔少負評,我亦相信唔少人都同我一樣抱住「睇下你幾時執」嘅心態食花生。個網係好殘酷。佢好快就會俾你知道你啲嘢係咪好笑,係咪有橋,係咪有質素。唔得嘅話,你好快就會俾人淘汏,或者自己都意興闌珊。就算依家個勢好地地,可能呢壇嘢都會不夠於人世。但係呢個之前,我想講嘅係,終於,睇你哋啲片,我係會大笑。

四仔,加油!前面尚有一萬里!

 

茫茫人海中遇唔到真愛?
咁倒不如試下相信緣份!
今集四仔試下走上街頭幫人速配,
睇下會成功撮合幾多對情侶?!

.更多四仔系列節目:https://www.youtube.com/playlist?list=PL4wYikwi8hJ3xjHcnlA3TvfAB26sw-WpZ

#哈利係愛呀
#咦就到情人節喇
#其實阿pat好想玩

特別感謝每一位願意同我地癲既朋友仔!!

Posted by 四仔工作室 on Saturday, February 11, 2017

 

關於作者:阿享

一個戒緊牛肉,但打邊爐仍然會忍唔住既耶青。

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 今朝睇醫生我溝咗個姑娘 by 王歪歪
    感冒不癒,徹夜頭昏腦脹,一早連早餐都未吃,便求其找了間最近的診所看醫生。…
  • 譚順生只係一個將自己羞恥同妒忌發洩係旁人身上既懦夫 by 木人里
    儘管佢係鏡頭上點樣疼錫女兒、讚揚女兒,機場保安既一句說話,就將呢種虛偽刺穿。機場保安係傳呼機中講出一句「借個女上位既老豆」,赤裸裸咁講出左父親最心虛既野,最羞愧既野。事件既下文就好似大家所見,該名機場保安係收到投訴既第二日就被解僱了。…
  • 我們曾是最好的一對(SHESHE限制級) by 葉希林
    我認為自己與這個男人性愛不合(是性愛,不是性格,沒打錯字),那麼就換另位,試了幾個對手後,終於遇上阿輝。我不能說我十分享受與阿輝的性愛,但至少不抗拒。我喜歡他,是因為他什麼都體恤我,包括性愛。我記得第一次跟他上床,是在彼此喝得臉紅耳熱的時候…
  • 我還是太年輕了 by 麻雀
    一會,朋友們的酒杯已經見底,就招手叫來一個侍應。來的是一個年輕的啤酒推銷員,也就是我們說的「啤酒妹」。那個「啤酒妹」形像和我們在其他媒體接觸的一樣,妙齡少女,化着妝,穿着小背心,露出雙臂和半個背部,短褲,裸露的半條大腿,高筒高根靴。…
  • 多謝民建聯同新民黨,馬鞍山失去全日直出東九龍巴士嘅機會 by 達時製作 (On Time Production)
    黃泥頭居民當然開心啦——出去東九龍有兩條線,非繁忙時間又可以繼續搭89D去馬鞍山。但馬鞍山居民呢?無人理過。佢地要繼續漫遊黃泥頭先至出到東九龍。呢萬幾個客嘅感受,有人去照顧嗎?…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。