終於,睇你哋啲片我係會大笑

 

十一個月前嘅某個晚上,忽然,有個人facebook message我…….

「阿享」
「咩事?」
「返工呀?」
「放假呀,冇工介紹俾你喎」
「非也非也,有鴻圖大計」
「搞咩呢咁?」
「香港綜藝」
「然後呢?」
「沒有然後……」

呢位哥仔,叫阿pat,其實係我大學同學。係熟,但又未係最熟個啲,雖然畢左業之後都會一大班人約出黎食飯同玩。仲讀緊書個陣,佢已經好多諗頭,想拍下呢樣,又想拍下嗰樣。最後,我地真係付諸實行嘅,就係拍左一個圍繞四個大學生合租一間屋,而之後有多個女仔想租房所發生嘅爭女趣事。簡單黎講,套劇基本上就係寫返自己,做返自己。但同普天之下嘅學生作品一樣—粗疏、求其,唔謹慎(咪即係跑得慢、唔夠快,冇速度)。因為我地借左一間教會黎拍嘅原故,咁多集其實一張似樣嘅床都冇。而四個大學生每人有一間房,成間屋差唔多成千呎更加係不合常理到一個唔知咩點。

儘管係咁,拍嘢嘅呢段時間都係我大學時份好美好嘅一段回憶。每個星期等嗰一日Dayoff就晨咁早出發去拍嘢,大家一齊度劇本、度gag、度機位、度點打燈,仲有就係練成用最快最慳錢嘅方法解決現場無限問題。久而久之,大家成為左一team人,大小project都係同呢班人一齊做。不過,拍劇呢壇嘢,最後就係爛尾嘅。第四集拍左都剪埋,好似淨係漏左啲vo未錄就冇出街;至於第五集,拍左一半,大家就好似冇再提起要埋尾(係我做主角,真係好彩)。

所以,當佢第一次提呢個idea嘅時候,我第一時間彈出兩個字-「爛尾」。

係嗰次之後,阿pat間唔中都會係facebook搵我。因為我多睇韓國綜藝,所以會問下我覺得做一班人主持,類似《無限挑戰》咁嘅綜藝work唔work、有時又會問下我啲遊戲點樣玩先至好睇,啲gag要點樣出先好笑,搞到好似半個顧問咁,當然有時都係問下有冇場地借咁。終於,第一集出爐,節目名叫《四仔》,咁明顯就係每集都搵4條仔做主持。第一集係講4條仔去髮型屋剪指定嘅髮型,途中又問下啲髮型師問題黎玩遊戲咁喇。

「你睇完有冇咩意見?」
「開緊工未得閒睇哂」
「唔緊要,明白」
「但過場好靚」

我唔知邊度黎嘅智慧,驅使我答個咁嘅答案。咁的確佢啲過場真係好靚,當你做過電視台見啲graphic鳩做你就明。但咁樣亦其實側面講左個答案俾人聽,我都坦白,唔係唔好嘅,不過唔夠好啫。而之後佢哋都出左唔同系列,做朋友嘅嘢,坦白講,有啲我都真係開左幾分鐘就會熄,咁你煮下嘢食個啲都幾有趣嘅,但係就唔會有追嘅心囉。

正當諗住都差唔多時間收皮嘅時候,但佢哋冇好似預期咁執柒左佢,反而做下又一集,做下又新一集,做下做下做到第六集,做緣份速配計劃,又真係俾佢哋捱出個頭來。無可否認呢一集係幾精彩,因為啲人嘅反應夠真心,又夠老尷,而香港人(包括我)又極鍾意睇啲情情榻榻老套嘢,係中到應一應嘅。但反過黎諗,呢一集咁順眼,亦都可能係呢集你哋班主持出得好少XD

雖然,第六集係有啲noise,但其實講緊都不過係7百幾like,百幾share,同埋三萬view左右,呢啲數對於啲大紅page黎講簡直係用一,兩個鐘就夠數。甚至佢哋自己個page,都係啱啱先夠1千like。但係,我見到嘅係呢班人一點一點咁累積,一步一步咁經營。佢哋有收到唔少負評,我亦相信唔少人都同我一樣抱住「睇下你幾時執」嘅心態食花生。個網係好殘酷。佢好快就會俾你知道你啲嘢係咪好笑,係咪有橋,係咪有質素。唔得嘅話,你好快就會俾人淘汏,或者自己都意興闌珊。就算依家個勢好地地,可能呢壇嘢都會不夠於人世。但係呢個之前,我想講嘅係,終於,睇你哋啲片,我係會大笑。

四仔,加油!前面尚有一萬里!

 

茫茫人海中遇唔到真愛?
咁倒不如試下相信緣份!
今集四仔試下走上街頭幫人速配,
睇下會成功撮合幾多對情侶?!

.更多四仔系列節目:https://www.youtube.com/playlist?list=PL4wYikwi8hJ3xjHcnlA3TvfAB26sw-WpZ

#哈利係愛呀
#咦就到情人節喇
#其實阿pat好想玩

特別感謝每一位願意同我地癲既朋友仔!!

Posted by 四仔工作室 on Saturday, February 11, 2017

 

關於作者:阿享

一個戒緊牛肉,但打邊爐仍然會忍唔住既耶青。

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 2017特首選舉:請留意得票率以及其他技術細節 by 蕭少滔
    老泛民今次在完全放棄了原則之後,又會可以留得住一個怎麼樣的「基本盤」?尤其是拿了龍和道來「賦予新意義」之後,一眾浴血龍和道的「人血饅頭」還會替你打頭陣乎?至於新晉的一批專業精英,在排除萬難之後從功界別的選委戰中拼殺出一條血路,滿以為老泛民掌…
  • 【420】我在荷蘭小鎮抽大麻 by 瘦東
    店員把大麻入進一個小膠袋後便交到一面靦腆而手心冒汗的人手上,靠近一點便有強烈的草青味湧至。本來咖啡館內已洋溢著一陣草味,但手上的更為濃烈。櫃檯上附上濾嘴和煙紙供人取用,但從沒捲煙的人即使看著教學還是弄得七零八落。弄了好幾分鐘還是一頭霧水之際…
  • 身邊總有啲又唔高又唔靚既女仔做咗空姐 by 高教授
    「矮個啲肯定係做地勤,上唔到飛機架」當一個矮個子穿著空姐制服,別人都只會覺得她是地勤。總之長得不夠高,就不算真正的空姐。以前的香港人生活不太富裕,沒甚麼機會坐飛機,對「空姐」這個職業,總會有無窮的遐想。高佻的身材,穿起緊身的空姐制服,襯上一…
  • 樣衰係好撚可憐架,所以某幾個角度靚果啲就唔撚該收左錢就收聲啦好唔撚好? by 肥西
    如果佢係女人,又係運動員,佢應該可以扮下歐鎧淳,一面叫人留意下佢個某幾個角度先知靚既靚樣同唔係好搵到既事業線,一方面就可以拍廣告賣洗頭水賣運動鞋。換轉係李慧詩?你估李慧詩可唔撚可以講叫人留意佢內涵唔好留意佢外表?歐鎧淳條命就好撚過胡紅軍好撚…
  • 【廢青日記】你愛你要講出嚟架嘛 by 桂木主教
    今日返屋企搭lift果時撞到個師奶,兩手拎住兩抽野。我入lift先嘅,我一入就禁咗自己果層,見佢入埋嚟就禁埋閂門。佢入到嚟就企咗響到唔郁,我諗應該係住同一層。但係諗諗下,唔係喎,我日日都差唔多時間出門口同返屋企,差唔多認得曬同層果啲人,好似…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。