出聲明了事,係PR 大忌

文教 / 最新文章綜覽

 

設計比賽入面有參賽作品,入面有貶低其他人(組織、團體、國籍、種族、宗教等等)令部份人覺得冒犯,可以點做呢?解決問題嘅方法好多,處理得體嘅,可以係好好嘅PR嚟。

 

作為設計比賽嘅舉辦者,一般都有最終決定權,所以有好多嘢可以控制。考慮以下情況:

① 如果參賽作品可能犯法嘅(例如包含三合會用語,教唆犯罪等等),你會唔會用設計自由,冒住自己都犯法嘅風險,去保護參賽作品,甚至落埋單訂埋貨?好明顯你可以自行判斷退回參賽作品。

② 如果參賽作品煽動國籍、種族、宗教仇恨呢?例如有侮辱南亞人成份呢?侮辱基督教呢?當然未必犯法(香港冇咗褻瀆罪喇),但係你未必想呢啲元素影響作品本身,所以同上,你可以自行判斷,退回參賽作品。

③ 如果只係貶低某啲組織、團體、規條,而呢啲行為並唔超出大部份人嘅道德底線,好似話恥笑/貶低對等嘅組織,可以點做?如果你整個比賽出嚟加強成員嘅認同,但係自己友笑吓對家都唔俾,你搞比賽嚟做乜呢?不過你仲有好多嘢可以做㗎。例如喺見到類似作品嘅時候,*事先*戴定一堆頭盔。例如講明自己會盡量尊重參賽者嘅言論發表自由,俾啲心理準備大家,甚至係開定post呃吓嬲,或者戴吓高帽,讚吓對方心胸廣闊之類。再好啲嘅做法,係事先同可能會感到冒犯嘅團體報定案,夾定稿,幫件事打圓場。你可能問點解要噉做,喂呢個世界冇一世嘅敵人㗎,做咩無啦啦開拖唧?

 

好,如果你係俾人冒犯嗰便嘞,可以點做?

人哋搞比賽,啲作品唔係搞手,你當面叫人撤回,對方真係唔使理你㗎。但係你仲有好多嘢可以做。

① 你可以*私底下*同搞手提出不滿,再傾一啲補救方法。例如請對方做一做上面提過嘅嘢。出吓聲明、搞吓gag、呃吓嬲,然後自己再扮吓大方寫兩句:「雖然友好組織設計比賽有幾件參賽作品我哋唔係咁鍾意,不過我哋相信投票嘅人眼晴係雪亮嘅。」之類。

② 再唔係可以事先傾掂數,如果某樣參賽作品贏嘅,就盡量低調處理,唔好整咁多,唔好太張揚。呢啲嘢傾嘅啫。

③ 如果你條氣又唔順,你玩嘢用返同樣做法,複製一次對家嘅參賽品,用「提供多個選擇」俾同學,令到成件事膠化又好,公平返都好,再同樣扮吓大方,講返句:「我哋明白大家都係搞吓笑,大家一齊印,打返個和」,咁咪化解咗個危機囉。

 

無論兩便揀邊個行動,互出聲明,懶係據理力爭,睇落最文明,其實都係最小學雞,最冇效嘅方法嚟。

出聲明,好易出事。萬一寫錯兩隻字,拋書包拋得樣衰咗,咁就大家都唔好睇啦。前車可鑑呀。

 

 

關於作者:擇言

擇言
廣東話教師,同時係所有衫都喺uniqlo買嘅毒男,亦都係號稱學新語言失敗次數最多嘅記錄保持者(?)。⋯⋯ 個人FB: Zaakjin Lam ⋯⋯ words.hk計劃: http://words.hk ⋯⋯ Facebook專頁

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 遇見一個零分的男生 by 110316191099
    青春是甚麼?青春是義無反顧。長大回看,那時跌得很痛,才顯得替你貼上膠布那人的體貼。…
  • 「你出手咁低我咪hea做囉~」 by Grace
    有啲人初出茅廬見到公司俾啲手板眼見功夫嘅嘢佢做就覺得自己假假地都大學畢業點解公司大材小用,於是無心裝載輕看細節做到炒晒粉。結果公司覺得「你連寄封信都可以出錯仲要唔止一次,點對你委以重任?」於是佢繼續做嗰個咁低rank咁低人工嘅位,繼續覺得「…
  • 有樓有高潮 by BEAR 兒
    「我不想回家。」他們在車上擁抱接吻,他們回到他在何文田的獨立屋,一進家門,他就把她抱起並貪婪地啜吸着,在將她丟到大床前,他們的嘴沒有一刻是分開的。她有種奇怪而且荒淫的感覺,她從來沒有想過自己會在情人節跟兩個男人做愛。 …
  • 飛機師,唔係人人都啱做?呢幾樣中曬你就唔好諗喇 by 細機細機師
    機師既性格同態度﹐係好影響到佢地會唔會犯錯﹐直接影響到飛行安全。當大家發現自己有D習慣唔係咁岩﹐唔洗灰心﹐依D都係可以糾正既問題黎。如果你都想成為飛機師﹐不妨由日常生活開始訓練自己﹐令自己成為一個更可靠既航空界棟樑。…
  • 你(地)會唔會接受一段「開放關係」? by 君萃
    我唔會知道呢一種關係去到最後會唔會行得通,但唔見得主流嘅戀愛制約喺我地身上會行得通——皆因我地兩個都係非常之大食嘅人,如果用傳統方法,只係會搞到個人超級心癢,出軌,之後好內疚,之後就會頂唔住個壓力講分手——而明明解決性需要係冇咩值得內疚嘅事…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。