出聲明了事,係PR 大忌

文教 / 最新文章綜覽

 

設計比賽入面有參賽作品,入面有貶低其他人(組織、團體、國籍、種族、宗教等等)令部份人覺得冒犯,可以點做呢?解決問題嘅方法好多,處理得體嘅,可以係好好嘅PR嚟。

 

作為設計比賽嘅舉辦者,一般都有最終決定權,所以有好多嘢可以控制。考慮以下情況:

① 如果參賽作品可能犯法嘅(例如包含三合會用語,教唆犯罪等等),你會唔會用設計自由,冒住自己都犯法嘅風險,去保護參賽作品,甚至落埋單訂埋貨?好明顯你可以自行判斷退回參賽作品。

② 如果參賽作品煽動國籍、種族、宗教仇恨呢?例如有侮辱南亞人成份呢?侮辱基督教呢?當然未必犯法(香港冇咗褻瀆罪喇),但係你未必想呢啲元素影響作品本身,所以同上,你可以自行判斷,退回參賽作品。

③ 如果只係貶低某啲組織、團體、規條,而呢啲行為並唔超出大部份人嘅道德底線,好似話恥笑/貶低對等嘅組織,可以點做?如果你整個比賽出嚟加強成員嘅認同,但係自己友笑吓對家都唔俾,你搞比賽嚟做乜呢?不過你仲有好多嘢可以做㗎。例如喺見到類似作品嘅時候,*事先*戴定一堆頭盔。例如講明自己會盡量尊重參賽者嘅言論發表自由,俾啲心理準備大家,甚至係開定post呃吓嬲,或者戴吓高帽,讚吓對方心胸廣闊之類。再好啲嘅做法,係事先同可能會感到冒犯嘅團體報定案,夾定稿,幫件事打圓場。你可能問點解要噉做,喂呢個世界冇一世嘅敵人㗎,做咩無啦啦開拖唧?

 

好,如果你係俾人冒犯嗰便嘞,可以點做?

人哋搞比賽,啲作品唔係搞手,你當面叫人撤回,對方真係唔使理你㗎。但係你仲有好多嘢可以做。

① 你可以*私底下*同搞手提出不滿,再傾一啲補救方法。例如請對方做一做上面提過嘅嘢。出吓聲明、搞吓gag、呃吓嬲,然後自己再扮吓大方寫兩句:「雖然友好組織設計比賽有幾件參賽作品我哋唔係咁鍾意,不過我哋相信投票嘅人眼晴係雪亮嘅。」之類。

② 再唔係可以事先傾掂數,如果某樣參賽作品贏嘅,就盡量低調處理,唔好整咁多,唔好太張揚。呢啲嘢傾嘅啫。

③ 如果你條氣又唔順,你玩嘢用返同樣做法,複製一次對家嘅參賽品,用「提供多個選擇」俾同學,令到成件事膠化又好,公平返都好,再同樣扮吓大方,講返句:「我哋明白大家都係搞吓笑,大家一齊印,打返個和」,咁咪化解咗個危機囉。

 

無論兩便揀邊個行動,互出聲明,懶係據理力爭,睇落最文明,其實都係最小學雞,最冇效嘅方法嚟。

出聲明,好易出事。萬一寫錯兩隻字,拋書包拋得樣衰咗,咁就大家都唔好睇啦。前車可鑑呀。

 

 

關於作者:擇言

擇言
廣東話教師,同時係所有衫都喺uniqlo買嘅毒男,亦都係號稱學新語言失敗次數最多嘅記錄保持者(?)。⋯⋯ 個人FB: Zaakjin Lam ⋯⋯ words.hk計劃: http://words.hk ⋯⋯ Facebook專頁

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 當年老師講到我將來一定會乞食,我老豆回佢一句…… by 藍橘子
    係我升咗上一間唔錯嘅中學,完全跟唔上進度。但其他同學望落都好似好聰明咁,點解佢哋乜都識?!點解我聽唔明?!第一年考試好差,但當年我鬼知乜嘢叫前途咩…最唔開心嘅原因,係畀同學笑蠢,畀老師冷嘲熱諷。返到屋企,我喊到豬頭咁,老豆返到黎望住份卷……
  • 三十歲的處女 by 米多莉
    我明白那些男人的心態。他們都三十多四十歲了,除非是真愛,很難跟著處女的步伐。又怕她痛,又要溫柔,又要有技巧。他們不再是十七歲了,那時候血氣方剛,跟初戀情人曳曳時愚拙莽撞,不顧一切的衝了進去,就算女的哭了,大家都還是充滿實驗性,痛幾次就沒事。…
  • 娛樂新聞無鳩聊?香港人咁撚無聊咁撚低質係睇呢D架啦~ by 肥西
    有個女歌星,明明佢都收左山,埋街食井水架啦,但唔撚知點解,係咁撚中意係個網度話畀人知,佢個乳頭日日都畀個男人大大力咁啜。係呀,係佢個仔。細路食奶就係咁架啦,你純文字討論又冇相又冇片,咁講黎做咩?你畀有錢仔中出完生埋仔,而家又畀個有錢仔個後代…
  • 香港人食野質素,去到我地呢代已經變左下限 by 歷史系小賤貨的日常
    香港係一處好奇妙既地方,我地雲集左全世界各處既美食,基本上你去轉銅鑼灣或者旺角,你求其係張地圖篤個國家出黎,都有得你食。比著係第個國家,屎就有得你食。但去到最近,個世界已經唔同左,近年開始,一興果樣野,垃圾香港人就會開到一街都係同一樣既野。…
  • 奶茶,識飲一定走甜 by 尹洛
    初試飲那走甜的奶茶,嘩,不得了,苦到不行了,完全不是想像跟習慣的味道。我記得我苦著臉像喝廿四味似的勉強將其乾掉。之後的好幾次,我都爭扎了好久,想著要不要走甜,還是要少甜算了。但那時的我不知哪來的毅力,決意所有放進口的液體都要無糖,於是乎又試…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。