如果食餐飯就有十萬蚊,你會唔會畀另一半去食?

 

「其實吃貨係咩意思?係咪即係大食咁解?」Mike說。
「應該係指鍾意周圍食好嘢嘅人,不過點解你咁問嘅?通常大陸人先用㗎喎。」Brenda說。
「唔記得喇,好似睇Youtube睇到。」Mike說。
「Youtube?你睇Youtube呀?」Brenda若無其事地說。女人疑心很重,有時一個詞語已經可以令她立刻聯想出一個男友與大陸女人偷食的情節。
「最近睇個大陸show叫咩咩惡搞,專玩啲拜金女,個男主持會去試佢哋。有一集係當住個男朋友面前話畀幾萬蚊佢女友,陪瞓一晚制唔制。」Mike說。
「癡線,無論男女都一定唔制啦!」Brenda說。

面對這個問題,各情侶都有不同的情況出現,有男友想出賣女友,然後女友生氣得說要分手;有女友願意接受,但男友死也不肯答應;有女友表面拒絕,後來卻暗中接受;當然亦有情侶非常堅定,拒絕了並大罵主持人癡線。此外,有另一集是男友特意找主持試探自己的女友,最後女友說家裡有事,沒空與男友約會,但實情是正在與主持去賓館,簡直是綠帽戴到去腳指尾。又或是男人在求婚前試探女友,最後女友順利通過測試,他即席求婚,女友卻生氣得說要與他分手,很可笑。

「如果畀十萬蚊只係食餐飯呢?你會唔會畀我去呀?」Brenda說。
「癡線,梗係唔會啦!」Mike說。
「點解呀?食餐飯咋喎,有十萬蚊我哋可以旅行結婚,或者擺酒都仲得。」Brenda說。
「傻㗎你!邊有咁大隻蛤乸隨街跳,食完飯一定仲有後話,佢唔使第一日就食你,佢可以之後再約你出街食飯,食食吓就食埋你!」Mike生氣地說。
「你對我真係咁無信心?你覺得我係拜金女?如果我係因為錢我一早就唔會揀你!」Brenda生氣地說。
「我都唔係呢個意思,只係人哋有機會設局嚟呃你,如果調返轉你又畀唔畀我去吖?」Mike說。
「畀呀!食餐飯咋嘛又唔會少咗忽肉,而且我信得過你,食完飯咪算。」Brenda說。
「算啦假設性嘅問題唔好再講喇。」Mike說。

電視節目是真是假你永遠不會知道,很多所謂的真人show其實也只不過是內定的情節,全為了增加戲劇效果。可惜現實中的情節可能更戲劇性更誇張,女友搭上自己最好的兄弟、男友去大陸找妓女或援交妹尋開心、老公有小三小四、老婆與男下屬搭上,已聽過太多太多事例了。背叛另一半其實真的很容易,一生一世,一心一意卻難了,你做到嗎?

 

P.S. 如果食餐飯真係有十萬蚊,大家會唔會畀另一半去食?唔好同我講埋啲咩假設性問題唔會答呀吓。

 

 

關於作者:小盛女

小盛女
80後中環打工妹,誓要追求work life balance的生活,並當一個幸福的食家。FB PAGE:https://www.facebook.com/littlevibrantgirl

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 我一直以為我們是十年好兄弟,但為甚麼去旅行你要帶安全套? by 蚊子
    十年了,我們之間沒有曖昧,更沒有愛情。我們就像人們所說的那種不存在的男女之間純粹的友情,我們會吵架、會打架、他會跟我說如何「搞掂」那些女仔,我會笑他賤格⋯⋯我們什麼都能分享,無論相處多久都覺得只會是「哥們」,他也曾經向我爸爸敬酒:「uncl…
  • 烈女 by 亞愁
    聽説她三十歲那年嫁了個青年才俊,不夠兩年就離婚了。我記得她說過,女人一定要在三十歲前嫁一次,結果她做到了,儘管婚姻是如此的短暫。…
  • 我寂寞,所以才會想抱一個中三畢業的男人? by 葉希林
    忽然,我收到Mark的一條短信:「今晚得唔得閒出嚟食餐飯?」Mark就是我之前的健身教練,30歲,高174厘米,中三畢業。上次,我跟他在旺角吃完油炸鬼,我以為我們之間有過的丁點兒火花都一併炸光了,還有待續?中秋節那晚,我說不要因為寂寞而搞著…
  • 識揀另一半,人生已經贏左一半。 by 窮家有道——窮一生
    其實呢個題目我想寫好耐,因為講到理財,其實係一件終身事業黎。我教你開支點減都好,都係一時既野,個個人既生活節奏都唔同,套武功都要有所變化。一項咁漫長既任務,當然係由陪你最長時間既人開始!老豆老母冇得揀既,好似窮生咁,出身係單親家庭,家母唔係…
  • 每次搭巴士,我都見證緊後生仔嘅悲哀 by 擇言
    坐喺位嘅阿伯,企喺走廊中間嘅阿叔,喺間口僅僅上到車嘅中年人,心入面都喺度諗:「抵死啦你哋班死廢青,咁唔努力梗係上唔到車啦。」…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。