如果食餐飯就有十萬蚊,你會唔會畀另一半去食?

 

「其實吃貨係咩意思?係咪即係大食咁解?」Mike說。
「應該係指鍾意周圍食好嘢嘅人,不過點解你咁問嘅?通常大陸人先用㗎喎。」Brenda說。
「唔記得喇,好似睇Youtube睇到。」Mike說。
「Youtube?你睇Youtube呀?」Brenda若無其事地說。女人疑心很重,有時一個詞語已經可以令她立刻聯想出一個男友與大陸女人偷食的情節。
「最近睇個大陸show叫咩咩惡搞,專玩啲拜金女,個男主持會去試佢哋。有一集係當住個男朋友面前話畀幾萬蚊佢女友,陪瞓一晚制唔制。」Mike說。
「癡線,無論男女都一定唔制啦!」Brenda說。

面對這個問題,各情侶都有不同的情況出現,有男友想出賣女友,然後女友生氣得說要分手;有女友願意接受,但男友死也不肯答應;有女友表面拒絕,後來卻暗中接受;當然亦有情侶非常堅定,拒絕了並大罵主持人癡線。此外,有另一集是男友特意找主持試探自己的女友,最後女友說家裡有事,沒空與男友約會,但實情是正在與主持去賓館,簡直是綠帽戴到去腳指尾。又或是男人在求婚前試探女友,最後女友順利通過測試,他即席求婚,女友卻生氣得說要與他分手,很可笑。

「如果畀十萬蚊只係食餐飯呢?你會唔會畀我去呀?」Brenda說。
「癡線,梗係唔會啦!」Mike說。
「點解呀?食餐飯咋喎,有十萬蚊我哋可以旅行結婚,或者擺酒都仲得。」Brenda說。
「傻㗎你!邊有咁大隻蛤乸隨街跳,食完飯一定仲有後話,佢唔使第一日就食你,佢可以之後再約你出街食飯,食食吓就食埋你!」Mike生氣地說。
「你對我真係咁無信心?你覺得我係拜金女?如果我係因為錢我一早就唔會揀你!」Brenda生氣地說。
「我都唔係呢個意思,只係人哋有機會設局嚟呃你,如果調返轉你又畀唔畀我去吖?」Mike說。
「畀呀!食餐飯咋嘛又唔會少咗忽肉,而且我信得過你,食完飯咪算。」Brenda說。
「算啦假設性嘅問題唔好再講喇。」Mike說。

電視節目是真是假你永遠不會知道,很多所謂的真人show其實也只不過是內定的情節,全為了增加戲劇效果。可惜現實中的情節可能更戲劇性更誇張,女友搭上自己最好的兄弟、男友去大陸找妓女或援交妹尋開心、老公有小三小四、老婆與男下屬搭上,已聽過太多太多事例了。背叛另一半其實真的很容易,一生一世,一心一意卻難了,你做到嗎?

 

P.S. 如果食餐飯真係有十萬蚊,大家會唔會畀另一半去食?唔好同我講埋啲咩假設性問題唔會答呀吓。

 

 

關於作者:小盛女

小盛女
80後中環打工妹,誓要追求work life balance的生活,並當一個幸福的食家。FB PAGE:https://www.facebook.com/littlevibrantgirl

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 今朝睇醫生我溝咗個姑娘 by 王歪歪
    感冒不癒,徹夜頭昏腦脹,一早連早餐都未吃,便求其找了間最近的診所看醫生。…
  • 譚順生只係一個將自己羞恥同妒忌發洩係旁人身上既懦夫 by 木人里
    儘管佢係鏡頭上點樣疼錫女兒、讚揚女兒,機場保安既一句說話,就將呢種虛偽刺穿。機場保安係傳呼機中講出一句「借個女上位既老豆」,赤裸裸咁講出左父親最心虛既野,最羞愧既野。事件既下文就好似大家所見,該名機場保安係收到投訴既第二日就被解僱了。…
  • 我們曾是最好的一對(SHESHE限制級) by 葉希林
    我認為自己與這個男人性愛不合(是性愛,不是性格,沒打錯字),那麼就換另位,試了幾個對手後,終於遇上阿輝。我不能說我十分享受與阿輝的性愛,但至少不抗拒。我喜歡他,是因為他什麼都體恤我,包括性愛。我記得第一次跟他上床,是在彼此喝得臉紅耳熱的時候…
  • 我還是太年輕了 by 麻雀
    一會,朋友們的酒杯已經見底,就招手叫來一個侍應。來的是一個年輕的啤酒推銷員,也就是我們說的「啤酒妹」。那個「啤酒妹」形像和我們在其他媒體接觸的一樣,妙齡少女,化着妝,穿着小背心,露出雙臂和半個背部,短褲,裸露的半條大腿,高筒高根靴。…
  • 多謝民建聯同新民黨,馬鞍山失去全日直出東九龍巴士嘅機會 by 達時製作 (On Time Production)
    黃泥頭居民當然開心啦——出去東九龍有兩條線,非繁忙時間又可以繼續搭89D去馬鞍山。但馬鞍山居民呢?無人理過。佢地要繼續漫遊黃泥頭先至出到東九龍。呢萬幾個客嘅感受,有人去照顧嗎?…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。