「崑曲同粵劇係咪一樣? :) 」

 

琴晚睇崑曲,門票係派嘅,但要有啲特定身份先攞得。完場後聽到有人問「呢啲同粵劇係咪一樣」?我真係不免心諗又一張飛浪費咗。樂觀嘅人會話「介紹多一個人去聽都係功德」,我同意,但同時,你見到啲受眾來來去去都用一種好淺薄嘅方式去理解,就覺得好似啲觀眾太唔長進,少少深入啲藝術感受都唔去嘗試理解。

崑劇源自「崑山腔」,號稱「水磨調」,就係因為佢嘅發聲、唱法,出嚟嘅聲音好似用水磨過一樣咁亮麗。佢係號稱「百劇之母」,中國現存超過三百種戲種,大部份都同崑劇有淵源。

技術上,崑劇嘅基本架構係一人唱,一人司笛(吹笛伴奏)。用嘅係明代流傳嘅兩部韻書決定唱詞發音,保留有入聲字。同 Flamenco 相似,Flamenco 嘅「傳統版本」係一唱(加拍手)、一結他、一舞者,崑劇就係一唱一笛一掌板。

當崑劇傳到北方,就形成今日嘅京劇,南傳,就慢慢摻雜同形成咗粵劇。京劇唱腔提高,以京胡為主要伴奏樂器,而京劇同粵劇都增加大量鑼鼓,更加喧鬧。崑曲反而相對少好多鑼鼓,都係點綴性質居多。

 

圖:單雯,1989年出生的當紅花旦。

 

關於作者:林非

離經,不欲縛於經書舊說,欲自成一家自成一經。八十後,以追求人生自由之道為己任。

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 當年老師講到我將來一定會乞食,我老豆回佢一句…… by 藍橘子
    係我升咗上一間唔錯嘅中學,完全跟唔上進度。但其他同學望落都好似好聰明咁,點解佢哋乜都識?!點解我聽唔明?!第一年考試好差,但當年我鬼知乜嘢叫前途咩…最唔開心嘅原因,係畀同學笑蠢,畀老師冷嘲熱諷。返到屋企,我喊到豬頭咁,老豆返到黎望住份卷……
  • 三十歲的處女 by 米多莉
    我明白那些男人的心態。他們都三十多四十歲了,除非是真愛,很難跟著處女的步伐。又怕她痛,又要溫柔,又要有技巧。他們不再是十七歲了,那時候血氣方剛,跟初戀情人曳曳時愚拙莽撞,不顧一切的衝了進去,就算女的哭了,大家都還是充滿實驗性,痛幾次就沒事。…
  • 娛樂新聞無鳩聊?香港人咁撚無聊咁撚低質係睇呢D架啦~ by 肥西
    有個女歌星,明明佢都收左山,埋街食井水架啦,但唔撚知點解,係咁撚中意係個網度話畀人知,佢個乳頭日日都畀個男人大大力咁啜。係呀,係佢個仔。細路食奶就係咁架啦,你純文字討論又冇相又冇片,咁講黎做咩?你畀有錢仔中出完生埋仔,而家又畀個有錢仔個後代…
  • 香港人食野質素,去到我地呢代已經變左下限 by 歷史系小賤貨的日常
    香港係一處好奇妙既地方,我地雲集左全世界各處既美食,基本上你去轉銅鑼灣或者旺角,你求其係張地圖篤個國家出黎,都有得你食。比著係第個國家,屎就有得你食。但去到最近,個世界已經唔同左,近年開始,一興果樣野,垃圾香港人就會開到一街都係同一樣既野。…
  • 奶茶,識飲一定走甜 by 尹洛
    初試飲那走甜的奶茶,嘩,不得了,苦到不行了,完全不是想像跟習慣的味道。我記得我苦著臉像喝廿四味似的勉強將其乾掉。之後的好幾次,我都爭扎了好久,想著要不要走甜,還是要少甜算了。但那時的我不知哪來的毅力,決意所有放進口的液體都要無糖,於是乎又試…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。