「崑曲同粵劇係咪一樣? :) 」

 

琴晚睇崑曲,門票係派嘅,但要有啲特定身份先攞得。完場後聽到有人問「呢啲同粵劇係咪一樣」?我真係不免心諗又一張飛浪費咗。樂觀嘅人會話「介紹多一個人去聽都係功德」,我同意,但同時,你見到啲受眾來來去去都用一種好淺薄嘅方式去理解,就覺得好似啲觀眾太唔長進,少少深入啲藝術感受都唔去嘗試理解。

崑劇源自「崑山腔」,號稱「水磨調」,就係因為佢嘅發聲、唱法,出嚟嘅聲音好似用水磨過一樣咁亮麗。佢係號稱「百劇之母」,中國現存超過三百種戲種,大部份都同崑劇有淵源。

技術上,崑劇嘅基本架構係一人唱,一人司笛(吹笛伴奏)。用嘅係明代流傳嘅兩部韻書決定唱詞發音,保留有入聲字。同 Flamenco 相似,Flamenco 嘅「傳統版本」係一唱(加拍手)、一結他、一舞者,崑劇就係一唱一笛一掌板。

當崑劇傳到北方,就形成今日嘅京劇,南傳,就慢慢摻雜同形成咗粵劇。京劇唱腔提高,以京胡為主要伴奏樂器,而京劇同粵劇都增加大量鑼鼓,更加喧鬧。崑曲反而相對少好多鑼鼓,都係點綴性質居多。

 

圖:單雯,1989年出生的當紅花旦。

 

關於作者:林非

離經,不欲縛於經書舊說,欲自成一家自成一經。八十後,以追求人生自由之道為己任。

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • PTGF 有咗餡,唔想生又懶得落,可以點? by 神婆
    男子唔想阿媽再受驚,一嘢拉咗個女仔去樓梯,大約係講「妳再玩嘢我就報警」之類嘅說話。我睇到呢度已經覺得呢件事嘅發展好Dramatic,但真正難以想像嘅嘢,而家先開始。…
  • 寶寶抽煙,但寶寶不說 by 的士陳
    見多識廣嘅朋友,應該一睇就知,女神手上嘅係iQOS;一款由煙草商推出嘅電子產品。而Angelababy嘅回應,其實相當巧妙,充分應用邏輯學上訴諸無知謬誤去為事件解畫。正如當年有記者問Baby有無整容,佢答人話箍咗牙;同梁振英回應護老院虐老風…
  • 買避孕套或者食避孕藥係咪真係咁難? by 神婆
    首先,個女仔今年十七歲,未讀完書;經手人(經佢推斷)係一名三十幾歲單身男子。女仔發現有饀之後,第一時間同個男人講,咁人地梗係唔認數啦:「點知妳出黎做會唔食藥架啫」「妳接幾多客我鬼知啊」「妳話加錢可以中出架」女仔好嬲咁同我講返當時男方嘅說話,…
  • 女人要脫離「不幸」 by 三個水
    女人際遇不好的時候就會想「最多咪嫁人」。如果本身財政、家事一團糟,處處需要人去照顧,東不成西不就的人,嫁人,不過是從一個家庭的包袱,轉讓成另一個家庭的包袱。所以,嫁人,又叫找個歸宿。我不是男人,已經覺得女人天生投胎是easy_mode,男人…
  • 女人的賞味期限 by 喜言
    女人的賞味期限是在十多歲至四十歲左右。如果將近四十的女人保養得好的話,美態可以多延幾年。而到五十、六十仍保持吸引力的女人,屬極端例子,不提。坊間有個講法,說男人幾時都鐘意十八廿二的女人,其實不然。好多廿零三十甚至四十的女人好多都仲風韻猶存,…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。