敬請 處長即日辭去所有公職

 

盧處長偉聰先生鈞鑒:

今吾聞七警罪成,即時入獄,事已至此,全城雖欣喜如狂,但 尊駕想必心甚痛之,貴局上下,亦必然悲不自勝,竭斯底里,如喪考妣。值此危急存亡之秋,實非行婦人之舉之時!正義雖得伸張,但市民怨氣未消,哀 貴處昔日尊榮,今因七警張狂無道,暗角操戈,殘害百姓,而全付東流。昔日英明既喪,若要保 貴處僅餘之尊嚴,必先痛定思痛,整頓歪風,換日月出新天,挽回公信,否則 貴處往後執法之路途難矣。

吾今斗膽敬請 處長即日辭去所有公職,以示政府問責之道,大丈夫擔當之勇,人立於天地之義。權衡利害,此舉有百害而無一利。前任處長禿鷹所作之惡,亦當與 尊駕無大關連。如此冤憤難消,何不速速求去? 尊駕為港府一哥,高官大員,應深明此理。古亦有云:欺民如欺天,毋自欺也,負民即負我,何忍負之!還望 尊駕從速考慮,及早付諸行動為盼,免生前遭黎民所唾,百姓所恨,死後留惡名於千古,無容身於顏聖,無面目見先祖。耑此 上告 並祝
勛安
小民 燈塔
拜上
#泥古ISTHEBEST

 

****新增 Ching Kwan 平易近人翻譯在下****

 

尊敬的盧偉聰:

我聽見七警罪成即時入獄,真係心都涼晒。不過你同一班手足就肯定好撚頭痕,諗緊第時知法犯法點算好。正所謂入實驗室㩒緊急掣,而家唔諗辦法補鑊就仆街啦。正所謂一雞死一雞鳴,我係你為保菊花就渣渣臨遞信辭職啦,起碼執返身彩先,唔係第時想免費叫雞啊,暗角開P啊就冇特權啦。

所以小人斗膽想請你處長獻頭,聽我講實冇死錯人架啦,你舊老細阿禿鷹哥就知恥近乎勇,識得急流勇退,重要鼓勵班手足:你哋冇做錯!幾有領袖魄力,揮揮手就走,不帶走一點雲彩,只帶走份糧。相信你都有聽過寧我負天下人,莫天下人負我架啦,都係快撚啲走啦,唔係你嗰啲優秀讀書成績啊,做過行長呢類豐功偉績,就劃花晒架啦。

祝你闔家平安,
茄呢啡
燈塔
(我先唔想上你呀~)

 

關於作者:清君

清君
前高登講故人。現為廢中。努力抵抗中年危機中。FB PAGE:https://www.facebook.com/Ellan.Ou/

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 2017特首選舉:請留意得票率以及其他技術細節 by 蕭少滔
    老泛民今次在完全放棄了原則之後,又會可以留得住一個怎麼樣的「基本盤」?尤其是拿了龍和道來「賦予新意義」之後,一眾浴血龍和道的「人血饅頭」還會替你打頭陣乎?至於新晉的一批專業精英,在排除萬難之後從功界別的選委戰中拼殺出一條血路,滿以為老泛民掌…
  • 【420】我在荷蘭小鎮抽大麻 by 瘦東
    店員把大麻入進一個小膠袋後便交到一面靦腆而手心冒汗的人手上,靠近一點便有強烈的草青味湧至。本來咖啡館內已洋溢著一陣草味,但手上的更為濃烈。櫃檯上附上濾嘴和煙紙供人取用,但從沒捲煙的人即使看著教學還是弄得七零八落。弄了好幾分鐘還是一頭霧水之際…
  • 身邊總有啲又唔高又唔靚既女仔做咗空姐 by 高教授
    「矮個啲肯定係做地勤,上唔到飛機架」當一個矮個子穿著空姐制服,別人都只會覺得她是地勤。總之長得不夠高,就不算真正的空姐。以前的香港人生活不太富裕,沒甚麼機會坐飛機,對「空姐」這個職業,總會有無窮的遐想。高佻的身材,穿起緊身的空姐制服,襯上一…
  • 樣衰係好撚可憐架,所以某幾個角度靚果啲就唔撚該收左錢就收聲啦好唔撚好? by 肥西
    如果佢係女人,又係運動員,佢應該可以扮下歐鎧淳,一面叫人留意下佢個某幾個角度先知靚既靚樣同唔係好搵到既事業線,一方面就可以拍廣告賣洗頭水賣運動鞋。換轉係李慧詩?你估李慧詩可唔撚可以講叫人留意佢內涵唔好留意佢外表?歐鎧淳條命就好撚過胡紅軍好撚…
  • 【廢青日記】你愛你要講出嚟架嘛 by 桂木主教
    今日返屋企搭lift果時撞到個師奶,兩手拎住兩抽野。我入lift先嘅,我一入就禁咗自己果層,見佢入埋嚟就禁埋閂門。佢入到嚟就企咗響到唔郁,我諗應該係住同一層。但係諗諗下,唔係喎,我日日都差唔多時間出門口同返屋企,差唔多認得曬同層果啲人,好似…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。