敬請 處長即日辭去所有公職

 

盧處長偉聰先生鈞鑒:

今吾聞七警罪成,即時入獄,事已至此,全城雖欣喜如狂,但 尊駕想必心甚痛之,貴局上下,亦必然悲不自勝,竭斯底里,如喪考妣。值此危急存亡之秋,實非行婦人之舉之時!正義雖得伸張,但市民怨氣未消,哀 貴處昔日尊榮,今因七警張狂無道,暗角操戈,殘害百姓,而全付東流。昔日英明既喪,若要保 貴處僅餘之尊嚴,必先痛定思痛,整頓歪風,換日月出新天,挽回公信,否則 貴處往後執法之路途難矣。

吾今斗膽敬請 處長即日辭去所有公職,以示政府問責之道,大丈夫擔當之勇,人立於天地之義。權衡利害,此舉有百害而無一利。前任處長禿鷹所作之惡,亦當與 尊駕無大關連。如此冤憤難消,何不速速求去? 尊駕為港府一哥,高官大員,應深明此理。古亦有云:欺民如欺天,毋自欺也,負民即負我,何忍負之!還望 尊駕從速考慮,及早付諸行動為盼,免生前遭黎民所唾,百姓所恨,死後留惡名於千古,無容身於顏聖,無面目見先祖。耑此 上告 並祝
勛安
小民 燈塔
拜上
#泥古ISTHEBEST

 

****新增 Ching Kwan 平易近人翻譯在下****

 

尊敬的盧偉聰:

我聽見七警罪成即時入獄,真係心都涼晒。不過你同一班手足就肯定好撚頭痕,諗緊第時知法犯法點算好。正所謂入實驗室㩒緊急掣,而家唔諗辦法補鑊就仆街啦。正所謂一雞死一雞鳴,我係你為保菊花就渣渣臨遞信辭職啦,起碼執返身彩先,唔係第時想免費叫雞啊,暗角開P啊就冇特權啦。

所以小人斗膽想請你處長獻頭,聽我講實冇死錯人架啦,你舊老細阿禿鷹哥就知恥近乎勇,識得急流勇退,重要鼓勵班手足:你哋冇做錯!幾有領袖魄力,揮揮手就走,不帶走一點雲彩,只帶走份糧。相信你都有聽過寧我負天下人,莫天下人負我架啦,都係快撚啲走啦,唔係你嗰啲優秀讀書成績啊,做過行長呢類豐功偉績,就劃花晒架啦。

祝你闔家平安,
茄呢啡
燈塔
(我先唔想上你呀~)

 

關於作者:鵝鑾鼻燈塔

鵝鑾鼻燈塔

前高登講故人。現為廢中。努力抵抗中年危機中。FB PAGE:https://www.facebook.com/Ellan.Ou/

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 分手後她振作起來 by 霏子
    分手後的一個月,她如常生活。只是,每一晚她也會寫一篇日記,記下自己的痛苦。然後,晚上又會夢見他。獨居的壞處是一個人容易胡思亂想,好處是哭了不必向家人交代。因此,她每天哭醒。…
  • 【堪輿命理】用術數搵「淫娃」?! by 庵念慈
    所謂「淫」,其實正確去講,就係性需求比較大,主要由於人類要繁衍下一代,所以內在某種基因自然會推動自己去尋覓繁殖嘅目標,而以我觀人於微所留意到嘅特徵,歸納如下…
  • 好多謝啲網民haters 幫Emilia 宣傳裸體寫真 by Cmw Boni
    Emilia嘅plan由八蚊美金去到四十美金不等,值唔值就見人見智啦,我覺得呢個世界,明買明賣,當你地班友,又要睇又要罵,咁點解唔好好利用呢個勢去順便搵下錢,就算科學家都會搵下點樣儲起行雷啲電啦,將負面嘅嘢化為錢唔好咩。…
  • 【塔羅心得總集】一年又過去,點解我仲係單身?(男性篇) by 神婆
    佳節臨近,一於就同大家分享部分「神婆Database」,作為參考又好,搏大家一笑都好啦。事先聲明,「無錢咪無女」呢啲理由不在此列,我手頭上亦有好多認為「無錢咪無仔」嘅個案,世界是很公平的,呢方面嘅事有機會另外撰文再講。…
  • 人到底值幾錢?我只係值萬五蚊一個月 by 小盛女
    「喂,阿A今日無化妝啊!你睇吓佢幾殘!」、「嘩,阿B使咪著啲咁貼嘅裙啊,都唔知搏咩!」、「阿C係咪同經理有路?成日一齊食飯嘅!」每天就只有這些事事非非,比小學雞更要小學雞,而這裡的同事就只會是同事,不再像以前在廣告公司般,同事既像朋友,更是…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。