敬請 處長即日辭去所有公職

 

盧處長偉聰先生鈞鑒:

今吾聞七警罪成,即時入獄,事已至此,全城雖欣喜如狂,但 尊駕想必心甚痛之,貴局上下,亦必然悲不自勝,竭斯底里,如喪考妣。值此危急存亡之秋,實非行婦人之舉之時!正義雖得伸張,但市民怨氣未消,哀 貴處昔日尊榮,今因七警張狂無道,暗角操戈,殘害百姓,而全付東流。昔日英明既喪,若要保 貴處僅餘之尊嚴,必先痛定思痛,整頓歪風,換日月出新天,挽回公信,否則 貴處往後執法之路途難矣。

吾今斗膽敬請 處長即日辭去所有公職,以示政府問責之道,大丈夫擔當之勇,人立於天地之義。權衡利害,此舉有百害而無一利。前任處長禿鷹所作之惡,亦當與 尊駕無大關連。如此冤憤難消,何不速速求去? 尊駕為港府一哥,高官大員,應深明此理。古亦有云:欺民如欺天,毋自欺也,負民即負我,何忍負之!還望 尊駕從速考慮,及早付諸行動為盼,免生前遭黎民所唾,百姓所恨,死後留惡名於千古,無容身於顏聖,無面目見先祖。耑此 上告 並祝
勛安
小民 燈塔
拜上
#泥古ISTHEBEST

 

****新增 Ching Kwan 平易近人翻譯在下****

 

尊敬的盧偉聰:

我聽見七警罪成即時入獄,真係心都涼晒。不過你同一班手足就肯定好撚頭痕,諗緊第時知法犯法點算好。正所謂入實驗室㩒緊急掣,而家唔諗辦法補鑊就仆街啦。正所謂一雞死一雞鳴,我係你為保菊花就渣渣臨遞信辭職啦,起碼執返身彩先,唔係第時想免費叫雞啊,暗角開P啊就冇特權啦。

所以小人斗膽想請你處長獻頭,聽我講實冇死錯人架啦,你舊老細阿禿鷹哥就知恥近乎勇,識得急流勇退,重要鼓勵班手足:你哋冇做錯!幾有領袖魄力,揮揮手就走,不帶走一點雲彩,只帶走份糧。相信你都有聽過寧我負天下人,莫天下人負我架啦,都係快撚啲走啦,唔係你嗰啲優秀讀書成績啊,做過行長呢類豐功偉績,就劃花晒架啦。

祝你闔家平安,
茄呢啡
燈塔
(我先唔想上你呀~)

 

關於作者:鵝鑾鼻燈塔

鵝鑾鼻燈塔
前高登講故人。現為廢中。努力抵抗中年危機中。FB PAGE:https://www.facebook.com/Ellan.Ou/

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 「廢青」之煉成 by 金仔
    「係喔,就到六點,你要走啦呵?」。那位妹妹不知天真還是「串」,「係呀,就夠鐘。」朋友無言。到了六點,那個妹妹準時離開會議室。朋友第二天跟她照肺,想知道她每天準時下班會不會有什麽特殊理由,會不會需要上課或家裏有什麽事等等。只見那妹妹很鎮定的回…
  • 大齡單身女總要求:「還不快點介紹好男人給我認識?」 by 鵝鑾鼻燈塔
    我認識的朋友,雖未致於完全是重度宅男,而且有一份優厚的收入和專業資格,但生活極為規律,不煙不酒,不喜交際應酬,平時看看書跑跑步,也懶得出外旅遊,反而喜歡行山釣魚打橋牌,你問他們好不好,的確好仔!但這樣的生活,也悶過大佛寺了吧。和他們一起,如…
  • 【真人真事】對那個關係中最受傷的女子,抱歉我連半點愧疚也沒有。 by 綠茶婊
    「點解你明知佢有另一半,仲要癡埋去。」當他的女朋友問我這個問題時,我沒有絲毫猶豫地回答,「你怎麼不去問他,在我靠近他的時候,為甚麼他沒有推開我」。…
  • 中共十九大嘅文宣話我知,佢哋真係想搶年輕人支持。 by 容樂其
    中共係好針對而家嘅80、90、00年輕人,喺媒體上去「做工作」。是的,係「做工作」,呢個係好中共嘅說法,照字面解就得,真係落手去針對年輕人做啲嘢。先唔講是否成功,至少係中共係出擊,要搶呢堆人嘅支持。…
  • 鬼叫我炒散!千祈唔好同朋友講人工! by 余該隱
    嗰晚我哋七個圍內最熟嘅中同去烚下烚下,嘆住冷氣,一張圓枱,大家迫埋圍威喂。成幾個月冇見,第一時間梗係交換下近況啦,邊個邊個又轉咗工,邊個邊個終於拍拖。我最簡單,咁多年都係得一句:「都係咁啦,炒緊散囉。」畢咗業幾年,我仲未返過全職,一日到黑返…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。