一個冇能力控制自己情緒嘅人,唔配擁有配槍

政治 / 最新文章綜覽

 

 

毛定石睇完七警判刑後,其實無乜特別感覺,極其量只想話判刑太輕。係呀,真係太輕呀!我覺得應該告酷刑罪,甚至危害人類罪,等佢哋要終身監禁。嗱,危害人類罪真係有㗎,唔係吹水㗎。唔信,自己查吓Wikipedia啦。

長篇大論就唔寫啦,就一問一答去鬧醒你班盲目親政府到是非不分嘅炳權啦。係呀,我喺講你呀,藍絲。

 

Q1:警務人員當更已經有好大壓力,曾健超如果唔係用液體潑佢哋,就唔會被人拉埋一邊打,所以係抵死。曾健超咁搞,害死班警察。

A1:因為受示威者挑釁,你就可以失控去對示威者拳打腳踢嗎?咁我就同你講,你唔配做紀律部隊,你應該立即請辭。

因為你唔專業,亦情緒化。一個冇能力控制自己情緒嘅人,唔配擁有配槍。因為當你冇能力控制自己情緒時,你有機會用你嘅配槍去做出嚴重傷害社會嘅行為。

 

Q2:佢哋冤枉㗎,一日都係曾健超衰。

A2:你講嘅冤枉,如果係講告錯人,咁你就應該去投訴香港警察、律政。點解?佢哋做緝拿、檢控,居然「冤枉」了七警,咁關曾健超乜事?佢被人打,佢去投訴;人係警察自己拉,咁拉錯,告錯,都係警務署、律政署嘅錯,Right?

如果講嘅冤枉係講打人唔應該告,咁我就只能講:你唔好去死。用Q1/A1嘅邏輯已經可以 KO 你。

 

Q3:七警唔係故意打人可以輕判。

A3:咁有默契抬人去暗處打,唔係故意?唔係有組織、預謀?講遠啲,越戰時,又或者最近十年反恐戰爭中啲軍人遇到嘅壓力,肯定比香港警察高,當中亦有人因為壓力太大而濫殺平民。你估戰爭法庭會唔會接受話壓力大就輕判、甚致無罪?講呢句嘅識唔識法律㗎?

 

Q4:有朋友向我轉述,話有高級警務人員喺私人飯局內話,如果咁都唔撐警察,咁無人會做警察,又或者警察唔會再做嘢(即係執行法紀)。

A4:Well,如果佢哋嘅心理水平只係到呢個程度,真係唔做好過做。我唔介意警察公會提出集體辭職㗎。你地真係做唔嚟呢啲咁高壓力嘅工作。

再者,喂,阿哥,你出得豐厚糧就唔該做嘢,唔做嘢出糧就應該受紀律處份。重有,身為紀律人員,說甚麼:「難以接受 … 同袍激動想上街」,是公然挑釁法律體制,煽動同僚。是極嚴重違反紀律,理應立即撤職追究。

 

毛定石暫時再無補充。

 

關於作者:毛定石

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【真人真事】我見過中大counsellor,我真係見過 by 蘇豬
    Year3嘅某個下晝,我因為壓力瀕臨爆煲,終於走咗上Franklin二樓,約見中大嘅counsellor...…
  • 數到三,就射了 by 濕鳩作家
    「Come_on_James,你可不可以成熟一點呢?」這是我們分手時的對白。世上最遙遠的距離不是生與死,而是他成為了ASSO仔,而我進了港大。吃著手上的奶油豬,看著眼前這個毫無上進心的男孩,我想起了那個夜晚。…
  • 一句講哂,單身定拍拖開心? by 樂人
    單身,可以自由自在,但無人共同進退,晚上渴望擁抱;拍拖,可以分享快樂,但代價是需要承擔苦惱,盼望一點自由。世界沒有完美之事,做人如此,拍拖如此。…
  • 人失敗到盡頭總要學會打飛機 by 田小姐
    我呢位朋友,大學畢業五年,一個月前搵到一份寫字樓工,月入唔夠一萬。早幾日成班朋友約出黎食飯,呢位朋友就話佢想辭職唔做,自己搞生意。我心諗,搞生意?你連自己嘅生活都未搞得掂喎!於是我就問佢:「你份工好哋哋做咩唔做呀?」佢「唉」左一聲,話:「我…
  • 【重甜慎入】黃之鋒,當日你選擇保護我,點解今日卻要污辱我? by 木人里
    「又係佢地,黃之鋒,仲有好似叫梁國雄既一班人。」「係我仲未知道點樣反應既時候,佢地……」「佢地就強行進入左我身體……」「我數唔到有幾多人,數唔到過左幾耐,我好驚,好辛苦……」「從來未有人入過黎,仲要入得咁深入……」 …
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。