一個冇能力控制自己情緒嘅人,唔配擁有配槍

政治 / 最新文章綜覽

 

 

毛定石睇完七警判刑後,其實無乜特別感覺,極其量只想話判刑太輕。係呀,真係太輕呀!我覺得應該告酷刑罪,甚至危害人類罪,等佢哋要終身監禁。嗱,危害人類罪真係有㗎,唔係吹水㗎。唔信,自己查吓Wikipedia啦。

長篇大論就唔寫啦,就一問一答去鬧醒你班盲目親政府到是非不分嘅炳權啦。係呀,我喺講你呀,藍絲。

 

Q1:警務人員當更已經有好大壓力,曾健超如果唔係用液體潑佢哋,就唔會被人拉埋一邊打,所以係抵死。曾健超咁搞,害死班警察。

A1:因為受示威者挑釁,你就可以失控去對示威者拳打腳踢嗎?咁我就同你講,你唔配做紀律部隊,你應該立即請辭。

因為你唔專業,亦情緒化。一個冇能力控制自己情緒嘅人,唔配擁有配槍。因為當你冇能力控制自己情緒時,你有機會用你嘅配槍去做出嚴重傷害社會嘅行為。

 

Q2:佢哋冤枉㗎,一日都係曾健超衰。

A2:你講嘅冤枉,如果係講告錯人,咁你就應該去投訴香港警察、律政。點解?佢哋做緝拿、檢控,居然「冤枉」了七警,咁關曾健超乜事?佢被人打,佢去投訴;人係警察自己拉,咁拉錯,告錯,都係警務署、律政署嘅錯,Right?

如果講嘅冤枉係講打人唔應該告,咁我就只能講:你唔好去死。用Q1/A1嘅邏輯已經可以 KO 你。

 

Q3:七警唔係故意打人可以輕判。

A3:咁有默契抬人去暗處打,唔係故意?唔係有組織、預謀?講遠啲,越戰時,又或者最近十年反恐戰爭中啲軍人遇到嘅壓力,肯定比香港警察高,當中亦有人因為壓力太大而濫殺平民。你估戰爭法庭會唔會接受話壓力大就輕判、甚致無罪?講呢句嘅識唔識法律㗎?

 

Q4:有朋友向我轉述,話有高級警務人員喺私人飯局內話,如果咁都唔撐警察,咁無人會做警察,又或者警察唔會再做嘢(即係執行法紀)。

A4:Well,如果佢哋嘅心理水平只係到呢個程度,真係唔做好過做。我唔介意警察公會提出集體辭職㗎。你地真係做唔嚟呢啲咁高壓力嘅工作。

再者,喂,阿哥,你出得豐厚糧就唔該做嘢,唔做嘢出糧就應該受紀律處份。重有,身為紀律人員,說甚麼:「難以接受 … 同袍激動想上街」,是公然挑釁法律體制,煽動同僚。是極嚴重違反紀律,理應立即撤職追究。

 

毛定石暫時再無補充。

 

關於作者:毛定石

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 婚前無扑過野?睇下有幾多單一個月就想離婚囉? by 焦總的蕉很腫
    女人呢,結婚前真係要同條仔扑過野先好決定結唔結。我見阿Steve又高又大隻,完全無諗過佢條野硬左都係同我中指咁上下咋,又短又牙簽,仲要分零鐘就射喎,大佬阿,我唔會犧牲自己下半身既幸福架!…
  • 呢個世界有D人,真係唔可能有女朋友 by 超哥
    經過兩年alevel同兩年asso,我發覺其實我跟本係我性格有問題。原來我本身就唔識同人溝通,之所以啲女同學驚我,唔係因為我其貌不揚咁簡單,而係我行為怪異。例如:我會喺啲女仔前面整到自己好可憐咁,仲會不停眨低自己嘅自我型像。所以啲女仔,個個…
  • 天下烏鴉一樣黑——韓國酒吧遊 by Sunshine
    其實去到邊個國家的大部份酒吧,都想係搵吃架喇,「天下男人一樣咸」係咪?落得呢啲地方,識到咩人,咪自然有咩結局囉,不過咁,原來韓國呢個地方,可能比我哋想像中更為開放。首先,喺韓國人口中「酒的店」有好多的,一啲係睇韓劇成日見到女主角坐喺啲食店入…
  • 如果有機會,你會唔會去偷食? by 小盛女
    「今日有同事問我如果有機會,我會唔會去偷食。」Mike說。「咁你點答?」女友Brenda說,並心想這個傻佬一定會答甚麼寧死也不會偷食的答案。「我話好難講,我都唔肯定自己會唔會偷食。」Mike平常地說。「咩話!?」Brenda說,內心已即時把…
  • 男女戀愛週期 by 熱豆腐仔
    「我地未拍拖個陣,佢都唔係咁既」曾經好多女仔埋怨,自從佢同男仔一齊之後,對方就好明顯無之前咁上心,感覺上變得無咁愛鍚自己,就連脾氣同鬧交都多左, 就只能慨嘆佢變左好多。曾經亦有好多男仔解釋,自從佢追左個女仔得手之後,明顯自己係無放咁多心機落…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。