中文正寫數目字,你識幾多個?

 

 

依家已經比較少人用中文正寫數目字喇。

我唔知依家小學仲駛唔駛學呢D『泥古/拾玖』野,但係舊時係會同咩中國數碼(| || |||呢種)同埋羅馬數字(XCL呢種)一齊學,然後仲要係測驗考試考你將堆數字轉黎轉去添!簡單講就係咁:

一二三四五六七八九十百千萬億
壹貳叁肆伍陸柒捌玖拾佰仟萬億

但係好老實講,依家日常生活真係好少會用到。除左一D好例外既情況。例如,你依家仲會睇下毒果日報,佢旗下既『壹傳媒』仍然係用緊『壹』,而唔係『一』;如果突然你見到講『一傳媒』,十之八九,就會當左第二間公司喇。無啦啦寫『壹本萬利』,D人又要反過來懷疑係咪會同肥佬黎有關。

而如果有朋友仲有好相信紙筆,唔玩電子過數,仲係都要派頭下寫下支票大下人既,可能亦都傾向只會用英文全寫金額就算數。反而以前既老式生意人,就會支持寫中國正寫數目字,因為貪佢唔會俾人改到張支票咁話。即係例如『六百八十九萬元正』就會變左『陸佰捌拾玖萬圓整』。嘩,心諗,咪多好多筆劃!可能以前既人真係比較得閒啦。

但ANYWAY,依家有D中國正寫數目字,已經多數用係其他既意思喇。例如陸多數都係止陸地,姓名同陸姓;肆係指緊食肆呀,放肆呀等等。至於柒,大家都對佢既印象唔多好添啦,唔可以亂咁用。當然今日既七警案,大家又會好樂意將佢轉換做柒警既。中文真係博大精深。

 

 

關於作者:鵝鑾鼻燈塔

鵝鑾鼻燈塔
前高登講故人。現為廢中。努力抵抗中年危機中。FB PAGE:https://www.facebook.com/Ellan.Ou/

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 中學時,唔准我拍拖;工作後,唔准我單身。你到底想點呀? by 高教授
    「Ranee,琴日放學個時我見到你同隔離班個個阿 Sam 拖住手喎,你點解釋呀」解釋?與男同學拖個手都要解釋?要不要好像參觀完博物館之後那樣寫個五百字的感想,描述自己在過程裡學到的知識和深刻的體會呢?「你無說話好講啦嘛?好,我同你家長講」…
  • 人失敗到盡頭總要學會打飛機 by 田小姐
    我呢位朋友,大學畢業五年,一個月前搵到一份寫字樓工,月入唔夠一萬。早幾日成班朋友約出黎食飯,呢位朋友就話佢想辭職唔做,自己搞生意。我心諗,搞生意?你連自己嘅生活都未搞得掂喎!於是我就問佢:「你份工好哋哋做咩唔做呀?」佢「唉」左一聲,話:「我…
  • 【塔羅個案】個客自我介紹:「我覺得我係一個情場殺手」 by 神婆
    Lilian今年三十幾歲啦,佢都好直接咁同我承認「自己都唔細,唔係𡃁妹仔」,想知道自己黎緊一年到底會唔會遇到好姻緣,再順手問埋工作情況咁樣。我一路洗牌,一路循例問下Lilian嘅背景。「妳做邊行架?」「我本身做PR嘅,不過⋯⋯」Lilian…
  • 「我想結婚之後先搞,有錯咩?」 by 樂人
    點會有錯呢,我覺得堅持係好事,o岩架,千其唔好俾佢得手添呀,唔係好快趙完鬆!VV,你要醒水!呢啲咁嘅臭男人,我仲見得少咩!…
  • 周庭英文叻但冇品 by Terence Yun
    重點是取笑所謂人家的不足,是無品的。英文叻係咪一定好威呢?香港人還停留係黃子華楝篤笑當中英文叻是世界第一的境界,英文好就高人一等。所以為何食洋腸、ABC以及這麼多人要做偽ABC就是這個理由。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。