中文正寫數目字,你識幾多個?

 

 

依家已經比較少人用中文正寫數目字喇。

我唔知依家小學仲駛唔駛學呢D『泥古/拾玖』野,但係舊時係會同咩中國數碼(| || |||呢種)同埋羅馬數字(XCL呢種)一齊學,然後仲要係測驗考試考你將堆數字轉黎轉去添!簡單講就係咁:

一二三四五六七八九十百千萬億
壹貳叁肆伍陸柒捌玖拾佰仟萬億

但係好老實講,依家日常生活真係好少會用到。除左一D好例外既情況。例如,你依家仲會睇下毒果日報,佢旗下既『壹傳媒』仍然係用緊『壹』,而唔係『一』;如果突然你見到講『一傳媒』,十之八九,就會當左第二間公司喇。無啦啦寫『壹本萬利』,D人又要反過來懷疑係咪會同肥佬黎有關。

而如果有朋友仲有好相信紙筆,唔玩電子過數,仲係都要派頭下寫下支票大下人既,可能亦都傾向只會用英文全寫金額就算數。反而以前既老式生意人,就會支持寫中國正寫數目字,因為貪佢唔會俾人改到張支票咁話。即係例如『六百八十九萬元正』就會變左『陸佰捌拾玖萬圓整』。嘩,心諗,咪多好多筆劃!可能以前既人真係比較得閒啦。

但ANYWAY,依家有D中國正寫數目字,已經多數用係其他既意思喇。例如陸多數都係止陸地,姓名同陸姓;肆係指緊食肆呀,放肆呀等等。至於柒,大家都對佢既印象唔多好添啦,唔可以亂咁用。當然今日既七警案,大家又會好樂意將佢轉換做柒警既。中文真係博大精深。

 

 

關於作者:鵝鑾鼻燈塔

鵝鑾鼻燈塔
前高登講故人。現為廢中。努力抵抗中年危機中。FB PAGE:https://www.facebook.com/Ellan.Ou/

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 今朝睇醫生我溝咗個姑娘 by 王歪歪
    感冒不癒,徹夜頭昏腦脹,一早連早餐都未吃,便求其找了間最近的診所看醫生。…
  • 譚順生只係一個將自己羞恥同妒忌發洩係旁人身上既懦夫 by 木人里
    儘管佢係鏡頭上點樣疼錫女兒、讚揚女兒,機場保安既一句說話,就將呢種虛偽刺穿。機場保安係傳呼機中講出一句「借個女上位既老豆」,赤裸裸咁講出左父親最心虛既野,最羞愧既野。事件既下文就好似大家所見,該名機場保安係收到投訴既第二日就被解僱了。…
  • 我們曾是最好的一對(SHESHE限制級) by 葉希林
    我認為自己與這個男人性愛不合(是性愛,不是性格,沒打錯字),那麼就換另位,試了幾個對手後,終於遇上阿輝。我不能說我十分享受與阿輝的性愛,但至少不抗拒。我喜歡他,是因為他什麼都體恤我,包括性愛。我記得第一次跟他上床,是在彼此喝得臉紅耳熱的時候…
  • 我還是太年輕了 by 麻雀
    一會,朋友們的酒杯已經見底,就招手叫來一個侍應。來的是一個年輕的啤酒推銷員,也就是我們說的「啤酒妹」。那個「啤酒妹」形像和我們在其他媒體接觸的一樣,妙齡少女,化着妝,穿着小背心,露出雙臂和半個背部,短褲,裸露的半條大腿,高筒高根靴。…
  • 多謝民建聯同新民黨,馬鞍山失去全日直出東九龍巴士嘅機會 by 達時製作 (On Time Production)
    黃泥頭居民當然開心啦——出去東九龍有兩條線,非繁忙時間又可以繼續搭89D去馬鞍山。但馬鞍山居民呢?無人理過。佢地要繼續漫遊黃泥頭先至出到東九龍。呢萬幾個客嘅感受,有人去照顧嗎?…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。