親共不討厭,討厭的是奴才相

政治 / 最新文章綜覽

 

迷信政府教的人通常有曰一論點:「你唔好逢政府必反啦」,至於「政府」二字填什麼相關字眼如警察、共產黨、官員、民建聯均可,當閣下想盲目撐某件事而想不出原因時,拿這套招式去用吧,反正這是百搭的。

教徒看事情很有單細胞生物的特質:董建華你又唔鍾意,曾蔭權你也唔喜歡,梁振英直情討撚你厭,林鄭月娥、葉劉淑儀、陳謬波、張炳良⋯⋯怎麼你眼內人人像鬼,擺明就是你葡萄眼紅才反政府,看到別人高官厚祿你就仇官仇富心裏不舒服,芸芸苟官當中或許只有吳克儉比較眾望所歸地逢人皆屌之。

但這套萬能Key有時候說不通:鬚鬚曾當了十年財政司,貪曾梁狗左右手,如果香港人逢官皆恨之,為何他現在會是最受歡迎前高官?難道樣子似卡通人物就會有卡通人物的人緣嗎?還有那個老鼠頭曾鈺成,英殖到中殖依然老神在在的政界老妖,他一直是近年十大最受歡迎議員,他還是忠心耿耿的老黨員,按照教徒邏輯,香港人罵梁匪不罵二曾,甚至奉二曾為新偶像,實在講唔通。

其實政府教徒罵人那套路並不中用,普遍香港人其實不介意那些名人姓共還是姓民,香港這個染紅醬缸鍊成都廿年了,愈有權有勢的人愈無恥無知,所謂公共話語權滿是那些反智反常識的歪理,正常人的耳膜長繭才是正常,所以偶爾有些有頭有臉的傢伙竟然曉講句人話,大家便如久旱逢甘霖—-原來世上還有曉講戈話嘅人類,真是大新聞。

所以現在有個看似冇咁重奴性,曉講幾句人類說話的鬍鬚曾走出來,大家就濕哂了。一言以蔽之,普遍香港人根本不信民主也不反共,他們只是討厭奴才的德性和尊容而已。

 

【專題:2017特首選戰】

 

關於作者:爽健

爽健
不求聞達於諸侯,只願笑傲賞江湖。

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 婚前無扑過野?睇下有幾多單一個月就想離婚囉? by 焦總的蕉很腫
    女人呢,結婚前真係要同條仔扑過野先好決定結唔結。我見阿Steve又高又大隻,完全無諗過佢條野硬左都係同我中指咁上下咋,又短又牙簽,仲要分零鐘就射喎,大佬阿,我唔會犧牲自己下半身既幸福架!…
  • 呢個世界有D人,真係唔可能有女朋友 by 超哥
    經過兩年alevel同兩年asso,我發覺其實我跟本係我性格有問題。原來我本身就唔識同人溝通,之所以啲女同學驚我,唔係因為我其貌不揚咁簡單,而係我行為怪異。例如:我會喺啲女仔前面整到自己好可憐咁,仲會不停眨低自己嘅自我型像。所以啲女仔,個個…
  • 天下烏鴉一樣黑——韓國酒吧遊 by Sunshine
    其實去到邊個國家的大部份酒吧,都想係搵吃架喇,「天下男人一樣咸」係咪?落得呢啲地方,識到咩人,咪自然有咩結局囉,不過咁,原來韓國呢個地方,可能比我哋想像中更為開放。首先,喺韓國人口中「酒的店」有好多的,一啲係睇韓劇成日見到女主角坐喺啲食店入…
  • 如果有機會,你會唔會去偷食? by 小盛女
    「今日有同事問我如果有機會,我會唔會去偷食。」Mike說。「咁你點答?」女友Brenda說,並心想這個傻佬一定會答甚麼寧死也不會偷食的答案。「我話好難講,我都唔肯定自己會唔會偷食。」Mike平常地說。「咩話!?」Brenda說,內心已即時把…
  • 男女戀愛週期 by 熱豆腐仔
    「我地未拍拖個陣,佢都唔係咁既」曾經好多女仔埋怨,自從佢同男仔一齊之後,對方就好明顯無之前咁上心,感覺上變得無咁愛鍚自己,就連脾氣同鬧交都多左, 就只能慨嘆佢變左好多。曾經亦有好多男仔解釋,自從佢追左個女仔得手之後,明顯自己係無放咁多心機落…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。