特首選舉辯論 Body Language 裁決

 

我就唔熟港聞嘅,都係當國際新聞咁睇,所以應該算公道,而且呢真係幾悶,相比起睇開果啲總統辯論,Prime Minister Questions。

首先女人參政,的確係有難度,好多comment都話呢個前政務司司長,好煩。但其實細心聽,其實開頭佢係知道有呢個問題,嘗試壓低自己把聲,就算比起參選大會都已經壓低咗。但去到後段興奮起來,打回原形,於是一個官太說教嘅形象又出番曬黎。

呢件事就算希拉里都做唔好,雖然努力壓低,但係永遠去唔到戴卓爾夫人嘅境界。另一個仲可以活生生俾你sample 嘅係文翠珊,但人地個政制係個個禮拜俾你操練,雖然高志民弱到不堪,但點講都好,都係一種操。但文太好多時嘅本我會走返出來,鐵太都有走漏嘅時候。

前財爺睇來真係番書仔,把聲本身沈,所以唔需要太多調教,可以話贏係起跑線。而且基本上節奏唔算突兀,手勢就典型美國仔好想表達自己,所以好難搵到身體語言嘅問題,或者根本就同好多美國政客打交道,或者以佢地做sample,學到唔少。當然口窒窒呢樣嘢,真係無辦法,呢樣嘢應該大把人招呼佢。但點都好,手嘅節奏尚算同語言配合,你話係真心定係訓練有素,睇佢口窒窒,似係真心。

法官大人睇來都因為多年判案經驗,自控能力好強,但同場一比較,把聲高音同薄過啊前財爺,所以先天不足無辦法,有人唔信佢,都事出有因。但必須承認佢嘅sample 無咁多,有bias嘅機會都幾大。

但身體語言同過往最不同嘅應該係前政務司司長,首先佢不斷點頭嘅頻率明顯上升,過去影片中,都唔覺得佢會咁頭up up。呢個係要不停自我肯定嘅身體語言,但照計呢位啊太係信心爆棚,點解要不斷自我肯定呢?

再者最尾法官大人嘅問題提到橫洲,當然前財爺都面有不悅,但很快回復正常狀態。但全晚手撐台兩邊嘅前政務司司長,突然做起自摸姿勢:兩手十指緊扣(見圖)。呢個係身體語言係極端防衛嘅姿勢,就係人要下意識保護自己性器官。所以到底法官大人篤中甚麼死穴,我就唔知啦。啲眾籌300萬定係一入去網站就出crazy ad 要你捐2舊嘅媒體幫唔幫你,就睇下香港有無運啦。

有科學研究指出,其實人類對其他人嘅印象,只有7%真係來自你嘅言辭內容,93%會來自你嘅non-verbal communication。所以點解薯片民望高?佢嘅body langauge 真係贏曬 seriously。

 

 

各段協助建立基本常態嘅影片

PS 鐵太境界賞析:

關於作者:膠譯館總裁

膠譯館總裁
會說法文的德奧膠一名,熱愛旅行、古典音樂,疑似和一個叫甚麼膠事錄的,還有維基百科有不可告人的關係,但最重要係崇優,其實這個世界沒有左膠,只有腦殼壞掉和知識不足,卻扮很有料,但往往笨實而轉彎不能

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 琴日我第1次約PTGF,有感而發(利申23歲男) by losing her was blue
    話說前日放假,無聊係IG到禁下ptgf呢樣野睇下。我就咁睇,行個街,睇場戲,全部都收人幾百蚊個鐘。但我見到個tag有成4萬幾個post。係個刻,我就知道,原來真係有人會幫襯。係到我想講句,多謝哂你班仆街毒撚/9公係到成日頂爛市,做壞規矩,寵…
  • 雞之報應 by 霏子
    二零一四年嘅春天,阿海同阿琪仲讀緊Year_One,阿海仲未識到Miki,同阿琪仲係好friend。嗰一年,佢地見證咗一場悲劇,阿海稱為「雞之報應」。 …
  • TVB 是大到不能倒 by 阿享
    香港有咩企業唔可執笠?公營企業,港燈、中電,煤氣?四大發展商?港鐵?港交所?你依家要我答,通通唔係。TVB先係最香港大唔能夠執笠嘅企業。…
  • 與其同條女去遊埠鬧交,不如陪下老母去旅行 by 何君默
    同阿媽同埋同條女去旅行係一定有分別嘅,但係我真係從來冇諗過同阿媽去旅行可以去得咁過癮,咁開心。…
  • 【塔羅個案】你身邊有無日日覺得自己懷才不遇嘅人? by 神婆
    你唔知道自己鍾意、擅長做咩唔緊要,起碼你要話到比我知你討厭、抗拒做啲咩,咁我先可以用最少嘅問題引導到你去較清晰嘅方向;如果你咩都「唔知呀」咁,老老實實,你可能問好多問題都問不出個究竟。 …
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。