「都好吖~」

 

有冇發現香港人有句萬能口頭禪──「都好吖~」。你搵到份得雞碎咁多嘅人工,朝十晚十豬狗不如覺得好辛苦,於是同朋友大訴一輪,然後劈頭第一句多數同你講:「都好吖~」。呢四個字(連埋蛇仔),雖然講唔出咩大道理,但係好有親切感,而且係最鳩最敷衍嘅鼓勵。

有時明明件事唔算唔好,你亦唔覺得差,但好多人會衝出黎安慰你。記得我有一次去教班,有學生問我:「呀sir,你讀邊間大學咖?」「我係某某大學畢業嘅。」你估下佢講咩?唔係好奇追問、唔係講thanks for sharing、竟然係話:「都好吖~」吓?!哥哥仔,明明我都冇話唔好,而且嗰三年我都讀得非常之咁開心,點解要忽然安慰我呢?點解我要被強行鼓勵?我望唔透。

學子不責,但成個社會就係咁,即使你冇否定自己,對方都會正面「鼓勵」你。乜有人話唔好咩?乜有話唔開心咩?點解忽然將成件事強行賦予「好」嘅價值,好似同情你咁。

你讀hku,人哋會話:「叻仔喎~」
讀八大,人哋就會話:「都好吖~」,完全唔理你咩系。
讀恆管、珠海、OU、asso、ive,人哋仲會話:「都好吖~唔緊要啦~」,由此可見,有時會加多句「唔緊要啦」以示強烈鼓勵性。

「都好吖~」呢幾隻字,完全反映出成個社會嘅階級價值觀,認定你係次一等,而呢種「被鼓勵」,你係駁唔到的。所以話香港人真係好正面,成日鼓勵人,擺出一副「我們都是正能樣」嘅正能樣。相反,即使成件事真係好差,差到你要宣之於口喇,好多人仍然只係識講呢幾個字。

「我男朋友好小器成日發我脾氣……」 「都好吖~」
「我文憑試得10分咋,點算呀……」 「都好吖~」
「我GPA得1點幾咋……」 「都好吖~」
「我今個月窮到日日食粥咋……」 「都好吖~」
「我老婆勾佬呀……」 「都好吖~」

由此可見,呢句嘢其實好萬用,可以亂咁將一件事變成唔好,唔好嘅嘢都包裝得好似好美好。早排西九故宮事件,有人鬧政府事前封口不提,蔣麗芸反駁話:「有時有個驚喜畀你,都好吖~」。一句「都好吖~」,肯定咗成件事有若干價值,將明明好差好垃圾嘅嘢,重新賦予價值,你話廣東話幾咁有力度、幾咁博大精深呢。

「我間屋得一百尺咋,點住得人呀?」 「都好吖~」
「我人工唔夠一皮,搵埋都唔夠食!」 「都好吖~」
「民主黨,賣香港!」 「都好吖~」
「網上食薯片」 「都好吖~」
「全部特首候選人都係建制派喎!」 「都好吖~」
「其實除咗淋病,另外兩個都會為23條立法喎!」 「都好吖~唔緊要啦~」

香港人真是個正面的族群喔,天天自慰,樣樣都好,打牛工好、食屎好、法輪大法好、投共好、雷鋒精神好、無產階級好,总之啥都好!

 

 

關於作者:潮文社

潮文社
潮文社,實錄生活百態、個人小品,以流行通俗形式表達,由社長親筆原創,亦歡迎投稿。專頁:https://www.facebook.com/9.Literature

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 琴日我第1次約PTGF,有感而發(利申23歲男) by losing her was blue
    話說前日放假,無聊係IG到禁下ptgf呢樣野睇下。我就咁睇,行個街,睇場戲,全部都收人幾百蚊個鐘。但我見到個tag有成4萬幾個post。係個刻,我就知道,原來真係有人會幫襯。係到我想講句,多謝哂你班仆街毒撚/9公係到成日頂爛市,做壞規矩,寵…
  • 雞之報應 by 霏子
    二零一四年嘅春天,阿海同阿琪仲讀緊Year_One,阿海仲未識到Miki,同阿琪仲係好friend。嗰一年,佢地見證咗一場悲劇,阿海稱為「雞之報應」。 …
  • TVB 是大到不能倒 by 阿享
    香港有咩企業唔可執笠?公營企業,港燈、中電,煤氣?四大發展商?港鐵?港交所?你依家要我答,通通唔係。TVB先係最香港大唔能夠執笠嘅企業。…
  • 與其同條女去遊埠鬧交,不如陪下老母去旅行 by 何君默
    同阿媽同埋同條女去旅行係一定有分別嘅,但係我真係從來冇諗過同阿媽去旅行可以去得咁過癮,咁開心。…
  • 【塔羅個案】你身邊有無日日覺得自己懷才不遇嘅人? by 神婆
    你唔知道自己鍾意、擅長做咩唔緊要,起碼你要話到比我知你討厭、抗拒做啲咩,咁我先可以用最少嘅問題引導到你去較清晰嘅方向;如果你咩都「唔知呀」咁,老老實實,你可能問好多問題都問不出個究竟。 …
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。