「都好吖~」

 

有冇發現香港人有句萬能口頭禪──「都好吖~」。你搵到份得雞碎咁多嘅人工,朝十晚十豬狗不如覺得好辛苦,於是同朋友大訴一輪,然後劈頭第一句多數同你講:「都好吖~」。呢四個字(連埋蛇仔),雖然講唔出咩大道理,但係好有親切感,而且係最鳩最敷衍嘅鼓勵。

有時明明件事唔算唔好,你亦唔覺得差,但好多人會衝出黎安慰你。記得我有一次去教班,有學生問我:「呀sir,你讀邊間大學咖?」「我係某某大學畢業嘅。」你估下佢講咩?唔係好奇追問、唔係講thanks for sharing、竟然係話:「都好吖~」吓?!哥哥仔,明明我都冇話唔好,而且嗰三年我都讀得非常之咁開心,點解要忽然安慰我呢?點解我要被強行鼓勵?我望唔透。

學子不責,但成個社會就係咁,即使你冇否定自己,對方都會正面「鼓勵」你。乜有人話唔好咩?乜有話唔開心咩?點解忽然將成件事強行賦予「好」嘅價值,好似同情你咁。

你讀hku,人哋會話:「叻仔喎~」
讀八大,人哋就會話:「都好吖~」,完全唔理你咩系。
讀恆管、珠海、OU、asso、ive,人哋仲會話:「都好吖~唔緊要啦~」,由此可見,有時會加多句「唔緊要啦」以示強烈鼓勵性。

「都好吖~」呢幾隻字,完全反映出成個社會嘅階級價值觀,認定你係次一等,而呢種「被鼓勵」,你係駁唔到的。所以話香港人真係好正面,成日鼓勵人,擺出一副「我們都是正能樣」嘅正能樣。相反,即使成件事真係好差,差到你要宣之於口喇,好多人仍然只係識講呢幾個字。

「我男朋友好小器成日發我脾氣……」 「都好吖~」
「我文憑試得10分咋,點算呀……」 「都好吖~」
「我GPA得1點幾咋……」 「都好吖~」
「我今個月窮到日日食粥咋……」 「都好吖~」
「我老婆勾佬呀……」 「都好吖~」

由此可見,呢句嘢其實好萬用,可以亂咁將一件事變成唔好,唔好嘅嘢都包裝得好似好美好。早排西九故宮事件,有人鬧政府事前封口不提,蔣麗芸反駁話:「有時有個驚喜畀你,都好吖~」。一句「都好吖~」,肯定咗成件事有若干價值,將明明好差好垃圾嘅嘢,重新賦予價值,你話廣東話幾咁有力度、幾咁博大精深呢。

「我間屋得一百尺咋,點住得人呀?」 「都好吖~」
「我人工唔夠一皮,搵埋都唔夠食!」 「都好吖~」
「民主黨,賣香港!」 「都好吖~」
「網上食薯片」 「都好吖~」
「全部特首候選人都係建制派喎!」 「都好吖~」
「其實除咗淋病,另外兩個都會為23條立法喎!」 「都好吖~唔緊要啦~」

香港人真是個正面的族群喔,天天自慰,樣樣都好,打牛工好、食屎好、法輪大法好、投共好、雷鋒精神好、無產階級好,总之啥都好!

 

 

關於作者:潮文社

潮文社
潮文社,實錄生活百態、個人小品,以流行通俗形式表達,由社長親筆原創,亦歡迎投稿。專頁:https://www.facebook.com/9.Literature

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【真人真事】我見過中大counsellor,我真係見過 by 蘇豬
    Year3嘅某個下晝,我因為壓力瀕臨爆煲,終於走咗上Franklin二樓,約見中大嘅counsellor...…
  • 數到三,就射了 by 濕鳩作家
    「Come_on_James,你可不可以成熟一點呢?」這是我們分手時的對白。世上最遙遠的距離不是生與死,而是他成為了ASSO仔,而我進了港大。吃著手上的奶油豬,看著眼前這個毫無上進心的男孩,我想起了那個夜晚。…
  • 一句講哂,單身定拍拖開心? by 樂人
    單身,可以自由自在,但無人共同進退,晚上渴望擁抱;拍拖,可以分享快樂,但代價是需要承擔苦惱,盼望一點自由。世界沒有完美之事,做人如此,拍拖如此。…
  • 人失敗到盡頭總要學會打飛機 by 田小姐
    我呢位朋友,大學畢業五年,一個月前搵到一份寫字樓工,月入唔夠一萬。早幾日成班朋友約出黎食飯,呢位朋友就話佢想辭職唔做,自己搞生意。我心諗,搞生意?你連自己嘅生活都未搞得掂喎!於是我就問佢:「你份工好哋哋做咩唔做呀?」佢「唉」左一聲,話:「我…
  • 【重甜慎入】黃之鋒,當日你選擇保護我,點解今日卻要污辱我? by 木人里
    「又係佢地,黃之鋒,仲有好似叫梁國雄既一班人。」「係我仲未知道點樣反應既時候,佢地……」「佢地就強行進入左我身體……」「我數唔到有幾多人,數唔到過左幾耐,我好驚,好辛苦……」「從來未有人入過黎,仲要入得咁深入……」 …
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。