大學生回首過去,除咗讀書之外你哋仲有乜嘢?

 

呢個社會有唔少人仲認為入大學係一個必要嘅,於事死讀爛讀,為求一考考上大學,可以安枕無憂。

呢排我遇上幾個大學師弟,傾傾下我問佢哋,你哋回首過去,除咗讀書仲做過乜?

佢哋由初中開始,為咗入大學日日返學放學,放學就去補習,放假就溫書,由中一到中六,考唔到仲要讀多一年,最後入到大學。

當我問佢哋,除咗讀書之外,你哋仲做過乜?有冇做過一件事,可以好自豪咁同人講?

冇,冇人答到我。

我再問佢哋,邊個要你死讀爛讀,邊個同你哋講入大學就係好?

係絕大多數嘅情況之下,令人想死嘅唔係「絕望」。絕望只係一個狀態,一個短期嘅情況。最恐怖嘅係「見唔到希望」。

家下學生每一日返學放學,放學上堂上興趣班,所謂休息就係睇實用書同彈琴,日日做,不停做。當呢件事做咗幾年,而佢哋預見到將來幾年都唔會有任何變化,每一日就好似自己阿爸阿媽嘅扯線公仔咁,舞嚟舞去,冇人問過佢哋感受,冇人問過佢哋想要乜嘢。呢啲唔係叫絕望,而係冇希望。

如果今時今日,叫一個成年人,一個家長,要佢哋做足七日,日日做十個鐘,冇休息冇假放,放咗工要進修。我相信唔少人都會話有問題,有壓力,唔人道。

佢哋都識講,點解要個小朋友咁做?

佢哋會話,辛苦呢幾年,大個咗就知道為佢好。我都為你好,你日日做做足七日,辛苦呢幾年,可能可以上樓,上咗樓你知就我為你好。

不過記得,係可能,可能咋。

個學生日日讀都只不過係可能可以上到大學。根本就係家長找小朋友做賭注,唔問意見一嘢 ALL IN 買大細,中咗上大學還好,一但唔中開個圍,條命都輸埋。

係大家話小朋友唔捱得,小小嘢就死嗰時,呢個社會同佢哋身邊嘅人,有冇比過希望佢哋?

 

 

關於作者:Tabristory

Tabristory
文壇小賤人Tabristory

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 中學時,唔准我拍拖;工作後,唔准我單身。你到底想點呀? by 高教授
    「Ranee,琴日放學個時我見到你同隔離班個個阿 Sam 拖住手喎,你點解釋呀」解釋?與男同學拖個手都要解釋?要不要好像參觀完博物館之後那樣寫個五百字的感想,描述自己在過程裡學到的知識和深刻的體會呢?「你無說話好講啦嘛?好,我同你家長講」…
  • 人失敗到盡頭總要學會打飛機 by 田小姐
    我呢位朋友,大學畢業五年,一個月前搵到一份寫字樓工,月入唔夠一萬。早幾日成班朋友約出黎食飯,呢位朋友就話佢想辭職唔做,自己搞生意。我心諗,搞生意?你連自己嘅生活都未搞得掂喎!於是我就問佢:「你份工好哋哋做咩唔做呀?」佢「唉」左一聲,話:「我…
  • 【塔羅個案】個客自我介紹:「我覺得我係一個情場殺手」 by 神婆
    Lilian今年三十幾歲啦,佢都好直接咁同我承認「自己都唔細,唔係𡃁妹仔」,想知道自己黎緊一年到底會唔會遇到好姻緣,再順手問埋工作情況咁樣。我一路洗牌,一路循例問下Lilian嘅背景。「妳做邊行架?」「我本身做PR嘅,不過⋯⋯」Lilian…
  • 「我想結婚之後先搞,有錯咩?」 by 樂人
    點會有錯呢,我覺得堅持係好事,o岩架,千其唔好俾佢得手添呀,唔係好快趙完鬆!VV,你要醒水!呢啲咁嘅臭男人,我仲見得少咩!…
  • 周庭英文叻但冇品 by Terence Yun
    重點是取笑所謂人家的不足,是無品的。英文叻係咪一定好威呢?香港人還停留係黃子華楝篤笑當中英文叻是世界第一的境界,英文好就高人一等。所以為何食洋腸、ABC以及這麼多人要做偽ABC就是這個理由。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。