每個人身邊都有個丁常旺

 

每次見到旺叔,我都會覺得好自卑。

旺叔係我朋友圈裡面一個成日比人笑嘅男仔。你要想像的話,直接將戇夫成龍裡面個郭晉安代入去就可以。

我同旺叔唔係咩由細識到大嘅朋友,只不過係機緣巧合下相處左一段時間。每次食食野最早去到果個一定係佢,一啲都唔同間餐廳客氣,有幾多就食幾多。到其他人黎到,開始傾計吹水嘅時候,旺叔依然繼續食,但一路會聽住大家講咩,然後嘗試同大家撘嘴。

不過往往換黎嘅都係一啲八婆嘅白眼,又或者啲港女懶係高竇嘅無視。因為旺叔好多時講野都係一啲爛gag,或者係一啲令人摸唔著頭腦嘅說話,真係有時唔知點比反應佢。而且喺照顧自己方面有啲論盡,同埋有時唔太睇場合講野。

但旺叔唔係弱智,佢比在座任何一個都有內涵,而且有智慧。同樣係鬧人或者想侮辱人,你可能諗到嘅說話會係「仆你個街正臭雞」,佢講嘅會係「昔日女為娼,今為蕩子婦」。聽唔明?Sorry,唔係佢懶係野,係你文化修養低。

但我好怕同旺叔相處,因為我會覺得自卑。

旺叔係一個大情大性嘅人,開心就笑,唔開心就直接講,但我從冇見過佢喊,EQ都幾高。唔好話出到黎社會,入到大學之後仲有呢種人真係萬中無一,反而見得最多一定係我呢種敗絮其中嘅偽君子。

記得有一晚旺叔無啦啦走入黎我房,話想傾下計。言談之間,大家開始講起自己嘅過去。佢提到自己中學時比人蝦不特止,仲要連老師都針對佢,波及埋屋企人。但今日佢憑自己努力入到大學,呢種骨氣比起你任何一個五星星都黎得矜貴。

一路聽旺叔講,明明全部都係不堪回首嘅陰霾,佢可以如道家常咁同大家分享。佢話,唉都過去啦,小事黎。諗返起自己中學因爲比唔知邊個收兵,又唔知點樣單戀無果而喊苦喊忽,真係忍唔住鬧自己一句不知所謂。

筵席散去,大家各自回到平日嘅生活。旺叔依然喺群組到講佢嘅爛gag,同樣對空氣說自話一樣。我諗旺叔唔係淨係對我地先咁坦然,對每個人都係將最自我嘅一面同大家分享,只不過冇乜人會攞番個心出黎對佢。

叔旺需要嘅唔係當佢係弱勢嘅社工式關懷,而只係一班會笑佢可愛,大家都互相交心嘅朋友。佢講過羨慕我地有拖拍嘅男仔,但我相信人善人欺天不欺,你終有一日會搵到你嘅李笑好。

 

 

關於作者:海燕韶光

一個土生土長,普普通通的香港人。作為一個理科大學生,欲深信文字並非只是關乎考試學習,更是反映自己對生活的思考和態度。

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 今朝睇醫生我溝咗個姑娘 by 王歪歪
    感冒不癒,徹夜頭昏腦脹,一早連早餐都未吃,便求其找了間最近的診所看醫生。…
  • 譚順生只係一個將自己羞恥同妒忌發洩係旁人身上既懦夫 by 木人里
    儘管佢係鏡頭上點樣疼錫女兒、讚揚女兒,機場保安既一句說話,就將呢種虛偽刺穿。機場保安係傳呼機中講出一句「借個女上位既老豆」,赤裸裸咁講出左父親最心虛既野,最羞愧既野。事件既下文就好似大家所見,該名機場保安係收到投訴既第二日就被解僱了。…
  • 我們曾是最好的一對(SHESHE限制級) by 葉希林
    我認為自己與這個男人性愛不合(是性愛,不是性格,沒打錯字),那麼就換另位,試了幾個對手後,終於遇上阿輝。我不能說我十分享受與阿輝的性愛,但至少不抗拒。我喜歡他,是因為他什麼都體恤我,包括性愛。我記得第一次跟他上床,是在彼此喝得臉紅耳熱的時候…
  • 我還是太年輕了 by 麻雀
    一會,朋友們的酒杯已經見底,就招手叫來一個侍應。來的是一個年輕的啤酒推銷員,也就是我們說的「啤酒妹」。那個「啤酒妹」形像和我們在其他媒體接觸的一樣,妙齡少女,化着妝,穿着小背心,露出雙臂和半個背部,短褲,裸露的半條大腿,高筒高根靴。…
  • 多謝民建聯同新民黨,馬鞍山失去全日直出東九龍巴士嘅機會 by 達時製作 (On Time Production)
    黃泥頭居民當然開心啦——出去東九龍有兩條線,非繁忙時間又可以繼續搭89D去馬鞍山。但馬鞍山居民呢?無人理過。佢地要繼續漫遊黃泥頭先至出到東九龍。呢萬幾個客嘅感受,有人去照顧嗎?…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。