每個人身邊都有個丁常旺

 

每次見到旺叔,我都會覺得好自卑。

旺叔係我朋友圈裡面一個成日比人笑嘅男仔。你要想像的話,直接將戇夫成龍裡面個郭晉安代入去就可以。

我同旺叔唔係咩由細識到大嘅朋友,只不過係機緣巧合下相處左一段時間。每次食食野最早去到果個一定係佢,一啲都唔同間餐廳客氣,有幾多就食幾多。到其他人黎到,開始傾計吹水嘅時候,旺叔依然繼續食,但一路會聽住大家講咩,然後嘗試同大家撘嘴。

不過往往換黎嘅都係一啲八婆嘅白眼,又或者啲港女懶係高竇嘅無視。因為旺叔好多時講野都係一啲爛gag,或者係一啲令人摸唔著頭腦嘅說話,真係有時唔知點比反應佢。而且喺照顧自己方面有啲論盡,同埋有時唔太睇場合講野。

但旺叔唔係弱智,佢比在座任何一個都有內涵,而且有智慧。同樣係鬧人或者想侮辱人,你可能諗到嘅說話會係「仆你個街正臭雞」,佢講嘅會係「昔日女為娼,今為蕩子婦」。聽唔明?Sorry,唔係佢懶係野,係你文化修養低。

但我好怕同旺叔相處,因為我會覺得自卑。

旺叔係一個大情大性嘅人,開心就笑,唔開心就直接講,但我從冇見過佢喊,EQ都幾高。唔好話出到黎社會,入到大學之後仲有呢種人真係萬中無一,反而見得最多一定係我呢種敗絮其中嘅偽君子。

記得有一晚旺叔無啦啦走入黎我房,話想傾下計。言談之間,大家開始講起自己嘅過去。佢提到自己中學時比人蝦不特止,仲要連老師都針對佢,波及埋屋企人。但今日佢憑自己努力入到大學,呢種骨氣比起你任何一個五星星都黎得矜貴。

一路聽旺叔講,明明全部都係不堪回首嘅陰霾,佢可以如道家常咁同大家分享。佢話,唉都過去啦,小事黎。諗返起自己中學因爲比唔知邊個收兵,又唔知點樣單戀無果而喊苦喊忽,真係忍唔住鬧自己一句不知所謂。

筵席散去,大家各自回到平日嘅生活。旺叔依然喺群組到講佢嘅爛gag,同樣對空氣說自話一樣。我諗旺叔唔係淨係對我地先咁坦然,對每個人都係將最自我嘅一面同大家分享,只不過冇乜人會攞番個心出黎對佢。

叔旺需要嘅唔係當佢係弱勢嘅社工式關懷,而只係一班會笑佢可愛,大家都互相交心嘅朋友。佢講過羨慕我地有拖拍嘅男仔,但我相信人善人欺天不欺,你終有一日會搵到你嘅李笑好。

 

 

關於作者:海燕韶光

一個土生土長,普普通通的香港人。作為一個理科大學生,欲深信文字並非只是關乎考試學習,更是反映自己對生活的思考和態度。

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 婚前無扑過野?睇下有幾多單一個月就想離婚囉? by 焦總的蕉很腫
    女人呢,結婚前真係要同條仔扑過野先好決定結唔結。我見阿Steve又高又大隻,完全無諗過佢條野硬左都係同我中指咁上下咋,又短又牙簽,仲要分零鐘就射喎,大佬阿,我唔會犧牲自己下半身既幸福架!…
  • 呢個世界有D人,真係唔可能有女朋友 by 超哥
    經過兩年alevel同兩年asso,我發覺其實我跟本係我性格有問題。原來我本身就唔識同人溝通,之所以啲女同學驚我,唔係因為我其貌不揚咁簡單,而係我行為怪異。例如:我會喺啲女仔前面整到自己好可憐咁,仲會不停眨低自己嘅自我型像。所以啲女仔,個個…
  • 天下烏鴉一樣黑——韓國酒吧遊 by Sunshine
    其實去到邊個國家的大部份酒吧,都想係搵吃架喇,「天下男人一樣咸」係咪?落得呢啲地方,識到咩人,咪自然有咩結局囉,不過咁,原來韓國呢個地方,可能比我哋想像中更為開放。首先,喺韓國人口中「酒的店」有好多的,一啲係睇韓劇成日見到女主角坐喺啲食店入…
  • 如果有機會,你會唔會去偷食? by 小盛女
    「今日有同事問我如果有機會,我會唔會去偷食。」Mike說。「咁你點答?」女友Brenda說,並心想這個傻佬一定會答甚麼寧死也不會偷食的答案。「我話好難講,我都唔肯定自己會唔會偷食。」Mike平常地說。「咩話!?」Brenda說,內心已即時把…
  • 男女戀愛週期 by 熱豆腐仔
    「我地未拍拖個陣,佢都唔係咁既」曾經好多女仔埋怨,自從佢同男仔一齊之後,對方就好明顯無之前咁上心,感覺上變得無咁愛鍚自己,就連脾氣同鬧交都多左, 就只能慨嘆佢變左好多。曾經亦有好多男仔解釋,自從佢追左個女仔得手之後,明顯自己係無放咁多心機落…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。