分手最痛

 

分手,不論是否誰開口,都會有心痛和後悔的時候,可是分手最痛是那一種?

一開始不論是誰先開口,連自己也好像鬆了一口氣,一天過後徘迴著一種莫名的失落感,就像小魚在水中暢遊,縱然游動卻泛不起水中半點漣漪,撥動不起藏在心坎間的黯然神傷,同時無法否認心痛、依依不捨等等情緒的存在;

哭不出淚,笑不起來,猶如活魂遊太虛。

明明沒有落淚,為何仍如此難受?更要命的是從旁人口中看來自己好像沒事。

沒有劃間心間的斷腸之痛,卻有微微一酸的心悒感?

不停反覆地問自己怎麼了?

想找她/他?可是更為可怕的是那份形同陌路的感覺。

原來,來得慢的辣是最為嗆鼻,來得慢的痛是最為刻骨。

分手最痛不是立即的心痛,而是接下來的一段日子,那種揮之不去的慢性刺痛。

 

關於作者:唉瘋人

唉瘋人
「人生就像一本缺了很多頁的書,說它是一本書實在有點勉強,但它畢竟是一本書。」——芥川龍之介

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 婚前無扑過野?睇下有幾多單一個月就想離婚囉? by 焦總的蕉很腫
    女人呢,結婚前真係要同條仔扑過野先好決定結唔結。我見阿Steve又高又大隻,完全無諗過佢條野硬左都係同我中指咁上下咋,又短又牙簽,仲要分零鐘就射喎,大佬阿,我唔會犧牲自己下半身既幸福架!…
  • 呢個世界有D人,真係唔可能有女朋友 by 超哥
    經過兩年alevel同兩年asso,我發覺其實我跟本係我性格有問題。原來我本身就唔識同人溝通,之所以啲女同學驚我,唔係因為我其貌不揚咁簡單,而係我行為怪異。例如:我會喺啲女仔前面整到自己好可憐咁,仲會不停眨低自己嘅自我型像。所以啲女仔,個個…
  • 天下烏鴉一樣黑——韓國酒吧遊 by Sunshine
    其實去到邊個國家的大部份酒吧,都想係搵吃架喇,「天下男人一樣咸」係咪?落得呢啲地方,識到咩人,咪自然有咩結局囉,不過咁,原來韓國呢個地方,可能比我哋想像中更為開放。首先,喺韓國人口中「酒的店」有好多的,一啲係睇韓劇成日見到女主角坐喺啲食店入…
  • 如果有機會,你會唔會去偷食? by 小盛女
    「今日有同事問我如果有機會,我會唔會去偷食。」Mike說。「咁你點答?」女友Brenda說,並心想這個傻佬一定會答甚麼寧死也不會偷食的答案。「我話好難講,我都唔肯定自己會唔會偷食。」Mike平常地說。「咩話!?」Brenda說,內心已即時把…
  • 男女戀愛週期 by 熱豆腐仔
    「我地未拍拖個陣,佢都唔係咁既」曾經好多女仔埋怨,自從佢同男仔一齊之後,對方就好明顯無之前咁上心,感覺上變得無咁愛鍚自己,就連脾氣同鬧交都多左, 就只能慨嘆佢變左好多。曾經亦有好多男仔解釋,自從佢追左個女仔得手之後,明顯自己係無放咁多心機落…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。