如果同性戀係上帝對教徒嘅最後試煉,有幾多個教徒會落地獄?

 

 

呢排《美女與野獸》真人電影版加入咗一同男男同性戀及相關情節,令到不少基督徒、家長乜乜物物咁,企出嚟話好不該,唔可以有呢啲情節,破壞幻想童話之類之類。而人獸交(往)呢部份大家都唔覺有乜問題,即係上帝比人屌驢仔閪,唔比人磨豆腐同做屎 FUCK 鬼?點都講唔通呀?

最好笑係,睇完同性戀情節就變同性戀,睇完犯罪電影咪變殺人狂?

柒少兩秒當幫忙,唔好拉低成個世界平均智商好唔好?

但係有一日,我轉個頭諗咗陣,如果同性戀係上帝比世人最後嘅考驗呢?

首先,根據基督教同天主教教義,上帝創造每一個人,而上帝對每一個人都有佢嘅計劃。簡單啲講,上帝係你大佬,你係佢手下,總之佢派咗任務比每一個手下,差在幾時做同點做。

如果上帝係咁,要知道有一種病叫性別不安症(Gender Dysphoria),性別認同障礙(Gender identity disorder,GID)。即係一個生理係男性嘅人類對自己生理係男性感到不舒服,喺心理上認為自己係女性或者其他性別。咁上帝做每一個人,又對每一個人有安排,咁係唔係上帝玩鳩佢?

可能有人會話,同性戀就係上帝對同性戀者嘅考驗,佢哋應該要堅持上帝一男一女嘅安排,有信念就得啦!好啦,我當係啦。咁點解又唔可以一物二用,考驗班教徒呢?

冇錯,同性戀就係考驗你班教徒有冇「大愛」,神愛世人,係「世人」「世人」「世人」,唔係神愛教徒。如果神只愛教徒,當初佢唔洗派耶穌落嚟釘佢十字架啦。神嘅大愛,應該係包括地上一切生物,一切造物,包括同性戀。

上帝創造同性戀,可能就係為咗睇你班教徒有冇呢種大愛,愛上帝一切造物。而有幾多人做到?

教宗方濟各做得到,2013 年佢為同性戀者同跨性別戀者祝福。

我都聽過有神父牧師話,要包容同性戀但不鼓勵。我就想問,佢哋知唔知「包容」呢個字係點解?就係一個人比另一個人更高級,不論係知識上教養上各方面,比另一個更高層次,高層次嘅人就要體諒另一個未被教育或者層次較低嘅人,呢個就係「包容」。由幾時開始教徒係比其他人高級?

「天在人之上不造人,天在人之下不造人」

神愛嘅係世人,幾時開始呢班友仔覺得自己可以有資格去包容其他人?呢個無關用乜語氣同場合,而係呢一種未經思考就係用字上面表露嘅自我優越感令我感到噁心。而就教徒角度睇,天上天下只有上帝有資格包容世人。

退一百步,唔好話人類同性戀,大自然都有同性戀存在,比如海豚同企鵝咁,都有同性戀同戀屍癖。我之前睇過一個報告,話海豚係族群男女不平衡的情況下,為咗保持同族嘅心理健康,會主動變成同性戀,直到遇到另一個族群為止。

咁同性戀呢個概念,會唔會就係上帝比世人最後一個考驗呢?

而上帝一早就比咗解決方法佢嘅教徒。

愛你的敵人如愛你的弟兄。

而有幾多教徒不停向同性戀者宣揚自己嘅憎恨?有幾多人聽到讀經班斷章取義就出嚟話上帝懀恨同性戀?而有幾多人真係記得上帝造每一個人,又對每一個有佢嘅安排?

又有幾多人記得,上帝係大愛,係愛你嘅敵人如弟兄?

懺悔吧,宣揚憎恨的教徒。

 

 

關於作者:Tabristory

Tabristory
文壇小賤人Tabristory

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 今朝睇醫生我溝咗個姑娘 by 王歪歪
    感冒不癒,徹夜頭昏腦脹,一早連早餐都未吃,便求其找了間最近的診所看醫生。…
  • 譚順生只係一個將自己羞恥同妒忌發洩係旁人身上既懦夫 by 木人里
    儘管佢係鏡頭上點樣疼錫女兒、讚揚女兒,機場保安既一句說話,就將呢種虛偽刺穿。機場保安係傳呼機中講出一句「借個女上位既老豆」,赤裸裸咁講出左父親最心虛既野,最羞愧既野。事件既下文就好似大家所見,該名機場保安係收到投訴既第二日就被解僱了。…
  • 我們曾是最好的一對(SHESHE限制級) by 葉希林
    我認為自己與這個男人性愛不合(是性愛,不是性格,沒打錯字),那麼就換另位,試了幾個對手後,終於遇上阿輝。我不能說我十分享受與阿輝的性愛,但至少不抗拒。我喜歡他,是因為他什麼都體恤我,包括性愛。我記得第一次跟他上床,是在彼此喝得臉紅耳熱的時候…
  • 我還是太年輕了 by 麻雀
    一會,朋友們的酒杯已經見底,就招手叫來一個侍應。來的是一個年輕的啤酒推銷員,也就是我們說的「啤酒妹」。那個「啤酒妹」形像和我們在其他媒體接觸的一樣,妙齡少女,化着妝,穿着小背心,露出雙臂和半個背部,短褲,裸露的半條大腿,高筒高根靴。…
  • 多謝民建聯同新民黨,馬鞍山失去全日直出東九龍巴士嘅機會 by 達時製作 (On Time Production)
    黃泥頭居民當然開心啦——出去東九龍有兩條線,非繁忙時間又可以繼續搭89D去馬鞍山。但馬鞍山居民呢?無人理過。佢地要繼續漫遊黃泥頭先至出到東九龍。呢萬幾個客嘅感受,有人去照顧嗎?…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。