再見了板燒雞腿包

 

相比大家都冇份的特首吮舉,老麥板燒雞腿包輕輕的走了才是尋常百姓的正經事。

一間餐廳狠心裁掉頗受歡迎及好評的食物,畢竟是很不尋常之舉,傻嘅人都知建立一個膾炙人口的招牌菜是多困難的事,就拿我的圈子做例子吧:內子戒吃牛肉,豬柳之類她也不感興趣(她是吃熱香餅餐都會放棄豬柳——我當然是清道夫),唯一能令她陪我吃老麥的理由,便是板燒雞腿包,燒雞肉質比較嫩,它的芡汁亦頗醒胃,在下風聞友儕之間,板雞算是人氣唔差嘅麥當勞食品,快餐來說,吃板雞不會冒險。

過去唯有讓它過去,來不及從頭喜歡你,板燒雞腿包就暫時被退休了,君要板雞死,板雞焉能不死?我當然不知道麥當勞內部經過幾多言堂之後才處死板雞,然而自毀長城這回事,香港人香港事其實並不陌生。

正如香港呢間餐廳,廿年來由心繫他店的賣港賊主理,牠們不斷斷送食客引以為榮的食品 —- 廉潔、法治、自由、人權 —- 香港現在就似一間賣剩一兩款前東主招牌菜的褪色餐廳,廉潔變成不潔,法治換成蛋治,自由空餘鼓油,人權淪為人豚,那班不肖的賣店賊日日敗家,昨日落一毒,今日炒一人,明日毀一枱,面不改容,這間餐廳的店長竟然是後街那班地痞黑社會欽點的小混混,契弟毀了餐廳百年基業,敵進彼退,然後就賴食客吵吵鬧鬧有破壞冇建築,屌你老母,有冇咁撚鳩屎嘅生意經?

面對如此境況,隨便一個正常人都知道呢間餐廳首先必須把賣店賊革職,同時硬起心腸對抗後街鳩屎餐廳的干預和搔擾,自強方可自重是常識吧。

香港這間餐廳臥虎藏龍,無能者竊居其位,有能者望店輕歎,盲的傢伙都看得出問題在哪,剩下的就是那些不想眼看餐廳早晚倒閉的人該做什麼,非不能也,實未為也。

 

關於作者:爽健

爽健
不求聞達於諸侯,只願笑傲賞江湖。

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【塔羅個案】有個客為咗受男人歡迎,走去養狐仙 by 神婆
    Rebecca唔算係一個好精明嘅女人,佢做侍應嘅,但因為唔識英文,所以黎黎去去都係喺啲大財團連鎖店度打工。佢本身外表唔算特別標青,年紀都唔係青春少艾;偏偏對愛情仲有好強烈憧憬,渴望壯健、俊美嘅肉體同外表,「咁我先有安全感」,佢咁講。…
  • 【真人真事】現代名妓嘅完美經營模式 by 阿標
    佢一心想做雞,都係想多啲錢去多啲日本,但佢想做雞之餘,又非常揀擇喎,咁點算呢?佢就諗到一個「以服務換服務」既經營模式:橫掂都係去旅行,佢就用旅行去做交換。你只須要提供來回機票,基本食宿,佢就提供性愛服務同拖手仔行街街。而最鬼馬地方係,朋友S…
  • 【真人真事】識到個唔會去蒲既女朋友,其實已經好好 by 熱豆腐仔
    男女之間拍拖,點都會有嘈交既時候。 而好多時都係基於對方同異性有懷疑過份親密既行為,好似成個醋罈子打爆左一樣,成地酸味湧上心頭 。//除左舊知已舊朋友舊同學舊同事之外,往往出現最多異性既,就係Party或者酒吧。…
  • 【重口味真人真事】禁室 · 幼齒 · 血紅色 by 陸子瀧
    AV女優將會長駐在互聯網上,不會消失。…
  • 有咩好得過有馬紀筠做女朋友? by 毛言地
    講外表唔係差,甚至有一種睇片仲靚過睇相嘅感覺(嗱,你唔好話我知你冇睇過),而且一個喺床上面配合度咁高嘅女朋友,冇邊個男人會討厭。講真吖,好多女仔連含都未必肯,仲話要拍片?你今晚準備定瞓廳都可以。你話我咁諗好膚淺咩?有幾多個女仔大叫碧咸靚仔同…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。