其實我真心唔明鬼佬有乜好

 

 

「識揀梗係揀鬼佬啦,蘭貴坊最多。」90後Bibi說。
「吓,點解?」Brenda說。
「鬼佬通常都有錢啲,移民得嚟香港都係專業人士啦,而且多數自己住,即係有樓啦!」Bibi得戚地說。
「未必㗎喎,可能純粹嚟旅遊玩吓。」Brenda說。
「就算唔講錢,性格都好好多啦,gentleman之餘仲識氹女仔,又浪漫喎,開口埋口都I love you同I miss you,唔似啲港男咁叫佢講句我愛你好似逼佢去死咁。」Bibi說。
「其實Gentleman呢家嘢可以扮嘅,有時我反而覺得好假。」Brenda說。
「講你都唔明㗎啦,唔講喇,約咗Benjamin食lunch,拜。」Bibi說。

Bibi可說是我認識的人當中崇洋崇到出哂面的一位,很容易知道她當天有沒有約會,因為她平日上班都是素顏、運動外套及長褲,但有約的話一定是濃妝、貼身衫、短裙加黑絲。她有很多交友apps,但只會挑鬼佬來聊天,不論是單身的還是有婦之夫,上班只是她的兼職,正職是吊金龜。有趣的是她很愛與同事分享她與鬼佬相處的事,可能覺得巧威威吧?

她說鬼佬都不用吃飯,午餐喝咖啡、晚餐喝酒便足夠,於是她也一樣不吃飯,頂多喝杯朱古力便算,回公司再吃麵包餅乾。鬼佬喜歡到公園散步看書,接觸大自然,於是最怕曬太陽的她說從小到大最愛戶愛活動。我也試過撞到Bibi與鬼佬一起吃飯,鬼佬身型高挑,像模特兒,戴黑超,一見面就攬腰掃背,難道這些便是gentleman的表現?我真是傻傻分不清楚。

我們一班八公八婆同事都暗暗地說鬼佬也是人,怎會不用吃飯?除非他練仙!大家都說鬼佬一早已吃飽,只是連飯錢也不想花在Bibi身上,想吃免費餐而已,傻傻的Bibi還懵然不知。通常她連續幾天濃妝之後又會素顏一段時間,至於是鬼佬o趙完鬆、連鬼佬都唔「吼」佢還是她自己看不上眼,就不得而知了。

其實我不明白為何這麽多人崇洋,可能是在澳洲時看到太多專食女的鬼佬吧?他們說落club只是為了食女,看對了眼,喝杯酒聊幾句便可以上房,還覺得我不喝酒不落club很奇怪。我承認我是偏愛港男,原因很簡單,大家都說廣東話,至少我說爛gag他會懂得笑,文化差異沒有那麼大,雖然間中也會投訴港男不夠浪漫,不夠甜言蜜語,但行動總比花言巧語更重要。

題外話,其實鬼佬更愛AA制,男女平等嘛,反而我發覺部分港男都比較大男人,喜歡爭畀錢,就算AA制他都會計若數,不介意多付一點點。又有人投訴港男太幼稚,長不大,終日喜歡打機,其實鬼佬咪一樣,只是他們更懂得裝成熟。懶gentleman的鬼佬與坦誠爆粗的港男,還是後者更可愛。

 

 

關於作者:小盛女

小盛女
80後中環打工妹,誓要追求work life balance的生活,並當一個幸福的食家。FB PAGE:https://www.facebook.com/littlevibrantgirl

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 琴日我第1次約PTGF,有感而發(利申23歲男) by losing her was blue
    話說前日放假,無聊係IG到禁下ptgf呢樣野睇下。我就咁睇,行個街,睇場戲,全部都收人幾百蚊個鐘。但我見到個tag有成4萬幾個post。係個刻,我就知道,原來真係有人會幫襯。係到我想講句,多謝哂你班仆街毒撚/9公係到成日頂爛市,做壞規矩,寵…
  • 雞之報應 by 霏子
    二零一四年嘅春天,阿海同阿琪仲讀緊Year_One,阿海仲未識到Miki,同阿琪仲係好friend。嗰一年,佢地見證咗一場悲劇,阿海稱為「雞之報應」。 …
  • TVB 是大到不能倒 by 阿享
    香港有咩企業唔可執笠?公營企業,港燈、中電,煤氣?四大發展商?港鐵?港交所?你依家要我答,通通唔係。TVB先係最香港大唔能夠執笠嘅企業。…
  • 【塔羅個案】你身邊有無日日覺得自己懷才不遇嘅人? by 神婆
    你唔知道自己鍾意、擅長做咩唔緊要,起碼你要話到比我知你討厭、抗拒做啲咩,咁我先可以用最少嘅問題引導到你去較清晰嘅方向;如果你咩都「唔知呀」咁,老老實實,你可能問好多問題都問不出個究竟。 …
  • 點一根煙,記梁天琦 by 程悅
    作為投過他和梁頌恆的新界東選民,我總想找回那夜曾支持他的六萬多人,大家現在是意氣消沉得不欲說話,還是早已恨透他的「懦弱」,變成在連登為他入獄而喝采的人?我寧願相信,大家只是對現實無語,像面對抑鬱病人,了解的盡頭反而吐不出半句安慰說話。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。