英國提早大選:點解要變成最高機密咁無人知

我行山、我恐懼、我call大選

 

英國今年會提早大選,膠事錄圈子裡其實講咗好一排。理智地講,民意調查咁樣,英國政客要生存,要續命,自然就要係自己民望嘅最高點,解散國會,以求盡可能,延長任期。

所以收到英鎊急跌,首相府突然宣布週二有宣布,膠事錄都幾乎寫定無壞。因為唯一要查嘅係,「2011年國會任期法」點樣可以解散國會,然後文翠珊係用不信任議案,定係解散議會提案,長痛定短痛。

香港時間六點,文翠珊突然提早三個字行出來,公佈咗行家震驚嘅消息,香港嘅係真假震驚就唔知,英國傳媒人其實都係回過神來,喔,終於都係,或者好似陸龜咁講:「結果我估中真係扔個波俾工黨自己slow slow fight。」

 

我行山 我誤判 我解散國會

媒體震盪過後,文翠珊係接受ITV訪問時,佢自己行深時發覺誤判,留歐反對派阻住曬,所以180度大轉彎。3月底仲表示「做好做滿」,而家就驚人地表示要Call for 提早大選。

 

但故事係唔係真,膠事錄真係好懷疑。但其實唔係好遠,10年前,有場前車之鑑,叫做白高敦那場「說好的提早大選」。

 

白高敦終於係2007年,終於實現10年宿願,貝理雅落台,佢問鼎相位,初時都幾虎頭,但去到2007年底,白膠敦民望暴跌笑話連連,甚至俾人恥笑到今日。

點解?太早講提早大選。當時未有「國會任期法」,而且新首相解散國會取得授權,都係慣常做法。因此白高敦繼位3個月,民情看漲,就應該解散國會,因此係工黨大會度,吹到恆曬要大選,只差選舉口號未出街。

但問題係白高敦自己都未林好,又要徵詢其他閣僚意見,消息通曬天,最後竟然縮沙,之後大家對佢點睇,大家都見到。

 

之後大家對佢點睇,大家都見到。

 

白膠敦在前,所以文翠珊就算見到polling 好有利,都唔可以見獵心喜,而家先搞堆我行山,我恐懼,我誤判出黎,當然少不免,就係一堆「誠信問題」。

 

 

或者可能以後談判有問題啦,但呢個要生存定係要生存嘅問題,附近搵個OL你就知道答案。

膠事錄持續Twitter跟進

 

關於作者:寰雨膠事錄 Gaus.ee

寰雨膠事錄 Gaus.ee
正體中文最專業、有品味既國際新聞(回帶)放送會社,每小時22分提供更新

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 中學時,唔准我拍拖;工作後,唔准我單身。你到底想點呀? by 高教授
    「Ranee,琴日放學個時我見到你同隔離班個個阿 Sam 拖住手喎,你點解釋呀」解釋?與男同學拖個手都要解釋?要不要好像參觀完博物館之後那樣寫個五百字的感想,描述自己在過程裡學到的知識和深刻的體會呢?「你無說話好講啦嘛?好,我同你家長講」…
  • 人失敗到盡頭總要學會打飛機 by 田小姐
    我呢位朋友,大學畢業五年,一個月前搵到一份寫字樓工,月入唔夠一萬。早幾日成班朋友約出黎食飯,呢位朋友就話佢想辭職唔做,自己搞生意。我心諗,搞生意?你連自己嘅生活都未搞得掂喎!於是我就問佢:「你份工好哋哋做咩唔做呀?」佢「唉」左一聲,話:「我…
  • 【塔羅個案】個客自我介紹:「我覺得我係一個情場殺手」 by 神婆
    Lilian今年三十幾歲啦,佢都好直接咁同我承認「自己都唔細,唔係𡃁妹仔」,想知道自己黎緊一年到底會唔會遇到好姻緣,再順手問埋工作情況咁樣。我一路洗牌,一路循例問下Lilian嘅背景。「妳做邊行架?」「我本身做PR嘅,不過⋯⋯」Lilian…
  • 「我想結婚之後先搞,有錯咩?」 by 樂人
    點會有錯呢,我覺得堅持係好事,o岩架,千其唔好俾佢得手添呀,唔係好快趙完鬆!VV,你要醒水!呢啲咁嘅臭男人,我仲見得少咩!…
  • 周庭英文叻但冇品 by Terence Yun
    重點是取笑所謂人家的不足,是無品的。英文叻係咪一定好威呢?香港人還停留係黃子華楝篤笑當中英文叻是世界第一的境界,英文好就高人一等。所以為何食洋腸、ABC以及這麼多人要做偽ABC就是這個理由。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。