英國提早大選:點解要變成最高機密咁無人知

我行山、我恐懼、我call大選

 

英國今年會提早大選,膠事錄圈子裡其實講咗好一排。理智地講,民意調查咁樣,英國政客要生存,要續命,自然就要係自己民望嘅最高點,解散國會,以求盡可能,延長任期。

所以收到英鎊急跌,首相府突然宣布週二有宣布,膠事錄都幾乎寫定無壞。因為唯一要查嘅係,「2011年國會任期法」點樣可以解散國會,然後文翠珊係用不信任議案,定係解散議會提案,長痛定短痛。

香港時間六點,文翠珊突然提早三個字行出來,公佈咗行家震驚嘅消息,香港嘅係真假震驚就唔知,英國傳媒人其實都係回過神來,喔,終於都係,或者好似陸龜咁講:「結果我估中真係扔個波俾工黨自己slow slow fight。」

 

我行山 我誤判 我解散國會

媒體震盪過後,文翠珊係接受ITV訪問時,佢自己行深時發覺誤判,留歐反對派阻住曬,所以180度大轉彎。3月底仲表示「做好做滿」,而家就驚人地表示要Call for 提早大選。

 

但故事係唔係真,膠事錄真係好懷疑。但其實唔係好遠,10年前,有場前車之鑑,叫做白高敦那場「說好的提早大選」。

 

白高敦終於係2007年,終於實現10年宿願,貝理雅落台,佢問鼎相位,初時都幾虎頭,但去到2007年底,白膠敦民望暴跌笑話連連,甚至俾人恥笑到今日。

點解?太早講提早大選。當時未有「國會任期法」,而且新首相解散國會取得授權,都係慣常做法。因此白高敦繼位3個月,民情看漲,就應該解散國會,因此係工黨大會度,吹到恆曬要大選,只差選舉口號未出街。

但問題係白高敦自己都未林好,又要徵詢其他閣僚意見,消息通曬天,最後竟然縮沙,之後大家對佢點睇,大家都見到。

 

之後大家對佢點睇,大家都見到。

 

白膠敦在前,所以文翠珊就算見到polling 好有利,都唔可以見獵心喜,而家先搞堆我行山,我恐懼,我誤判出黎,當然少不免,就係一堆「誠信問題」。

 

 

或者可能以後談判有問題啦,但呢個要生存定係要生存嘅問題,附近搵個OL你就知道答案。

膠事錄持續Twitter跟進

 

關於作者:寰雨膠事錄 Gaus.ee

寰雨膠事錄 Gaus.ee
正體中文最專業、有品味既國際新聞(回帶)放送會社,每小時22分提供更新

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【塔羅個案】著名大學 Year 1 學生問「我點先可以做到 Hall Queen」 by 神婆
    「我想做Hall_Queen,錢唔係問題,妳話我知點做。」Hall...Hall_Queen?我聽到呢句說話嘅時候,個心打咗個突,腦入面唔知點解諗起當年讀女校時,啲女同學曾經有一期好鍾意睇嘅《Gossip_Girls》。即係咁,如果做Hal…
  • 大齡單身女總要求:「還不快點介紹好男人給我認識?」 by 鵝鑾鼻燈塔
    我認識的朋友,雖未致於完全是重度宅男,而且有一份優厚的收入和專業資格,但生活極為規律,不煙不酒,不喜交際應酬,平時看看書跑跑步,也懶得出外旅遊,反而喜歡行山釣魚打橋牌,你問他們好不好,的確好仔!但這樣的生活,也悶過大佛寺了吧。和他們一起,如…
  • 溝女攻略,男仔最緊要「唔要面」 by 肥姨姨
    「點解條件咁好嘅自己依然單身,但係嗰班狗公竟然可以日日攬女,過得逍遙快活羡煞旁人呢?」好大嘅一個原因係因為狗公好「唔要面」。…
  • Final Year 的鬱燥 by 麥精維他奶
    大學四年,說長不長,說短其實真係幾短。上莊,玩Ocamp,時間稍瞬即逝。係不知不覺之間,大學嘅生涯就會黎到最後一年。係呢幾年間,大學校園無咩變過,但係身邊人會變,事都會變。一系列嘅轉變睇落好似好理所當然,但係又難以適從。心入面果一份不安,慢…
  • 韓國野根本係垃圾食物 by 賤咀男
    韓國本身係一個窮到燶嘅國家,所以正宗「韓國菜」又寒酸種類又少。來來去去都係果幾樣料、果幾種味,上面加果幾種蔬菜絲一D變化都冇。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。