「咦,你搵左工未﹖」

 

「咦,你搵左工未﹖」、「喂你報左咩工﹖」、「你有冇考CRE啊﹖」、「咦你讀埋今年就畢業,你諗住做咩﹖」、「喂你搵工搵成點﹖」……

一年多前,踏入大學最後一年,有種潮流變了樣的感覺,姨媽姑姐叔伯兄弟尚且不在話下,就當是他們過時過節的口頭蟬,用以表示他們對疏於見面的世侄的一種親切熱情的關懷。可是,就連畢業後甚少往來的舊同學,以至剛剛認識的新朋友都以這幾句來打開話匣子的時候,就難免有些煩厭。偶爾和朋友訴說起這些事,有些還會說﹕「我係你,就會同佢地講,關你_事咩,哈哈」「咁人地都係關心你姐,哈哈」我一般會這樣笑笑說,當中有多少是關心,有多少是八掛,你心裡清楚。

當身邊有一些朋友次次見面都說他們要準備一兩三四五個工作面試、再有一些告訴你他們已有大公司工作offer,所以打算hea讀餘下數個月,還有很多人聊來聊去也離不開找工作的事,令人難免有點壓力、有點吃不消。尤其是他們得知我在最後一個暑假報讀了外國的暑假課程,不少人都露出一副看到了UFO一般的驚訝模樣,緊張兮兮地問﹕「你不怕找不到工作嗎﹖很多公司都在暑假開始上班喔」

怕不怕找不到工作啊﹖我怕。

不過有時不知好歹地想,即使同學得到的那份工作無條件聘請了我,我也無福消受。這時候或會有人衝出來說﹕「你屋企大把錢啊﹖唔係大把錢有工你都唔做係咪犯賤﹖」係,可能有人會覺得這樣是犯賤,可能有人會覺得這樣是不成熟,未長大,太任性,或者未認清楚事實。就當是我犯賤,我想找一份我真心喜歡的工作,也不要甚麼很偉大地說要幫到多少人,至少要自己覺得有意思的工作,我才會想做。

「我有諗過做XX,你會不會覺得浪費了大學學位﹖」我問。
「不會啊,就去見識一個這個世界,我覺得很適合你的性格。去吧﹗」有幾個好朋友,甚至師長也這麼說,真的讓我舒了一大口氣。對喔,我就是想出去看看這個大大的世界,好歹我也是一隻「冇雀既腳仔」。加上近年身邊又認識了不少剛畢業就和好友結伴創業,又或和我一樣準備畢業卻同時在創業的朋友,以及過去一年到海外遊歷的見聞,才確切感覺到「在香港打工」不是畢業後的唯一的可能性。

再過一個月就二十有二,也差不多考完試畢業,孔子說:「吾十有五而志於學,三十而立,四十而不惑,五十而知天命,六十而耳順,七十從心所欲不越矩。」到底在三十歲能自立於世以前,你可以讓自己過得多麼荒唐破格和不一樣﹖每個人都有不同的答案。不過……

每天醒來,帶著一副厭世的樣子上班,從星期一盼望著星期五的來臨,甚至想放幾天病假來逃避工作,會是你想要的生活嗎﹖

 

關於作者:月出

九十後,不知好歹,膽小而勇敢,剛開始真正認識這個花花世界。

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【塔羅個案】有個客為咗受男人歡迎,走去養狐仙 by 神婆
    Rebecca唔算係一個好精明嘅女人,佢做侍應嘅,但因為唔識英文,所以黎黎去去都係喺啲大財團連鎖店度打工。佢本身外表唔算特別標青,年紀都唔係青春少艾;偏偏對愛情仲有好強烈憧憬,渴望壯健、俊美嘅肉體同外表,「咁我先有安全感」,佢咁講。…
  • 【真人真事】現代名妓嘅完美經營模式 by 阿標
    佢一心想做雞,都係想多啲錢去多啲日本,但佢想做雞之餘,又非常揀擇喎,咁點算呢?佢就諗到一個「以服務換服務」既經營模式:橫掂都係去旅行,佢就用旅行去做交換。你只須要提供來回機票,基本食宿,佢就提供性愛服務同拖手仔行街街。而最鬼馬地方係,朋友S…
  • 【真人真事】識到個唔會去蒲既女朋友,其實已經好好 by 熱豆腐仔
    男女之間拍拖,點都會有嘈交既時候。 而好多時都係基於對方同異性有懷疑過份親密既行為,好似成個醋罈子打爆左一樣,成地酸味湧上心頭 。//除左舊知已舊朋友舊同學舊同事之外,往往出現最多異性既,就係Party或者酒吧。…
  • 【重口味真人真事】禁室 · 幼齒 · 血紅色 by 陸子瀧
    AV女優將會長駐在互聯網上,不會消失。…
  • 有咩好得過有馬紀筠做女朋友? by 毛言地
    講外表唔係差,甚至有一種睇片仲靚過睇相嘅感覺(嗱,你唔好話我知你冇睇過),而且一個喺床上面配合度咁高嘅女朋友,冇邊個男人會討厭。講真吖,好多女仔連含都未必肯,仲話要拍片?你今晚準備定瞓廳都可以。你話我咁諗好膚淺咩?有幾多個女仔大叫碧咸靚仔同…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。