如果蘇軾考DSE

 

拿,教育局班友就戇居居嘅,如果啲大文學家生不逢時,生着係香港,又要去考公開試,咁唔好話做作家,書都無得佢地讀添呀。今日先講下宋代豪放派嘅蘇軾,乜乜乜「明月幾時有,把酒問青天」(水調歌頭),「大江東去,浪淘盡」(念奴嬌),中學都一定讀過,不過佢最勁嘅,其實係呢篇文——

佢細細個考試嗰陣,作左篇《刑賞忠厚之至論》,入面有個咁嘅例子︰話說以前有個大法官叫皋陶,佢判左個罪犯死刑,之後堯帝話大和解特赦個罪犯。咁皋陶又唔gur喎,咪剩剩雞捉佢返嚟判多次死刑囉,但又咁唔好彩畀堯帝知道,佢又行使特權赦免佢。如是者,皋陶定左三次罪,堯帝赦足三次罪。蘇軾就用呢個例子,論證刑賞重寬,寧縱勿枉。

其時班主考見到都突左一突,心諗點解個例子我地飽讀詩書都未聽過。當時又未有google神,佢地就三口六面搵蘇軾問清楚啦︰「喂細路,句嘢有無reference先,footnote識唔識落呀你?」點知蘇軾聽完之後,就大笑左幾聲,然後講句「想當然耳」。譯返做廣東話即係︰「無呀,我作架炸。皋陶係釘官,堯帝又係仁君,一個殺人一個放人,好正常啫,估都估到係咁啦——一定係咁,除非唔係。」

嘩大佬,咁即係吹水啦,考試唔背例子入場仲要老作?考評局班友實肥硬你,下年請早啦廢青。但歐陽修班友就開通啦,話呢條友雖然係老吹,但又吹得合情合理,有膽識有諗頭,咪頒左個科舉第二畀佢囉。(本應係第一嘅,因為嗰時係塗名考試,用而家講法,即係份卷只得考生編號,見唔到學生名。主考歐陽修驚份卷係佢大弟子曾鞏嘅,容乜易到時被人話黑哨,咪特登將最好嗰份排去第二名。點估到,原來份嘢係蘇軾寫嘅。換着係用人唯親嘅香港,就無呢支歌仔唱啦。)

咁考評局班友,認為事實勝於雄辯,存在就是合理,吳克儉仲未落台,一日係局長,一日都係好人呀。

 

 

關於作者:賽德克

八十後,以讀書睇戲為樂。

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【塔羅個案】著名大學 Year 1 學生問「我點先可以做到 Hall Queen」 by 神婆
    「我想做Hall_Queen,錢唔係問題,妳話我知點做。」Hall...Hall_Queen?我聽到呢句說話嘅時候,個心打咗個突,腦入面唔知點解諗起當年讀女校時,啲女同學曾經有一期好鍾意睇嘅《Gossip_Girls》。即係咁,如果做Hal…
  • 大齡單身女總要求:「還不快點介紹好男人給我認識?」 by 鵝鑾鼻燈塔
    我認識的朋友,雖未致於完全是重度宅男,而且有一份優厚的收入和專業資格,但生活極為規律,不煙不酒,不喜交際應酬,平時看看書跑跑步,也懶得出外旅遊,反而喜歡行山釣魚打橋牌,你問他們好不好,的確好仔!但這樣的生活,也悶過大佛寺了吧。和他們一起,如…
  • 溝女攻略,男仔最緊要「唔要面」 by 肥姨姨
    「點解條件咁好嘅自己依然單身,但係嗰班狗公竟然可以日日攬女,過得逍遙快活羡煞旁人呢?」好大嘅一個原因係因為狗公好「唔要面」。…
  • Final Year 的鬱燥 by 麥精維他奶
    大學四年,說長不長,說短其實真係幾短。上莊,玩Ocamp,時間稍瞬即逝。係不知不覺之間,大學嘅生涯就會黎到最後一年。係呢幾年間,大學校園無咩變過,但係身邊人會變,事都會變。一系列嘅轉變睇落好似好理所當然,但係又難以適從。心入面果一份不安,慢…
  • 韓國野根本係垃圾食物 by 賤咀男
    韓國本身係一個窮到燶嘅國家,所以正宗「韓國菜」又寒酸種類又少。來來去去都係果幾樣料、果幾種味,上面加果幾種蔬菜絲一D變化都冇。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。