如果蘇軾考DSE

 

拿,教育局班友就戇居居嘅,如果啲大文學家生不逢時,生着係香港,又要去考公開試,咁唔好話做作家,書都無得佢地讀添呀。今日先講下宋代豪放派嘅蘇軾,乜乜乜「明月幾時有,把酒問青天」(水調歌頭),「大江東去,浪淘盡」(念奴嬌),中學都一定讀過,不過佢最勁嘅,其實係呢篇文——

佢細細個考試嗰陣,作左篇《刑賞忠厚之至論》,入面有個咁嘅例子︰話說以前有個大法官叫皋陶,佢判左個罪犯死刑,之後堯帝話大和解特赦個罪犯。咁皋陶又唔gur喎,咪剩剩雞捉佢返嚟判多次死刑囉,但又咁唔好彩畀堯帝知道,佢又行使特權赦免佢。如是者,皋陶定左三次罪,堯帝赦足三次罪。蘇軾就用呢個例子,論證刑賞重寬,寧縱勿枉。

其時班主考見到都突左一突,心諗點解個例子我地飽讀詩書都未聽過。當時又未有google神,佢地就三口六面搵蘇軾問清楚啦︰「喂細路,句嘢有無reference先,footnote識唔識落呀你?」點知蘇軾聽完之後,就大笑左幾聲,然後講句「想當然耳」。譯返做廣東話即係︰「無呀,我作架炸。皋陶係釘官,堯帝又係仁君,一個殺人一個放人,好正常啫,估都估到係咁啦——一定係咁,除非唔係。」

嘩大佬,咁即係吹水啦,考試唔背例子入場仲要老作?考評局班友實肥硬你,下年請早啦廢青。但歐陽修班友就開通啦,話呢條友雖然係老吹,但又吹得合情合理,有膽識有諗頭,咪頒左個科舉第二畀佢囉。(本應係第一嘅,因為嗰時係塗名考試,用而家講法,即係份卷只得考生編號,見唔到學生名。主考歐陽修驚份卷係佢大弟子曾鞏嘅,容乜易到時被人話黑哨,咪特登將最好嗰份排去第二名。點估到,原來份嘢係蘇軾寫嘅。換着係用人唯親嘅香港,就無呢支歌仔唱啦。)

咁考評局班友,認為事實勝於雄辯,存在就是合理,吳克儉仲未落台,一日係局長,一日都係好人呀。

 

 

關於作者:賽德克

八十後,以讀書睇戲為樂。

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 好多謝啲網民haters 幫Emilia 宣傳裸體寫真 by Cmw Boni
    Emilia嘅plan由八蚊美金去到四十美金不等,值唔值就見人見智啦,我覺得呢個世界,明買明賣,當你地班友,又要睇又要罵,咁點解唔好好利用呢個勢去順便搵下錢,就算科學家都會搵下點樣儲起行雷啲電啦,將負面嘅嘢化為錢唔好咩。…
  • 【塔羅個案】名校老師婚外情的故事 by 神婆
    大家對老師嘅印象係乜嘢?係有教無類,抑或係道德端正?我中小學都有幸就讀風評唔錯嘅所謂名校,大部分老師教學用心,係我嘅榮幸。…
  • 【堪輿命理】用術數搵「淫娃」?! by 庵念慈
    所謂「淫」,其實正確去講,就係性需求比較大,主要由於人類要繁衍下一代,所以內在某種基因自然會推動自己去尋覓繁殖嘅目標,而以我觀人於微所留意到嘅特徵,歸納如下…
  • 分手後她振作起來 by 霏子
    分手後的一個月,她如常生活。只是,每一晚她也會寫一篇日記,記下自己的痛苦。然後,晚上又會夢見他。獨居的壞處是一個人容易胡思亂想,好處是哭了不必向家人交代。因此,她每天哭醒。…
  • 人到底值幾錢?我只係值萬五蚊一個月 by 小盛女
    「喂,阿A今日無化妝啊!你睇吓佢幾殘!」、「嘩,阿B使咪著啲咁貼嘅裙啊,都唔知搏咩!」、「阿C係咪同經理有路?成日一齊食飯嘅!」每天就只有這些事事非非,比小學雞更要小學雞,而這裡的同事就只會是同事,不再像以前在廣告公司般,同事既像朋友,更是…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。