成萬蚊一個 post 喎

圖片來源

 

我記得有一次我同朋友講起我想做某啲嘢,推廣、介紹一啲大眾唔太認識嘅事物同概念,朋友第一個反應係話「好難推㗎喎」「你一定要做到有 noise 㗎喎」「一定要有圖」「要有片」,諸如此類。然後我話片唔片圖唔圖係要有,但概念係最重要,內容係最重要,唔想好似某些熱門 pages 咁。朋友一句就話:

「佢而家收緊一萬蚊出一個 post 喎。」

望到近日某些 pages/ ig 用戶就某些都幾專門嘅知識喺到爭拗──其實都唔算爭拗,係其中一個以好多靚靚相去營運社交媒體嘅一方有好多概念錯晒,另一方就開火鬧佢咁──,我就覺得而家社會媒體真係令整體社群越用越蠢。

好多人,尤其是做市場策劃,推廣,或者啲「潮人」,呢個時候一定會以九秒九速度衝出嚟話「無蠢嘅媒體,只有蠢嘅人」「呢個係世界大勢,一定要跟阿彌陀佛」「個個都係咁」「唔中意就咪撚用」「用又要屌正仆街」,諸如此類。其實每個人生活習慣都有好多蠢嘢,但係描述一樣嘢會唔會令人更蠢,或者一種趨勢係咪客觀地存在,係一件好客觀,好描述性,好中性無喜無惡嘅事。

呢個的確係事實,由 Facebook 開始,配合上網速度越來越快,大家向住「文>圖>片」嘅方向「演化」,而要呃 like 呃知名度,就越來越同「概念」「內容」無關。呢個係鐵一般的事.實。

因為圖同片比起文字,更容易可以遮掩到內容同概念嘅空白與謬錯。你可以拍到一條好多特效,好多特別場景嘅片,令人印象好深刻,但你傳達嘅概念可以係錯啲基本嘢,一樣可以令條片爆紅,圖就更加,咁多 filter 咁容易有高水平嘅相機(手機),加個靚靚模特兒,要人留意真係比以往用文字「深耕細作」難好多。

要注意(各路磨拳擦掌準備批鬥我以偏概全嘅網絡范進留意),我唔係話「圖同片」嘅形式「本質上」就「必然」係空洞無物,我係話,「圖同片」嘅形式「更容易」將「無料嘅內容」包裝成「好令人入腦入耳入心嘅內容」。如果你係有料,有概念,有立場,有資料的話,用圖同片嘅方式又表達得好,當然係事半功倍。(然後網絡范進又準備話,我都知啦使鬼你講咩,咁)

近日嘅果啲爭拗(好似係有關行山知識,山野知識),就正正係咁。搵個靚模特兒影啲靚相,求其左右拼貼下啲網上材料,likes 數上升,嘩又有廣告商叩門喇,有錢收呀,「成萬蚊一個 post 」不是夢,有錢唔通唔搵?內容?精進自己?WHO FUCKING CARES AND WHO FUCKING GIVES A FUCKING SHIT?

我諗呢樣嘢先真正令我唔舒服,就係大家個風氣(風氣也者,大圍嘅印象感覺也)好似變咗「唔使追求件事情本質㗎,有錢搵有市場有「公關」就得㗎喇」咁。再戴個頭盔,我都話,我絕對唔認為而家「所有人」都唔注重事情本質,搵一樣嘢來精進研究,我係認為,而家風氣上多咗人因為想要出名同搵到錢,然後就透過圖同片呢類方法去遮掩自己無料,搵一條快速成名嘅捷徑,搵到錢就得,「成萬蚊一個 post 唔通你唔做?」,背後係咪真係想推廣專業知識?唔係囉。

咁按照香港網民果種犬儒、消極,呢個時候肯定又會有一大班人狗衝出嚟話「搵錢無罪」,「目標明確,手段無犯法,你做乜又批鬥佢哋」,我而家唔係話佢哋做錯喎,唔係話佢哋有罪喎,我甚至亦唔會由我口中話佢哋推介錯嘅知識畀人會害死人(其中一個爭拗點即在於此),我係單單想指出:呢種網絡資訊嘅風氣,係會助長咗一啲表面化,得個殼嘅東西。既然網上的世界是平的,呢個現象就必然係世界通行。但係!香港本身已經速食開,一味講「公關」、「宣傳」多,配合埋呢股圖加片繞過專業知識嘅風潮,遺害就更.加.大。

因為如文首所述,當我話要推廣一啲相對專業嘅知識時,香港人嘅反應係「吓無圖無片無女無J圖?你點出嚟撈?」,同埋成功嘅 page 係要譁眾取寵拎到成萬蚊一個 post 先叫成功。即係意味住大家到最終嘅目標根本就唔係要推廣咩知識,鑽研咩手藝,帶啲咩嘢概念畀大眾,而只係好單純嘅「玩 FACEBOOK 都賺到成皮嘢一個 post」。

咁啲犬儒網民,上網范進又當然可以引用黃子華名句「香港核心價值:搵食啫,犯法呀」嘅,咁你就咪再怨咩香港啲唱片舖執得一間就一間呀,香港啲文化、手藝被大陸人取代呀,香港建立唔到本土意識呀,之類啦,搵你嘅錢啦。成萬蚊一個 post 呀,狗衝啦。

 

關於作者:林非

離經,不欲縛於經書舊說,欲自成一家自成一經。八十後,以追求人生自由之道為己任。

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • PTGF 有咗餡,唔想生又懶得落,可以點? by 神婆
    男子唔想阿媽再受驚,一嘢拉咗個女仔去樓梯,大約係講「妳再玩嘢我就報警」之類嘅說話。我睇到呢度已經覺得呢件事嘅發展好Dramatic,但真正難以想像嘅嘢,而家先開始。…
  • 寶寶抽煙,但寶寶不說 by 的士陳
    見多識廣嘅朋友,應該一睇就知,女神手上嘅係iQOS;一款由煙草商推出嘅電子產品。而Angelababy嘅回應,其實相當巧妙,充分應用邏輯學上訴諸無知謬誤去為事件解畫。正如當年有記者問Baby有無整容,佢答人話箍咗牙;同梁振英回應護老院虐老風…
  • 買避孕套或者食避孕藥係咪真係咁難? by 神婆
    首先,個女仔今年十七歲,未讀完書;經手人(經佢推斷)係一名三十幾歲單身男子。女仔發現有饀之後,第一時間同個男人講,咁人地梗係唔認數啦:「點知妳出黎做會唔食藥架啫」「妳接幾多客我鬼知啊」「妳話加錢可以中出架」女仔好嬲咁同我講返當時男方嘅說話,…
  • 女人要脫離「不幸」 by 三個水
    女人際遇不好的時候就會想「最多咪嫁人」。如果本身財政、家事一團糟,處處需要人去照顧,東不成西不就的人,嫁人,不過是從一個家庭的包袱,轉讓成另一個家庭的包袱。所以,嫁人,又叫找個歸宿。我不是男人,已經覺得女人天生投胎是easy_mode,男人…
  • 女人的賞味期限 by 喜言
    女人的賞味期限是在十多歲至四十歲左右。如果將近四十的女人保養得好的話,美態可以多延幾年。而到五十、六十仍保持吸引力的女人,屬極端例子,不提。坊間有個講法,說男人幾時都鐘意十八廿二的女人,其實不然。好多廿零三十甚至四十的女人好多都仲風韻猶存,…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。