真誠用嚟呃港豬嘅

政治 / 最新文章綜覽

 

正所謂做人無公關,就會死得人多。但係公關,真係要知自己做緊咩。好既公關,好既公關策略,應該好似魔術師咁,冇魔術師係會將自己套魔法,講晒出黎,然後等全世界去覺得呢個魔術師好叻既。公關,同做愛一樣。講天下無敵,冇用架,做先有。

好似曾薯片個大公關阿肥仔聰咁,尋日就畀香港獨立媒體過完一棟又一棟。首先,主辦既香港社會工作者總會,即係社總啦,就邀請所有媒體去睇呢個talk既,講到明,唔可以錄影,但可以報道,到報道出街,當中包括一D勁爆既內容,例如:

公民黨高層向他表示:「你真係玩死我地。」
團隊在獲得泛民兩黨支持,「加上 isolate 了長毛和阿廸(朱凱廸)」,已接近成功。
「如果佔中的人都調轉立場支持阿 sir,咁就 bingo。」
「今次不是玩選舉,而是和中央交涉。」
「曾俊華現象」是溫和政治的完美示範:「這個實驗未完,你睇民主黨在立法會選舉五區贏得幾輕鬆,hea 住贏,但湯家驊做唔到,因為唔夠中間囉。」
羅永聰指,香港是二元對立的社會,舉例港台大樓撥款在立會遭否決一事:「稱港台攬泛民係好錯既事,應該攬民建聯呀嘛,即刻過咗啦。」
「溝通需要的不是態度,而是技巧。」

以上每一句,都係劍指整個選舉工程,其實只係一場空,一場夢。所有人,都只係曾先生同曾先生既團隊同中央交涉既一場戲碼。而你既感情,你既眼淚,你既汗水,你既希望,對佢地黎講,全部都只係工具。

只係工具。

 

而更重要既係,之後,獨媒係自己既面書發表以下一則聲明

 

一個由朱凱迪親手建立既媒體網,點會無啦啦出一個話「我地唔會收返」既聲明呢?

用patpat去諗都知,一定係有人叫獨媒收返啦。

好啦,咁邊個叫佢收返呢?如果畀著以前,D記者呀,行家呀,會唔會即刻問社總同埋曾辦,究竟邊個話要收返呢?點解而家唔會咁做?

 

 

更重要既係,因為社總已道歉,曾辦既團隊既人都已經道歉,即係話,獨媒既報道屬實,句句真話。

公民黨同曾辦有溝通,明知俾人玩死都上轎。
明知今次唔係玩選舉就呃市民話係選舉。
口話團結,但其實就係中共常用慣招「拉一派打一派」。

句句都係謊言,何來真誠?哈哈哈。

政治好污糟。係。但做人,唔好失憶。一而再,再而三咁俾同一堆人去玩既香港人,先玩死一件唐英年,再玩死一件曾俊華,最後邊個得益呢?做公關,唔係做神仙,你有機會可以呼風喚雨,唔代表可以同應該呼風喚雨。不過又咁睇,冇咁蠢既香港人,佢地又點會成功?唔知果D,係特首選戰中,日日係度同薯片吹奏既大公關,報紙寫手,去晒邊呢?盲左?定係死左呢?

 

關於作者:隨緣

八十後公關公司小卒一名,渴望有一天,只是有人按讚,我就會飽。

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • PTGF 有咗餡,唔想生又懶得落,可以點? by 神婆
    男子唔想阿媽再受驚,一嘢拉咗個女仔去樓梯,大約係講「妳再玩嘢我就報警」之類嘅說話。我睇到呢度已經覺得呢件事嘅發展好Dramatic,但真正難以想像嘅嘢,而家先開始。…
  • 寶寶抽煙,但寶寶不說 by 的士陳
    見多識廣嘅朋友,應該一睇就知,女神手上嘅係iQOS;一款由煙草商推出嘅電子產品。而Angelababy嘅回應,其實相當巧妙,充分應用邏輯學上訴諸無知謬誤去為事件解畫。正如當年有記者問Baby有無整容,佢答人話箍咗牙;同梁振英回應護老院虐老風…
  • 買避孕套或者食避孕藥係咪真係咁難? by 神婆
    首先,個女仔今年十七歲,未讀完書;經手人(經佢推斷)係一名三十幾歲單身男子。女仔發現有饀之後,第一時間同個男人講,咁人地梗係唔認數啦:「點知妳出黎做會唔食藥架啫」「妳接幾多客我鬼知啊」「妳話加錢可以中出架」女仔好嬲咁同我講返當時男方嘅說話,…
  • 女人要脫離「不幸」 by 三個水
    女人際遇不好的時候就會想「最多咪嫁人」。如果本身財政、家事一團糟,處處需要人去照顧,東不成西不就的人,嫁人,不過是從一個家庭的包袱,轉讓成另一個家庭的包袱。所以,嫁人,又叫找個歸宿。我不是男人,已經覺得女人天生投胎是easy_mode,男人…
  • 女人的賞味期限 by 喜言
    女人的賞味期限是在十多歲至四十歲左右。如果將近四十的女人保養得好的話,美態可以多延幾年。而到五十、六十仍保持吸引力的女人,屬極端例子,不提。坊間有個講法,說男人幾時都鐘意十八廿二的女人,其實不然。好多廿零三十甚至四十的女人好多都仲風韻猶存,…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。