穿拖鞋跑全馬,其實唔難

Benjamin Pachev has been running with his parents since he was little, so it’s no surprise the recent Brigham Young University graduate finished 16th in the 500 Festival Mini-Marathon on Saturday.

What was a surprise, however, was that the 18-year-old was wearing a pair of $20 classic khaki Crocs clogs on his feet.

 

是日看到一張教我噢撚哂嘴的跑友沙龍——美國有位十八歲年輕人 Benjamin Pachev 穿着 Croc 涼鞋以精英時完成半馬拉松,他的成績是1小時11分53秒,換句話說他每公里速度為3分23秒,門外漢對這個速度或許冇乜感覺,但長跑行家一睇就會俾 Like,這小子時速是17.7公里,換句話說他一個鐘能夠由尖沙咀天星碼頭跑到深井食燒鵝,或者大圍來回科學國,Benjamin 的跑速比許多柴娃娃踩單車的迤人更快,假如他是香港人,他絕對是精英運動員。

更可怕的是各位別忘記這小子穿的是 Croc 涼鞋,就是那種行步路都怕甩鞋的馬虎涼鞋,用這種鞋跑半馬拉松,老實說跟攞把生果刀打核戰分別不大,偏偏 Benjamin 卻做得到,而且比大部分人幹得更漂亮。

順便補充一句,在下半馬拉松 PB為 1小時33分34秒,我就算最佳狀態+專業跑鞋襄助都輸給這位拖鞋22分鐘,以他的時速來說,我跟他一起尖沙咀起步,他開始吃燒鵝了,我才抵達荃灣,真是慚愧。

正所謂台上一分鐘,台下十年功, Mr. Pachev 讓車馬炮締造驚人成績,他平時的訓練一定比尋常跑手艱辛N倍,比賽穿拖鞋的人日常訓練想必也是拖鞋出走,長跑沒有捷徑,也騙不了人,讓你賽前吹水天花龍鳳,事後賴天公賴地硬都冇用,誰人夠訓練兼好訓練就有好成績,而 Benjamin 則以匪夷所思的裝備令人佩服得五體投地。

Benjamin Pachev 跟他這雙神級 Croc(我懷疑世上有冇人做過咁癲嘅事),將會是愛跑之人一直傳頌的瘋狂故事,不過每位喜歡跑馬拉松的人,本身也是非一般的狂人,對不?

 

關於作者:爽健

爽健
不求聞達於諸侯,只願笑傲賞江湖。

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 唔小心收左兵 by 熱豆腐仔
    有D女仔好慣性同你講野時候有身體接觸,真係好危險。巴打們稱呢一種女仔為魔性之女、毒撚剋星。比你有遐想既空間之餘,又唔會真係同你發展落去。對於抵抗力極弱既毒J同自信谷底男,真係死左都唔知咩事「乜我做左兵咩?」「你又係大意既」係呀,仲快過填fo…
  • 大陸親戚拜年,硬係鍾意隨時殺上嚟 by 余該隱
    「大個仔,應該要識唔好亂逗人哋啲嘢㗎喇。」Johnny一早排練好呢番說話,仲提醒自己要笑,唔好太掘,免得畀阿媽鬧返轉頭就霸氣盡失嘞。…
  • 好地地叫雞唔得咩? by 毛言地
    你以人道、慈善、救援等等咁光環咁人性嘅身份去到,居然迫受助人做啲最嘔心最可怕嘅行為去換取佢地本身就應得嘅嘢,仲要係靠咁多人捐嘅錢,包括埋飛過去張機票都係我地比(係啊,我有份捐架屌)。原來做慈善機構咁撚開心,唔單止公司包叫雞,仲要係迫啲良家婦…
  • 【引以為鑒】千奇百趣 Interview by HR 扮工週記
    應徵職位:初級廚師。我:「你之前多數煮開咩菜式?有無咩拿手菜?」應徵者:「其實我好少煮野食,因為怕接觸生肉。」…
  • 這連愛情故事也稱不上 by 偽述家
    成長了一點以後,我們在跌跌撞撞中摸索感情的一環,在不斷傷害亦被傷的經過,明白了自己需要什麼,想要什麼,甚至我們不能得到什麼。唱著紅豆,我們真的覺悟,沒有什麼會永垂不朽。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。