我唔信唐詩詠零死角

 

 

前陣子,我在電視上見到崔建邦,幾乎想不起這傢伙曾與當紅花旦唐詩詠拍過拖。

無論旁邊是崔建邦,還是洪永城,大家都只覺得男的是渣男,女的幾乎零死角。男人都想有個女朋友像唐詩詠,唔管佢、唔check電話、唔使報到,佢話。

今天傍晚,我的好姊妹Elsie來電:「Tony同Natalie分咗手。」叫人英文名,你跟人家很熟嗎?仍在辦公室的我咬著百力滋回應「as expected」。當律師理應理性的她都不斷讚唐詩詠是完美女朋友,更引用麥玲玲師傅的話,說她個性純品,待人真誠,而且性格隨遇而安,不過份進取。TVB好嘢,大家中晒撒嬌毒。

我都覺得自己像唐詩詠一樣是個絕世好女友,前度在分手時都說:「你係一個好好嘅女仔嚟,應承我,要搵個比我更好的人。」但,佢講完我都心虛,我有幾麻煩自己和男朋友都明瞭。

有人話,崔建邦曾放話,說唐詩詠會打奪命追魂call,他接電話她才肯收線。嗱,跟前度拍拖前我最憎人奪命追魂我,但當了他的女朋友後,我按「重撥」按鈕按了好很多次。可能,Willis(我的前度)和Tony都忍咗我哋兩個好耐。當然,一個人對A係咁,唔代表對B都係咁。

你記得嗎?胡杏兒當年台慶獲獎也曾經多謝Bosco硬食她的「難頂」,我信應該真係好難頂,所以最後分手了。一個女人有幾惡,身邊的男人才知曉。但而家阿Phil好似同佢幾好,let’s see。

真係,唔好覺得洪永城一定係仆街嗰個,我唔覺得唐詩詠真係完美到咁。不完美才是正常人。不過,我好驚自己係唐詩詠,搞咁耐都未settle到,即使唔係完美,都係一個好女仔(應該係)。

祝福詩詠、祝福我自己。

 

葉希林Facebook專頁:https://www.facebook.com/ashleyip.writer2

 

關於作者:葉希林

葉希林
FB網址: https://www.facebook.com/ashleyip.writer2 // 有些人覺得我是S Ho(Super Ho - 很好),亦有人認為我是Asshole。但我還是逃過一劫,至少我爸爸不是姓何,否則一輩子被人叫Ash Ho,應該不好受吧!我有點瘋、有點喪、有點Mean,可以很「港女」,也可以很「狗公」。我的世界是個龐大遊樂場,我喜歡玩好玩的、看好看的、吃好吃的。// 專業推介:《冇料扮四條》、《如何防止另一半偷食》、《請縮開你那隻沾滿K-Y的手》及《女孩,妳真的要在公園親熱嗎?》

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 何君堯家中藏中觀音像,廢老唔該學下網路自拍文化先衝出黎柒啦好冇? by 隨緣
    從遠古的陳冠希事件,到幾年前在台灣發生牛奶哥哥讓天菜寄住然後天菜在家中打飛機自拍片流出的事件。網民其實都知道,自拍,其實會流出很多個人資訊。這一刻你穿什麼?那一秒你在那兒?你家中有什麼陳設?在床邊有沒有一個透明魚缸是放安全套的?你家的畫是什…
  • 其實係旺中變咗,定係我哋變咗? by 小盛女
    有一日我竟然心血來潮想返去睇下懷舊下,我發現旺中原來已經唔同咗好多,最大分別係多咗好多嘢食(食評後補)。我見到好多衫都係細件到喊,根本無可能著到,而且啲款已經唔再啱我style,甚至無興趣揭嚟睇。後嚟終於見到有條連身裙幾靚,點知一拼上身,嘩…
  • 英國軍艦上的香港貓Simon——成船貓奴靠佢執番條命仔。 by 港識多史
    Simon是一隻來自昂船州的黑色貓仔,在1948年的時後,被一名英國皇家海軍紫水晶號巡防艦(HMSAmethyst)的水兵在昂船州發現。水兵不忍心Simon無家可歸,因為便偷偷把牠帶回軍艦上。…
  • 如果你哋兩位一早知道大陸人都唔買iPhone,你仲會唔會諗住炒? by 白木乩
    今次iPhone8面世,香港果農更加係無啖好食,即日跌穿機價,有收買店甚至打趣,iPhone仍有12蚊炒賣空間。但如果再睇睇昨日iPhone在大陸發售情況,就知道除了自用之外,根本唔應該大手買入。…
  • 「中學揀phy chem bio,大學揀BBA」 by 派拉特
    「先生,請問有咩可以幫到你?」我背後傳黎一把應該係屬於呢間服裝店sales既聲音。老實,其實係冇,你唯一可以幫到我既就係叫我位朋友快啲揀完套衫快啲埋單走人。正當我想hea應佢既時候……「咦?」我地兩人四目交投既一剎那,都異口同聲咁咦咗聲。小…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。